Affetmek kelimesi bağışlamak anlamında kullanılan bir kelimedir. Kelimenin yazım yanlışı olmasının nedenleri arasında bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiği konusunda yazım yanlışı oluşmaktadır. Affetmek Nasıl Yazılır? Affetmek kelimesinin doğru yazılışı affetmek şeklinde bitişik şekilde yazılmaktadır.
Bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Affetmek' şeklindedir. İki farklı kelimeden oluşması ile beraber ayrı yazılımı yanlış olarak nitelendirilir. Birleşik olarak ele alınmalı ve bütün şekilde yazılmalıdır.
Türkçede anlamı merak edilen kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime, bağışlamak anlamına gelir. Aynı zamanda hoşgörü ile karşılamak, mazur görmek anlamına da kullanılır.
Affedersin kelimesi bazı kesimler tarafından afedersin şeklinde yanlış bir kullanım ile karşımıza çıkıyor. Bu kelimenin doğru yazım şekli affedersin şeklindedir. TDK'ya Göre Affedersin Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? TDK verilerine affedersin kelimesinin doğru yazım şekli affedersin şeklindedir.
AFFETMEK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin affetmek mi, af etmek mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı affetmek şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Affetmek kelimesinin Türk Dil kurumunun belirlediği kurallar çerçevesinde doğru yazılışı affetmek yazılması olarak kabul edilmektedir. Af etmek veya aff etmek suretiyle yazılan kelimeler yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
Affetmek, bireyin kendisini inciten başka bir bireye, duruma ya da topluma karşı duyduğu öfke, nefret, kin gibi olumsuz duyguları bırakıp anlayış, şefkat, kabul gibi daha olumlu duygulara yönelmesidir. Affetmemenin temel duyguları korku, düşmanlık, öfke iken affetmenin temel duyguları ise umut, merhamet ve empatidir.
"Aferin" şeklinde yazılması, TDK tarafından doğru olarak belirlenen yazım şeklidir.
Herhangi bir durumu safça kendinden yana iyiye yorma anlamına gelir. Bu kelime genellikle hüsnü kuruntu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hüsnükuruntu şeklinde olmalıdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Affetme süreci zor bir süreçtir. Bu süreci başlatan şeylerin biri, karşı tarafın pişmanlığı ve af dileği, diğeri ise öfke, acı ya da intikam duygularının getirdiklerini yaşamak yerine affetmeye karar verebilmektir. Affetmek kolay değildir. Kişinin kendini yaşamakta olduğu yükten kurtarması diye tariflenebilir.
Yardımcı fiille kurulan bileşik fiillerin isim kısmında bir ünlü düşmesi ya da ünsüz türemesi varsa fiil bitişik yazılır: affetmek (af+etmek)
Dilimize Arapçadan geçen ve günlük hayatta sıkça kullanılan affetmek kelimesinin eş anlamlıları mazur görmek, hoş görmek ve bağışlamaktır. Bu üç kelime cümle içerisinde affetmek kelimesi yerine kullanılabilir.
Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, menolunmak, cemetmek, kaybolmak; darbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek ...
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
Yakını, hemen yanı, omuz başı anlamına gelir. Bu kelime genellikle yanıbaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yanı başı şeklinde olmalıdır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Espri Kelimesinin Doğru yazılışı
Espri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "espri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise espiri şeklindedir.
Affetmek, bağışlamak demek değildir. Affetmek, incinmiştik duygusunu bırakmaktır. Bağışlamak ise, inciten kişi ile yeniden yakınlaşmak denektir. Her affetme, bağışlamakla sonuçlanmaz.
Bir diğer tanıma göre affetme, kişinin kendini inciten bireye karşı oluşturduğu öfke ve intikam gibi olumsuz duygulardan vazgeçerek bilinçli olarak merhamet ve anlayış gibi pozitif duygular geliştirmesidir (Enri- ght & Fitzgibbons, 2000).
Affetmek beyni rahatlatıyor
Kendilerine zarar veren kişileri affeden katılımcıların çoğu, deney sonrasında daha az acı duyduğunu belirterek, stresten kaynaklanan sırt ağrısı, uykusuzluk ve mide ağrısı gibi ruhsal ve fiziksel belirtilerin de önemli ölçüde azaldığını kaydettiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri