Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir. Örneğin, yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi. Buna karşılık kültürel ve lüks ihtiyaçlar zorunlu olmayan ihtiyaçlar grubuna girer. Eğlenmek, seyahat etmek, okumak gibi.
Zorunlu İhtiyaçlar
Beslenme, giyinme ve barınma gibi. Bu tür ihtiyaçlar karşılanmadığı zaman insanların hayatiyetinin devamı tehlikeye girer.
a) Zorunlu ihtiyaçlar: İnsanın hayatının sürdürebilmesi için mutlaka karşılanması gereken ihtiyaçlardır. Beslenme, giyinme, barınma, vb. olmayan, zorunlu ihtiyaçların giderilmesinden sonra gerçekleştirilmek istenen ihtiyaçlardır.
İnsanların gidermek istedikleri çok sayıda ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçların bir bölümü periyodik olarak süreklilik arz eder. Yani tekrar tekrar karşılanmaları gerekir. Yeme, içme, giyinme gibi bu tür ihtiyaçlar aynı zamanda zorunlu ihtiyaçlar olarak da adlandırılırlar.
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
İlgili 39 soru bulundu
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Bunlar; yiyecek, barınak, su, uyku vb. Bu gereksinimler karşılanmazsa, vücut işlevini sürdüremez. Yiyecek, sevgi ve güvenlik eksikliğiyle karşılaşan çoğu insan, yiyecekleri en acil ihtiyaçları olarak görür.
Eğitim bir insanı ihtiyaçtır. Su içmek, yemek yemek gibi hayatsal ihtiyaçlar kadar önemlidir. Bir insan yeni bir şey öğrenmez ise kendini boşlukta hisseder. Bir amacı kalmamış olur birey için bu bir psikolojik boşluktur.
İhtiyaç ve istek arasındaki fark nedir? İki kavram arasındaki temel fark ile başlayalım. İhtiyaç temelinde, sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir hayat yaşayabilmek için gerekli olan şeylerdir. İstek ise kişinin bir şeye duyduğu ilgi, yerine gelmesi durumunda mutluğu olduğu şeydir.
İnsanların yaşamak, barınmak, yemek ve içmek gibi temel ihtiyaçlar vardır. İnsanın yaşamını idame ettirebilmesi için her şeyden önce gelirinden bağımsız bir şekilde bu ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Buraya kadar bir sorunum yok. Yalnız burada içime sinmeyen nokta, bu ihtiyaçların sınırsız olması hususundadır.
İstek ve ihtiyaçlarımızın bazıları temeldir. Yemek yemek, su içmek, uyumak temel ihtiyaçların başında gelir. İnsanların bazı gereksinimleri ise toplumsal olup ülke ve kültürlere göre çeşitlilik gösterir.
Bunlar; yiyecek, barınak, su, uyku vb. Bu gereksinimler karşılanmazsa, vücut işlevini sürdüremez. Yiyecek, sevgi ve güvenlik eksikliğiyle karşılaşan çoğu insan, yiyecekleri en acil ihtiyaçları olarak görür.
Sosyal ihtiyaçlar temel ihtiyaçlar kadar gerekli olsa da olmazsa olmaz ihtiyaç değildir.
eğlenmek veya dinlenmek gibi sosyal ihtiyaçlarımız da vardır. Yiyecekler hem ihtiyaç hem de istek olabilir. Et, süt, yumurta, sebze ve meyveler gibi temel gıdalar ihtiyacımızdır.
Bunlar fizyolojik gereksinimler, güvenlik gereksinimi, sevgi ait olma gereksinimi, saygınlık gereksinimi, kendini gerçekleştirme gereksinimi'dir.
Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir. Örneğin, yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi. Buna karşılık kültürel ve lüks ihtiyaçlar zorunlu olmayan ihtiyaçlar grubuna girer. Eğlenmek, seyahat etmek, okumak gibi.
Hayatımızı devam ettirmemiz için yemeğe, giyinmeye ve barınmaya ihtiyacımız vardır. Bunlara zorunlu yâda temel ihtiyaçlar denir.
Okullarda yüz yüze eğitime dönüş gerçekleşti, 6 Eylül itibarıyla milyonlarca öğrenci sınıflarına geri döndü. Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özet, "Okullarımız tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitimle açılıyor. Yüz yüze eğitime katılım zorunlu olacak.
Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkaran düzenleme ile toplam nüfusun ortalama eğitim yılı artırılacak ve okullaşma oranındaki bölgesel farklılıklar da azaltılacaktır.
Zorunlu eğitim süresinin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili kanun teklifi, 30 Mart 2012 tarihinde, TBMM genel kurulunda 295 oyla kabul edilirken 91 de red oyu kullanıldı. Bu kanunda 8 yıldan 12 yıla çıkarılan zorunlu eğitim; 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli lise eğitimini kapsıyor.
Fiziksel ihtiyaçlar en temel gereksinimleri oluşturur. Hayvanlar gibi insanlar da hayatta kalabilmek için su, hava ve besine ihtiyaç duyar. Giyinme, barınma, türün devamı için cinsellik de basamağın en alt kısmında yer alır.
Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri