Bununla beraber hiçbir şeyin Allah'a ortak olmayacağı, O'nun mutlak ve eşsiz yaratıcı olduğu ve O'na inanmanın kişinin ahiret hayatını kurtaracağı konuları yer alır. Bu surenin özellikle yatmadan önce okunması, kişiye huzur verecektir.
yagfiruz zunûbe cemîâ: günahları mağfiret eder. “Bütün günahları, hepsini sevaba çevirir. Günahların hepsini mağfiret eder yani sevaba çevirir.”
Fatır Suresini okuyan kişiler mahlukat tarafından da sevilir. Her gün Fatır Suresinin okunması şeytanın şerrinden korur ve ömrü de bereketli olur. Fatır Suresi yazılıp araca konulduğu takdirde hırsızlara ve diğer tehlikelere karşı kişiyi korur. Fatır Suresinde Allah'ın kudretinin delillerinden örnek verilmektedir.
Zümer Suresi toplamda 75 ayet içermektedir. Surenin ismi ise; 71, 72 ve 73 numaraları ayetlerde geçen “zümreler” kavramına dayanmaktadır. Bu bağlamda Zümer Suresi'nin anlamı da zümreler ya da gruplar olarak ifade edilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Sûre, adını 71 ve 73. âyetlerde geçen “Zümer” kelimesinden almıştır. Zümer; zümreler, gruplar demektir. Sûrede başlıca, göklerde ve yerde Allah'ın birliğini gösteren deliller, mü'minlerin cennete, kâfirlerin cehenneme sevk edilecekleri konu edilmekte; kullar, ölüm gelip çatmadan Allah'a yönelmeye çağrılmaktadır.
Allah, kuluna (Peygamberine) kâfi değil mi? (Ey Rasûlüm, durmuşlar da) seni Allah'dan başkalarıyla (putlarla) korkutuyorlar. Allah, kimi saptırırsa artık ona hidayet edecek yoktur. Allah, kulu için yeterli değil midir? (Evet, yeterlidir.)
Rahman Suresini okuyup dileğini Allah'tan kim isterse o kişinin yaşamında istediği şeyler gerçekleşir. Ahirette ve Dünya'da Allah (cc) Rahman Suresini okuyandan razı olacaktır denir. Rahman Suresini okuyan kişi eğer hasta ise hastalığından kurtulacaktır.
Fatır suresi, Kur'an-ı Kerim'in otuz beşinci suresidir. İlk âyetinde “yaratan” anlamına gelen fâtır kelimesi geçtiği için bu adı almıştır; aynı âyette “melekler” mânasına gelen kelimenin yer alması sebebiyle “Melâike sûresi” olarak da bilinmektedir.
Hadid Suresini günde 70 defa okuyan kişilerin işlerinin açıldığı vurgulanmıştır. Aynı zamanda gücü artarak sıkıntılarla daha iyi bir şekilde baş edebilir. Hadid, Vakıa ve Rahman sureleri bir arada okunduğunda okuyan kişi göklerin ve melekütunda Firdevs Cennetinin sakini olarak adlandırılır.
9. âyet, inancında döneklik yapan biriyle her durumda Allah'a iman ve bağlılığını sürdürenin aynı değerde olamayacağını ifade etmektedir.
“Andolsun ki, eğer ilâhlığında, otoritesinde, mülkünde, tasarruflarında Allah'a ortak koşarsan, bütün amellerin boşa gider. Kesinlikle hüsrana uğrayanlardan olursun.” Andolsun sana da, senden öncekilere de vahyedildi. Eğer ortak koşarsan kesinlikle amelin boşa gider ve mutlaka ziyana uğrayanlardan olursun.
Her güçlükle beraber kolaylık vardır. Muhakkak ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Şüphesiz her zorlukla beraber bir kolaylık da vardır. Demek ki, zorlukla kolaylık iç içedir ve her zorluk, o zorluğu aşacak güç ve kabiliyeti kendi içinde barındırmaktadır; yani, her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır.
Buradan kıyametin ve ahiret gününün yani yeniden dirilmenin başlangıcında bir Sûr'a üfürme olacağı anlaşılmaktadır ki, bu işle vazifeli melek İsrafil'dir. Bu görevinden dolayı İsrafil'e "Sûr meleği" ismi de verilmektedir.
(O gün) sûra üflenecek, ardından -Allah'ın diledikleri dışında- göklerde ve yerde bulunanların hepsi düşüp ölecek; sonra sûra yeniden üflenecek ve onlar birden ayağa kalkmış, etrafa bakıyor olacaklar. Sûr'a üflenince, Allah'ın diledikleri müstesna olmak üzere göklerde ve yerde ne varsa hepsi ölecektir.
68: O gün sûra üflenir; Allah'ın dilediklerinden başka göklerde ve yerde kim varsa kıyâmetin dehşetinden çarpılıp cansız yere serilir. Sonra sûra bir daha üflenir; bir de bakarsın ki, bütün ölüler dirilip kabirlerinde ayağa kalkmış, merak ve endişe içinde etraflarına bakınıp duruyorlar.
Limes. Güzellik Meleği-Jophiel Rengi pembedir, saflıkla ve güzellikle özdeşleştirilen Lotus çiçeği ile yorumlanmıştır.
Münker ve Nekîr melekleri: İnsanları kabirde ilk sorguya çeken meleklerdir. Rıdvân: Cennetteki meleklerin başıdır. Zebaniler: Cehennemdeki işkenceden sorumlu sayılarının 19 oldukları bildirilen meleklerdir. Hamele-i Arş: Allah'ın Arş'ı taşımakla vazifelendirdiği sekiz müvekkel melek.
29.Şüphesiz, Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden, gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler. 30.Allah kendilerine mükafatlarını tam olarak versin ve kendi lütfundan daha da artırsın diye (böyle yaparlar).
Allah'ın nimetlerine ve azametine tekrar tekrar vurgu yapılan Rahman Suresinin okunması Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından da 'Kim Rahman Suresini okursa, Allah'ın verdiği nimete şükretmiş olur' Hadis-i Şerifi ile desteklenmektedir.
Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadislerine göre her akşam yatsı namazından sonra okunması, okuyan kişinin günahlarının affedilmesine ve vefat etmesinin ardından kabir azabının hafifleyeceğine inanılır.
Rahmân sûresinde ikil (tesniye) bir anlatış biçimi hâkimdir. Bunun sûrede otuz bir defa tekrar edilen, “Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” meâlindeki hitabın insanlara ve cinlere yönelik olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Meal (Kur'an Yolu)
De ki (Allah şöyle buyuruyor): “Ey kendi aleyhlerine olarak günahta haddi aşan kullarım! Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah (dilerse) bütün günahları bağışlar; doğrusu O çok bağışlayıcı, çok merhametlidir.”
Sure ismini 71 ve 73. ayetlerde geçen, zümreler, gruplar anlamına gelen "zümer" kelimesinden almıştır.
KUR'AN-I KERİM | 461. Sayfa | Zümer Sûresi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri