“Millî Edebiyat Dönemi”, genellikle 1911'de Genç Kalemler dergisi ile başlatılan “Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı”nın ortaya çıktığı 1923 yılına kadar devam eden bir edebî sürecin adıdır. Bu edebî dönemin başlıca temsilcileri; Mehmed Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem ve Ziya Gökalp'tir.
Ziya Gökalp Edebi Kişiliği
Türkçülük düşüncesini sistemleştirerek eserlerinde işlemiştir. Düşüncelerini açıklamak için edebiyatı ve şiiri araç olarak görmüştür. Bir dönem aruza yer verse de genelde hece ölçüsü kullanmıştır. Toplum için sanat anlayışı ile eserler ortaya koymuştur.
"Türkçülük" düşüncesini sistemleştirdi. Milli edebiyatın kurulması ve gelişmesinde önemli rol oynadı. Ziya Gökalp önce Turancılık sonrasında Oğuzculuk daha sonra ise Türkiye Türkçülüğü fikirlerinin destekçisidir.
Üniversite'nin ıslahında ve muhtariyet verilmesinde etkili oldu. Gökalp, daha sonra İçtimaiyat Darülmesaisi”ni (enstitüsü) kurdu. 1914-1915 yılları arasında da İstanbul Darülfünunu edebiyat şubesi'nin ders programlarına İlm-i İçtima-i (Sosyoloji) dersinin konulmasını sağladı.
Milliyetçilik Anlayışı
* Ziya Gökalp ırkçılık karşıtı milliyetçilik anlayışını geliştirmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Ziya Gökalp, eserlerini Milli edebiyat dönemi içerisinde oluşturmuştur. Türkçülük akımında ilk çalışmalar Tanzimat döneminde başlamıştır. Ziya Gökalp, Türkçülük akımını ilk defa sosyolojik metotlarla incelemiştir ve sistem haline getirmiştir.
ZİYA GÖKALP HAKKINDA
Gençliğinde amcası Hasip Efendi Arap ça dersleri verirken ona bazı mutasav vıfların kitaplarını da okutmuştur. Bu zatın kendisi tasavvufa bağlı imiş.
Özellikle Gökalp'ın “Türk Medeniyet Tarihi” isimli kitabı Atatürk'ün üzerinde önemli etkiler bırakmıştır (Uyguner;1972). Gökalp, Atatürk'ün yeni Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesi ile ilgili düşünce yapısının oluşmasında özel ve önemli bir yere sahip olmuştur.
Gökalp'e göre kültür milli bir nitelik taşırken medeniyet milletler üstü bir özelliğe sahiptir (Gökalp, 2019a: 58).
Ziya Gökalp . sosyoloji biliminin kurucusu olan Emile Durkheim'daıı •sonra yetişen en büyük sosyologlardan biridir. Sosyolojinin biyo-psikolo- jive karşı tam istiklalini sağlamak için sonuna kadar çalışmıştır. Eri büyük başarısını sosyoloji metodolojisinde göstermiştir.
Osmanlıcı düşüncesiyle dini, toplumu bir arada tutan temel faktör olarak görmesine karşın Gökalp, ikinci döneminde laik anlayışı savunmuş, şiir ve yazılarıyla bu düşüncelerini ortaya koymuştur.
İlkokuldan sonra, Askeri Rüşdiye (1886-1870) ve Mülkiye İdadi (1891-1894) mekteplerine devam etti. Bu ara- da, amcası Hasip Efendi'den Arapça, Farsça ve İslam felsefesi tedris etti ve hocası Rum doktor Yorgi'den Yunan felsefesi ve doğa bilimleri öğrendi.
Gökalp, ilk eğitimini Diyarbakır'da mahalle mektebinde aldıktan sonra Diyarbakır Askeri Rüştiyesi'ne girerek 1890 yılında buradan mezun olmuştur.
Millî Edebiyat Dönemi II. Meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yılları arasında faaliyet gösteren edebiyat akımıdır. Genellikle Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp'in Genç Kalemler dergisinde savundukları Yeni Lisan Hareketi ile başlatılır.
Di- ğer bir ifadeyle geleneği yaratan, akta- ran ve kullanan asıl kitle Gökalp için halktır. Halkın edebî yaratmaları olan halk edebiyatı ürünleri ananenin kap- samına girmektedir.
“Millî Edebiyat Dönemi”, genellikle 1911'de Genç Kalemler dergisi ile başlatılan “Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı”nın ortaya çıktığı 1923 yılına kadar devam eden bir edebî sürecin adıdır. Bu edebî dönemin başlıca temsilcileri; Mehmed Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem ve Ziya Gökalp'tir.
Bu sebeple, Ziya Gökâlp değil; Ziya Gökalp biçiminde okunuş doğrudur (incelme olmadan).
Laiklik din ve devlet ilişkisini düzenleyen hukuksal-siyasal bir ilke ve sistem olarak Fransa'da ortaya çıkmıştır. 1789 Fransız Devrimi ile başlayan süreçte Cumhuriyetçiler ve Eski Düzen yanlıları (Kralcılar ve Katolik Kilisesi) arasındaki yoğun tartışma ve mücadelenin sonucu olarak ancak 20. yüzyıl başlarında ...
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
[l ince] i. Laik olma durumu, dünya, devlet ve din işlerinin ayrılığı, laisizm: Kelimenin aslı “laïque”tir. Fransızca'da aslında “hiçbir dînî tarîkata ve mezhebe mensup olmayan kimse” demektir.
Ziya Gökalp, 12 Temmuz 1915'te yayımlanan Köy şiirinde Türk'e seslenmiş, köylünün sahip olduğu değerlerden bahsederken Türk askerine atıfta bulunmuş, onun olağanüstü güce sahip olduğunu dile getirmiştir.
*Milli Edebiyat Dönemi şairi, yazar, sosyolog, milletvekili, öğretmen, fikir adamı. *Türk sosyolojisinin, Türkçülük akımının ve "Milli Edebiyat Akımı"nın kurucularındandır. *Türkçülük düşüncesini sistemleştirmiştir.
23 Mart 1876'da Diyarbakır'da doğdu. Babası Mehmet Tevfik Efendi oğluna Mehmet Ziya ismini verdi. Ancak O, 1911 sonrasında Gökalp ismini Ziya ile birlikte kullanmaya başladı ve bu isimle tanındı. Bu aile, XVIII. yüzyılda Çermik ilçesinden gelip Diyarbakır'a yerleşti.
1876 yılında Diyarbakır'da doğan Ziya Gökalp Türk Milliyetçiliğinin babası olarak bilinmektedir. Ziya Gökalp Türk yazar şair, toplum bilimci ve siyasetçidir. Bir dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekilliği de yapan kişidir. 23 Mart 1879 yılında Diyarbakır'da doğmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri