Ziya Gökalp, eserlerini Milli edebiyat dönemi içerisinde oluşturmuştur. Türkçülük akımında ilk çalışmalar Tanzimat döneminde başlamıştır. Ziya Gökalp, Türkçülük akımını ilk defa sosyolojik metotlarla incelemiştir ve sistem haline getirmiştir.
Ziya Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin Türkçülük düşüncesinin en önemli teorisyenlerinden biridir. O, Türk fikir hayatında adından çokça söz ettiren bir düşünce adamıdır. Birçok eserinde Türkçülük düşüncesini işlemiştir.
"Türkçülük" düşüncesini sistemleştirdi. Milli edebiyatın kurulması ve gelişmesinde önemli rol oynadı. Ziya Gökalp önce Turancılık sonrasında Oğuzculuk daha sonra ise Türkiye Türkçülüğü fikirlerinin destekçisidir.
Ziya Gökalp'in Düşünce Yapısı ve Türkçülük Anlayışı
Toplum merkezli, milliyetçi ve merkeziyetçi bir düşünce anlayışına sahip olmaktadır. Düşünce yapısının temelinde Türk toplumunun kendine özgü ahlaki ve kültürel değerleriyle Batı'dan aldığı bazı değerleri kaynaştırarak bir senteze ulaşma çabası mevcuttur.
Ziya Gökalp'in Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak adlı kitabı 88 sayfadan oluşur. Kitap, Tanzimat Fermanı'nın ilanından itibaren Osmanlı Devletinde tartışılan Türkçülük, İslamcılık ve Medeniyetçilik fikir akımlarını içerir. Ziya Gökalp, devletin ve milletin kurtuluşunu üç fikrin uzlaşmasında aramıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Üniversite'nin ıslahında ve muhtariyet verilmesinde etkili oldu. Gökalp, daha sonra İçtimaiyat Darülmesaisi”ni (enstitüsü) kurdu. 1914-1915 yılları arasında da İstanbul Darülfünunu edebiyat şubesi'nin ders programlarına İlm-i İçtima-i (Sosyoloji) dersinin konulmasını sağladı.
ZİYA GÖKALP HAKKINDA
Gençliğinde amcası Hasip Efendi Arap ça dersleri verirken ona bazı mutasav vıfların kitaplarını da okutmuştur. Bu zatın kendisi tasavvufa bağlı imiş.
Özellikle Gökalp'ın “Türk Medeniyet Tarihi” isimli kitabı Atatürk'ün üzerinde önemli etkiler bırakmıştır (Uyguner;1972). Gökalp, Atatürk'ün yeni Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesi ile ilgili düşünce yapısının oluşmasında özel ve önemli bir yere sahip olmuştur.
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
Türkçülüğün öncüsü olarak kabul edilen Ziya Gökalp; Türkçülüğün Esasları ve Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak adında iki büyük eser vermiştir. Tüm bunların yanında 1911 yılında kurulan Türk Yurdu Cemiyeti kurucuları olan Mehmet Emin Yurdakul, Hüseyinzade Ali ve Ahmet Ağaoğlu dönemin Türkçü aydınlarındandır.
Türkçü ve Turancı olan Ziya Gökalp, Türkçülüğün Esasları isimli eserinde Turancılığın; Macarları, Moğolları, Tunguzları, Finuvaları içine alan bir kavimler karması olmadığı görüşünü belirterek Turancılığı Türk halkları ile sınırlandırmış ve Türkçülük ile aynı anlamda kullanmıştır.
Rousseau, tüm insanların eşit doğduğunu ve adil bir sözleşmeyle de bu eşitsizliklerin aşılabileceğine inanır. İşte bu görüşlerden neredeyse 200 yıllık bir sürenin sonrasında da ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, yurdu yeniden inşasındaki özgürlük ve demokrasi anlayışında Rousseau'dan etkileniyor.
Gökalp'e göre kültür milli bir nitelik taşırken medeniyet milletler üstü bir özelliğe sahiptir (Gökalp, 2019a: 58).
“Millî Edebiyat Dönemi”, genellikle 1911'de Genç Kalemler dergisi ile başlatılan “Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı”nın ortaya çıktığı 1923 yılına kadar devam eden bir edebî sürecin adıdır. Bu edebî dönemin başlıca temsilcileri; Mehmed Emin Yurdakul, Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem ve Ziya Gökalp'tir.
Yunus Emre, Mevlana, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Nedim Gürsel, Latife Tekin, Gülten Akın, Ayşe Kulin, Erendiz Atasü, Buket Uzuner, İnci Aral, Perihan Mağden, Enis Batur, Elif Şafak ve 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Orhan Pamuk gibi isimler, dünya ...
Yeni Lisan hareketinin ve Genç Kalemler dergisinin çekirdeğini Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp oluşturur. Bunların dışında, derginin önemli yazarları arasında Mustafa Nermi, Kâzım Nami, Enis Avni, Mehmet Ali Tevfik (Yükselen), Subhi Edhem, Âkil Koyuncu ve Rasim Haşmet Beyler vardır.
Osmanlıcı düşüncesiyle dini, toplumu bir arada tutan temel faktör olarak görmesine karşın Gökalp, ikinci döneminde laik anlayışı savunmuş, şiir ve yazılarıyla bu düşüncelerini ortaya koymuştur.
İlkokuldan sonra, Askeri Rüşdiye (1886-1870) ve Mülkiye İdadi (1891-1894) mekteplerine devam etti. Bu ara- da, amcası Hasip Efendi'den Arapça, Farsça ve İslam felsefesi tedris etti ve hocası Rum doktor Yorgi'den Yunan felsefesi ve doğa bilimleri öğrendi.
Gökalp, ilk eğitimini Diyarbakır'da mahalle mektebinde aldıktan sonra Diyarbakır Askeri Rüştiyesi'ne girerek 1890 yılında buradan mezun olmuştur.
Di- ğer bir ifadeyle geleneği yaratan, akta- ran ve kullanan asıl kitle Gökalp için halktır. Halkın edebî yaratmaları olan halk edebiyatı ürünleri ananenin kap- samına girmektedir.
Jean-Jacques Rousseau, vurguladığı özgürlük ve eşitlik kavramlarıyla Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiştir. Türk Devrimi ve demokrasisi kendine özgü bir nitelikte gelişmiştir. Gazi, okuduğu isimlerin eserlerinden etkilenen muazzam bir sentezcidir ve bunları Türk toplumunun değerlerine en uygun hale getirmiştir.
Rousseau, doğuştan hiç kimsenin köle olmadığı halde yeryüzünde tüm insanların köleleştirildikleri inancındadır. Onun amacı ise toplum sözleşmesine dayalı olarak herkesin eşit ve özgür yaşadığı bir toplum düzeni oluşturmaktır. O, insanlar arasında kaba kuvvete dayalı hiçbir hak ve yetkiyi meşru görmez.
Bu çalışmada, Jean-Jacques Rousseau'nun siyaset kuramı incelenmektedir. Rousseau, demokrasiye yönelik bakışın genellikle olumsuz olduğu 18. yüzyıl Aydınlanma döneminde, devletin kuruluşunu toplum sözleşmesine dayandırarak ve egemenliği halka vererek cumhuriyetçi akımın kurucuları arasında yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri