Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz. Bu sayı bir referans sayısıdır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Hem tam sayı hem de rasyoneldir . Çünkü 0/2 = 0 ve 0 ' da tam sayıdır.
0, tam sayılar arasında yer almaz. Bu sayı referans sayısı olarak karşımıza çıkar. Yani tam sayılarda 0 ne pozitif ne de negatiftir. 0 rakamı nötrdür.
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder. Sayı doğrusunda sıfırın sağı artı, solu eksi değerleri barındırır.
İlgili 45 soru bulundu
3 sayısının 0 katı 0 dır. 0 tüm reel sayıların katıdır.
Sıfırdan farklı bir tam sayının karesi olan sayılara tam kare(karesel) sayılar denir. Sıfır bir tam kare (karesel) sayı değildir.
0 bir doğal sayı değildir. Nötr bir sayıyı saymak anlamsızdır. Üstelik doğal sayılar, pozitif tam sayılar kümesidir.
Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
Tam sayılar; Pozitif tam sayılar ve negatif tam sayılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir. Bölümün sonucu pozitif sonsuz ya da negatif sonsuz olabilir. İki sonsuz da bir reel sayı belirtmez, dolayısıyla kesin olarak söyleyebiliriz ki, sayı bölü sıfır tanımsızdır.
Matematik üzerinde uzun zamandır düşünmemiş olsanız bile, şu kuralı mutlaka hatırlıyorsunuzdur: Bir sayıyı sıfıra bölemezsiniz. Bunu yapmak imkansızdır.
Adım adım açıklama: → 0 sayısı bir sayıya bölünmez 0 sayısı yutan elemandır yani hangi sayı ile bölersek bölelim sonuç daima 0 olur . Bir kesirde 0 sayısı eğer paydada olursa bu sayı tanımısız olur .
0/6 dediğimiz ifade 0 sayısına eşit olduğundan bir tam sayıdır.
Çünkü hiçbir sayının 0 ile çarpımı 1 olamaz. Bu nedenle 01 (veya daha genel bir ifadeyle 0N) tanımsızdır.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Bu doğrultuda 0 rakamı ne negatif ne de pozitif olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle bu rakam nötr sayısı olarak da anlatılır. O yüzden herhangi bir şekilde çift ya da tek olarak da ele alınmaz.
Fakat 0 sayısı sayma sayısı değildir. Sayma sayıları : 1,2,3,4,5,6,7,8,9... vb. şeklinde devam eder. Bu bakımdan 0 sayma sayısı olarak kabul edilmemektedir.
0'dan 2 çıkmaz. Eksilenin on binler basamağından ödünç almamız gerekir.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
1 (bir), bir sayı ve rakam. Doğal sayı sisteminde 2'den önce yer alır ve 0'dan sonra gelir. İlk sayma sayısıdır.
Tam kare karekökü bir doğal sayı olan tam sayılara denir. Diğer bir deyişle, kendiyle çarpılan (karesi alınan) doğal sayıların sonucu tam karedir. 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49... ilk tam karelere örnektir.
4, 9, 16 gibi karekök dışına bir tam sayı olarak çıkamayan sayılara tam kare olmayan sayılar adı verilmektedir. İki tam kare arasında yer alan sayıların tamamı tam kare olmayan sayılar olarak isimlendirilmektedir.
Tam kare sayıların özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz: * En küçük tam kare 0 olmakta ve tam kare sayılar negatif olmamaktadır. Çünkü negatif bir tam sayının karesi de alınsa pozitif çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri