Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 14/04/2010 tarih ve 2010/26 sayılı genelgesinde ; "Metilfenidat içeren Ritalin 10 mg Tablet ile Concerta 18 mg, 27mg, 36 mg, 54 mg Kontrollü Salım Tabletler sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebilecektir." ...
Her ikisinin de ilacın hammaddesi olan metilfenidat bir amfetamindir. Yani merkezi sinir sistemini güçlü bir biçimde uyaran bir uyuşturucudur. “Yüksek derecede bağımlılık yarattığı için” ABD hükümeti Concerta ve Ritalin'in içerdiği metilfenidatı kokain ve morfinle aynı sınıfta değerlendiriyor. Satışı kontrol altında.
Değerli Meslektaşımız, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/26 no'lu genelgesinde Metilfenidat içeren Ritalin ile Concerta adlı ilaçların sadece çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebileceği belirtilmektedir.
Sicile işlenen bir durum yoktur.
*Medikinet Retard Kapsül formları veya Konsenidat Uzatılmış Salımlı Tablet veya Concerta Kontrollü Salım Tablet formları birlikte reçete edilemez. *Çocuk ve ergen psikiyatristleri ve yetişkin psikiyatristleri tarafından reçete edilebilecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Ritalin ve Concerta birbirine benzeyen ilaçlardır. Ancak Ritalin kısa etki süresine sahipken, Concerta daha uzun süre etkilidir ve iştahsızlık yan etkisi daha azdır. Her iki ilaç da yasadışı bir uyarıcı madde olan amfetamin ile benzer farmakolojik aktivite sergiler.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Metilfenidat ( Ritalin ve Concerta isimleri altında satılmaktadır) bir santral sinir sistemi uyarıcısıdır ve bir amfetamin izomeri olan dekstroamfetamin yapısındadır [1].
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
CONCERTA'nın bu tür ilaçlarla birlikte alınması, beyinde yaşamı tehdit edecek 'serotonin' artışına (serotonin sendromu) neden olabilir ve bu da zihin bulanıklığı veya huzursuzluk, terleme, titreme, kas seğirmesi veya hızlı kalp atışına yol açabilir.
Modafinil yukarıda da geçtiği üzere ülkemizde reçetesiz olarak satılabilen bir ilaçtır. Zihinsel performansı artırmak için doktor önerisi dışında kullanımı özellikle öğrenciler arasında bu gibi asılsız söylenti ve internette dolaşan yanlış ve abartılı bilgiler nedeniyle giderek yaygınlaşmaktadır.
Ritalin, Concerta gibi metilfenidat içeren ilaçların en yaygın bilinen yan etkileri şu şekildedir: İştahsızlık. Bağımlılık. Aşırı sinirlenme.
* Günlük en fazla 72 mg/gün doz kullanması gereken hastalarda 3 imzalı bir rapora istinaden Concerta 36 mg Kontrollü Salım Tableti adlı ilaç bir kırmızı reçeteye 2 aylık tedavi için 4 kutu reçete edilebilir. * Medikinet Retard Kapsül formları ile Concerta Kontrollü Salım Tablet formları birlikte reçete edilemez.
Bakanlığımızın 06.08.2007 tarih ve 42854 sayılı yazısında belirtildiği üzere: Durogesic (tüm formları), Ritalin ve Concerta 18mg, 24mg ve 72mg için hastanın raporu var ve raporda ilaç ismi veya etken maddesi ve dozu belirtiliyosa, GERİ ÖDEME KURUMU olanlar için kurumun ödediği miktarda yazılabilir.
Kırmızı reçete, uyuşturucu madde muhteviyatına sahip ilaçları kapsamaktadır. Ağır seviyedeki psikiyatrik hastalar, ileri düzeyde kanser hastası olanlar gibi ihtiyaç sahibi kişilere yazılan kırmızı reçete, hastalık durumuna göre hekimler tarafından yazılabilmektedir.
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından, 25.07.2006 tarih 037817 (2006/90) sayı ile, Kırmızı Reçete ile Verilmesi Gereken CONCERTA 18 mg – 36 mg – 54 mg isimli kontrole tabi ilaçlara ilişkin Genelge yayımlanmıştır.
Dikkat süresini ve konsantrasyonu artırır. Ritalin yaklaşık 4 saat, Concerta yaklaşık olarak 12 saat etki eder. Aşırı hareketliliği azaltır. Dürtüselliği azaltır.
Düzensiz ve yetersiz uyku beynin çok daha yavaş çalışmasına neden olur. B ve D vitamini eksikliği de dikkat eksikliğinin temel nedenleri arasında yer alır. Hormonlardaki dengesizlik de hiperaktivite bozukluğunu tetikler.
CONCERTA ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
CONCERTA'yı bırakmadan önce doktorunuzla konuşun. Uzun dönemli tedavi CONCERTA'nın çok uzun süreli olarak alınmasına gerek yoktur. Eğer siz/çocuğunuz bir yıldan daha fazla süre CONCERTA alıyorsanız, doktorunuz kısa bir süre için tedavinizi durdurmalıdır.
CONCERTA, ağız yolu ile uygulanan, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve adolesanlarda ve 18-65 yaş arasındaki yetişkinlerde Dikkat Eksikliği - Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisinde kullanılan kontrollü salım tabletidir.
Artan Kafein Etkisi:
Kafein basit oranda bir idrar söktürücü olduğu için ilaçlar ile birlikte alınması pek iyi bir fikir değildir. Uyarıcı içeren ilaçlar, Kafein ile birlikte kullanılmamalıdır.
Bütün ilaçlar başka bir ilaçla beraber kullanıldığında daha tehlikeli olurlar. Yani yan etki görülme olasılığı artar. Bu nedenle mümkünse çoğul ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Ritalin oldukça az yan etki gösteren bir ilaç olmasına karşın Ritalin tedavisinin uygulanmasında da aynı kural geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri