Oğlu, kızı sözleri: Caferoğlu, Topaloğlu, çapanoğlu, dayıoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı, teyzekızı. Ağa, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Bu ifadede geçen Ayşe sözcüğü bir özel ad olduğu için büyük harfle başlar. Ancak ikinci kısımda yer alan teyze kelimesi her zaman küçük harfle yazılmalıdır. Yani bu kelimenin “Ayşe Teyze” olarak kullanımı doğru değildir. Türk Dil Kurumuna göre bu sözcük her daim “Ayşe teyze” olarak yazılmalıdır.
Teyzeoğlu doğru bir yazım şeklidir. Çünkü akrabaların isimleri birleşik yazılır.
İlgili 24 soru bulundu
Amca kızı anlamına gelir. Bu kelime genellikle emmikızı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı emmi kızı şeklinde olmalıdır.
Teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin detaylar şu şekilde; İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır. Önceden akrabalık bildirmeyen, özel isimleşmiş ifadelerde teyze, amca büyük harfle yazılıyordu.
Kuzen veya böle, bir kimsenin ebeveynlerinin kardeşlerinin evlatlarından her biri. Kız kuzenler için kullanılan kuzin sözcüğü günümüzde yavaş yavaş kullanımdan kalkmaktadır. Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir.
Oynadığı reklam filmlerinde halka adını "Ayşe Teyze" olarak tanıtan 49 yaşındaki iki çocuk annesi Alev Gündoğdu, reklamlardaki imajını korumak için yıllardır kilosundan saç rengine, kıyafetinden makyajına kadar görünümünü değiştirmiyor.
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
Yazım hataları: ayşe => kişi ismi olduğu için her zaman baş harfi büyük harfle yazılır: Ayşe olmalı.
Yazım hatası yapılan amcaoğlu kelimesi tüm kaynaklara göre bitişik yazılması gerekiyor. Pek çok birey her ne kadar ayrı yazarak yazım hatası yapsa da doğrusu her zaman bitişik olmalıdır. Her birey amcaoğlu sözcüğünü "amcaoğlu" şeklinde bitişik olarak kullanmalıdır.
Ancak TDK kuralları gereğince Ahmet amca ya da Fatma teyze gibi akrabalık adı bulunduran ifadelerde akrabalık bağının gerçek oluğ olmaması önemli değildir. Yani Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi her daim küçük harfle yazılmalıdır.
Akrabalık adları bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz: Fahriye abla, Ayşe teyze, Fatik nine, Saim amca, Ali enişte. Ancak akrabalık bildiren kelimeler başa gelirse lâkap yerine geçtiği için büyük harfle başlar: Nene Hatun, Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan.
TDK sözlüğüne göre gerçek akrabalığı ifade etmese, büyüğüne saygı amacıyla kullanılsa bile amca, teyze gibi akrabalık isimlerinin ilk harfi küçük yazılır ve gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
"Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
54 yaşındaki Ayşe Elmacı'yı, üç buçuk yıldır rol aldığı patates cipsi reklamlarından tanıyoruz. Şu ana kadar tam dokuz reklam filmi çevirmiş. Lay's yöneticileri Ayşe Elmacı'yı reklam yıldızı olarak kullanmaya başladıklarından beri satışların beş kat arttığını söylüyorlar.
İzmir'de yaşayan 3 çocuk annesi Ayşe Kurucu, eşinin kıskançlıkları yüzünden dışarı dahi çıkamazken şimdi dünyayı dolaşan bir gezgin haline geldi. Eşinden ayrıldıktan sonra yollara düşen Kurucu, 10 yıllık süreçte 27 farklı ülke gezerek yüzlerce değişik kültüre tanıklık etti.
Gökçe Güneş Doğrusöz 2004 doğumlu, dizi ve film oyuncusudur. Aynı zamanda müzisyen, vokalisttir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunudur. 2018'de Aynalar isimli kısa filmde rol alarak ilk deneyimini yaşamıştır.
Kuzen; Teyze, dayı, hala, amca çocuklarıdır. Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır.
Yeğen sözcüğünün yazımı hakkında birçok karışıklığı görmek mümkündür. Çoğu kişi için bu sözcük 'yiğen' şeklinde bilinir. Bazıları ise bu sözcüğü 'yigen' olarak yazar. Tabi bunlar yanlış olarak yapılan yazılışlardır. Asıl doğru yazılış ise sadece yeğen şeklinde olur.
Türkçe'de “kardeş çocuğu” anlamına gelen ve yaygın biçimde amca, hala, dayı ve teyze çocukları için de kullanılan yeğen kelimesinin Arapça'da özel bir karşılığı bulunmayıp bunun yerine erkek veya kız kardeşin oğlu yahut kızı, ikinci grup yeğenler için de teyzeoğlu, amcaoğlu, teyze kızı, hala kızı gibi ifadeler ...
Başlıca Cins İsimleri
Akrabalık isimleri: ana, baba, kardeş, dayı, hala, teyze…
TDK'ye göre; teyze, amca ve benzeri ifadelerin doğru yazılışına ilişkin kurallar şöyle: İsmin ardına eklenen "teyze" akrabalık bildiriyorsa küçük harfle yazılır.
Hane, name, zade kelimeleriyle oluşturulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: çayhane, dershane, kahvehane, yazıhane; beyanname, kanunname, seyahatname, siyasetname; amcazade, dayızade, teyzezade vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri