Zıt anlam (mefhum-u muhalif/argumentum a contrario) ise doğrudan ortaya koyulan anlamın aksi ifadesinden çıkan manadır. Bir hükmü sadece düz anlamı ile sınırlandırarak anlamak gerek dilbilgisi açısından gerek mantık kaidesince doğru değildir.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
3. Amaçsal-Gai Yorum Yöntemi: Amaçsal yorum yönteminde, kanunlar uygulandığı zamanın gereklerine ve anlayışına göre kazandıkları anlama göre yorumlanırlar. Kanunlar yorumlanırken, kanun metni yanında, kanunun objektif amacını ve özellikle zamanın ihtiyaçlarını ve devrin anlayışını da gözden uzak tutmamak gerekmektedir.
5- Serbest Yorum Metodu:
Kanun metni ile bağlı kalmadan, serbestçe adil sayılan bir çözüme ulaşılabileceğini kabul eden yöntemdir.
Kanunun tersinden çıkan anlamın uygulanması kanunun zıt anlamıyla uygulanmasıdır. Bazen kanun maddesi konuya açıklık getirmek yerine o konunun düzenlendiği asıl kanun hükmüne yollama yapabilir. Buna kanunun atıf yoluyla uygulanması denir.
İlgili 40 soru bulundu
Kanunlar ihtilâfı kurallarının yabancı bir hukuka yetki tanıdığı hallerde, bu yabancı hukukun uyuşmazlık hususunda kendi maddi normlarını değil, başka bir devletin maddi normlarını yetkili görmesi haline genel olarak atıf denilmektedir8.
Hukuki çalışmalarda bir çok kanun maddesine atıf yapılmakta olup, atıflarda kanunun kısaltılmış ismi yanına boşluk bırakılmak suretiyle maddeyi ifade eden “m” harfi noktasız olarak konulmalı, “m” harfinden sonra yine bir boşluk bırakılarak madde numarası belirtilmelidir.
'Açık ilga' terimi, yürürlükte bulunan bir yasanın daha sonra çıkarılan bir başka yasa ile kaldırılmış olması halini ifade etmektedir. 'Zımni ilga' ise bağdaşmama ölçüsü gereğince bu halde kendisinden önceki yasanın ilgasını doğurur.
Örtülü Boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek bir hükmün bulunduğu, ancak hükmün lafzının fazla geniş tutulduğu, gerekli istisnalara yer vermediği, bu nedenle hükmün uygulanmasının adaletsiz sonuçlara yol açtığı durumlarda örtülü boşluk vardır.
Emredici hukuk kuralları, aksine bir davranıs veya islem yapılması mümkün olmayan kurallardır. Kisiler veya islemin tarafları, kendi iradeleri ile emredici nitelik tasıyan hukuk kurallarını degistiremezler veya yok sayamazlar.
Zıt kanıt (argumentum e contrario), hukuk kuralının hükme bağladığı durumlara bakılarak, bu durumların dışındaki durumlar için aksi hükmün geçerli olduğu sonucuna varmaktır.
Lâfzî yorum, kuralların kelime anlamıyla aranır. Hukuk kurallarının bünyesinde barındırdığı kelime, söz dizimi, noktalama işaretleri ve dilbilgisi kuralları ile metin anlamının ortaya çıkarılmasına dayanır. Zira bir metnin anlamı en basit şekilde o metinin bünyesinde bulunan kelimeler ile ortaya konulabilir.
Aksi ile kanıt: Bir hükmün tersinden hareketle sonuç çıkarılmasına aksi ile kanıt denir. Örnek: Kanunda evlenme yasağının kapsamında sayılan hısımlar dışında kalan hısımlarla evlenmenin serbest olması.
1- Kazuistik Yöntem: Amaç, ortaya çıkabilecek her türlü uyuşmazlığı önceden düşünerek, her biri için ayrı ayrı, ayrıntılı çözüm üretmektir. 2- Soyut Yöntem: Amaç, ayrıntılar üzerinde durmadan genel tanımlar ve ilkeler ortaya koyup, bunları hükmün kapsamına giren olaylara uygulamaktır.
Objektif tarihi yorum metodu, geçmişteki kanun koyucunun farazi iradesini araştırır. Objektif zamana uygun yorum metodu ise kanun koyucunun farazi iradesini araştırmaya gerek duymaz. Objektif tarihi yorum metodunda hâkim, kanunun çıktığı andaki muhatabın o kanundan ne anladığını tespit etmeye çalışır.
Daraltıcı yorum: Bir kuralın içinde yer alan bir kavram dar yorumlanır ve buna bağlı olarak kuralın uygulama alanı daraltılırsa, daraltıcı yorum söz konusu olur.
Sistematik yorum, söz konusu kuralın içinde bulunduğu kanunda düzenlendiği bölüme, diğer maddeler karşısındaki duruma ve ilgili kanunun genel sistematiğine bakılarak yapılan yorum metodudur. Kuralın kanunda bulunduğu bölümün adı, diğer maddeler gibi unsurlar kuralın anlamının belirlenmesinde etken olabilir.
Herhangi bir eylem, davranış veya ilişkinin çözümlenmesine yarayacak bir hükmün bulunmadığı (yorum yoluyla dahi çıkarılamadığı) durumlar “boşluk” olarak tanımlanır. Hakim, önüne gelen bir uyuşmazlıkta somut olaya uygulanacak bir hükmün bulunup bulunmadığını yani boşluk olup olmadığını “yorum” yaparak tespit eder.
Açık boşluk, aynı zamanda kanundaki düzenlemelerinin birbirine açıkça aykırı olması durumunda söz konusu olur27. Tamamen birbirine zıt normlar kendilerini ortadan kaldırır ve bu durumda "çatışma boşluğu"ndan söz edilir.
Hukuksal anlamını ele aldığımızda mülga, yürürlükten kalkma, artık hükümsüz olma olarak tanımlanmıştır. Mülga kanun, yıllar önce etkin olan ancak sonradan kaldırılmış kanunlara denilmektedir. Eğer kanunun yalnızca bir maddesi kaldırılmışsa mülga madde diyebilmekteyiz.
Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.
İlga, bir şeyin varlığını ortadan kaldırma işlemi anlamında kullanılır. İlga, bir şeyin ya da bir durumun hukuken tanımlanmış olan statüsünün veya varlığının tamamen yok edilmesine denir.
Alıntı/İktibas: Eğer müracaat edilen kaynaktan ilgili kısım aynen, noktası ve virgülüne dokunulmadan, olduğu gibi alınıyorsa alıntılanan kısım “çift tırnak içinde verilir” ve sonuna dipnot numarası1 verilerek kaynağı belirtilir.
Dolaylı Alıntı
Ana düşünceyi değiştirmeden, yazarın kendi dil ve anlatımıyla okunan kaynaklardaki bilgilerin aktarılmasıdır. Tırnak işareti ya da sıkıştırılmış paragraf kullanılmaz. Cümle veya paragraf sonunda referans verilir.
Yazar Adı Soyadı, “Bildiri Başlığı”, Kitap Adı, ed. Editör Adı Soyadı (Basım Yeri: Yayıncı, Basım Yılı), Cilt/Sayfa Numarası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri