Neden kelimesinin zıt anlamlısı; Netice kelimesidir.
TDK ye göre bir olayı veya olayı etkileyen, doğuran şey, illet anlamına gelen neden sözcüğünün eş anlamlısı “sebep” sözcüğüdür. Ayrıca neden sözcüğü ile aynı manaya geldiklerinden illet, niçin, niye, ne için, münasebet kelimeleri de bu kelimenin yerine kullanılabilir.
Zıt anlamlı kelimeler anlamca birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelere denilmektedir. Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Eş anlamlı kelimeler yerine anlamdaş veya yakın anlamlı kelimeler de kullanılabilir. Sebep kelimesi eş anlamlısı ve anlamdaşı neden kelimesidir. Bu durumda cümle içerisinde kullanılan sebep kelimesi yerine aynı anlama gelen neden kelimesi de kullanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Neden sözcüğü ile aynı anlamları taşıyan; niçin, niye, ne için, münasabet gibi kelimeler de kullanılabilir ve anlam kayması yaratmaz.
Karşıt kelimesinin eş anlamlıları 'zıt', 'aykırı', 'aykırı' ve 'aksi' gibi sözcüklerdir. Bu sözcükler cümle içerisinde karşıt kelimesinin anlamı ile aynı şekilde kullanılabilir.
Anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere zıt anlamlı kelimeler adı verilir. Türkçemizde her sözcüğün eş anlamlısı olmadığı gibi zıt anlamlısı da yoktur. Zıt anlamlı sözcükler genellikle nitelik veya nicelik bildiren sözcüklerde yani sıfat ve zarf özelliğindeki sözcüklerde bulunur.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Zıt anlam (mefhum-u muhalif/argumentum a contrario) ise doğrudan ortaya koyulan anlamın aksi ifadesinden çıkan manadır. Bir hükmü sadece düz anlamı ile sınırlandırarak anlamak gerek dilbilgisi açısından gerek mantık kaidesince doğru değildir.
Gece kelimesinin zıt anlamı; gündüzdür.
SİYAH KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Siyah kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Beyaz ve Ak" kelimeleridir.
Türkiye Türkçesi neden “soru zarfı” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için ne¹ maddesine bakınız. Soru zarfının "sebep" anlamında ad olarak kullanılması Yeni Türkçe'ye özgüdür.
''Neden'' kelimesinin eş anlamlısı ''Sebep'' kelimesidir.
Buradan da anlaşılacağı gibi aynı kelimesinin zıt anlamlıları 'ayrı, başka, farklı' kelimeleridir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
2. Sınıfta Türkçe dersinde özellikle anlam bilgisine ait birçok konu yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi de zıt anlamlı kelimelerdir. Zıt anlamlı kelimelerin detayına dair bilgilere yer verdik.
Yaşlı kelimesinin zıt anlamlısı ise 'genç, bebe' kelimeleridir.
SAVAŞ ZIT ANLAMLISI
Savaş zıt anlamlısı; barış kelimesidir.
Kâr kelimesinin zıt anlamlısı tam tersi kaybedilen bir kazanç anlamında kullanılan zarar kelimesidir.
Bu bilgiler ışığında hayal kelimesinin zıt anlamlıları 'hakiki, gerçek' kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri