Öncelikle sıfır faktöriyelin tanım gereği bire eşit olduğunu söylemeliyiz. Yani aslında 0! =1 ifadesi ispatlanabilen bir eşitlik değildir.
Peki, 0 faktöriyel kaçtır ve neden 1'e eşit olur tüm detayları ile derledik. Sıfır faktöriyel belli bir sabit rakama karşılık gelmektedir. Bu rakamın da aynı zamanda belli bir anlamı bulunmaktadır. Diğer bir deyişle 0 faktöriyelin karşılığı gelmiş ona rakam matematiksel bir sebepten dolayı 1'e denk olur.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
0 yokluk anlamı taşıdığı için 0 kendi başına herhangi bir şey yazılmamışlığı da ifade eder. Bu yüzden sıfır tane sıfırı yan yana yazmanın anlamı ve karşılığı yoktur. Bunu biraz daha ifade olarak açarsak 'yok tane yok kaç eder' ifadesi çıkar ortaya. Dahası sıfırın evrende bir karşılığı da yoktur.
Faktöriyel kavram ilk olarak 18 yy. Fransız matematikçi Louis Arbogast tarafından ilk temelleri atılmış, daha sonraları De Moivre, Euler ve Christian Kramp tarafından da ele alınmıştır. 1!=2!/ 2=1 olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Örnek olarak 20 birdir. Bunun nedeni ise şudur: 22-2 de 20 anlamına gelir.
Sıfır Bir Çift Sayıdır!
Tanım: k bir tam sayı olmak şartıyla n=2.k eşitliğinde n sayısı çifttir.
Üslü sayılar konusu her öğrencinin zorlandığı konu başlıklarıdır. Üslü sayılarda bilinmesi gereken bilgiler bulunuyor. 0 üssü 1 sayısı her ne kadar şaşırtmalı bir işlem olsa da, cevap sıfırdır.
Sıfır tane a ifadesinin anlamı, 1'in yakınında herhangi bir sayının olamayacağı manasına gelmektedir. A⁰ = 1 x (0 adet a) = 1 olmasından dolayı 0 dışında tüm sayıların sıfırıncı olan kuvveti bire eşit olur.
Gerçekten basit bir matematik. 1 herhangi bir sayıyla çarpımı o sayıdır ve 0 herhangi bir sayıyla çarpımı 0'dır. Yani 1 ve 0'ı birlikte çarptığınızda, cevap her zaman 0 olacaktır.
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
Herhangi bir sayının karesini almak için, o sayının kendisiyle çarpmak gerekir. 0'ın karesini alırken kendisiyle çarpmak ve ona göre sonucu bulmak doğru olacaktır. Yani 0×0=0 işlemi bize gerçek cevabı verecektir. Bu durumda 0'ın karesi her zaman 0 olarak hesaplanır.
0'ın karesi yine 0'ın kendisiyle çarpılması ile bulunur. 0'ın hem kendisi ile hem de diğer sayılar ile çarpılması sonucunda 0 elde edilir. Bu durumda da 0'ın karesi yine 0'a eşit olmaktadır.
"tanım" gereği 1 değerini verebiliriz. taban değeri sıfırdan büyük olan sayıların kuvvetleri sıfıra yaklaştığında, sayının değeri 1 e yaklaşır. örneğin hesap makinesinde bir pozitif sayının sürkeli karekökününü alırsanız sayının kuvveti sıfıra sayı ise 1 e yaklaşır.
1 faktöriyel ise 1'e eşittir. Faktöriyel konusunda hesaplaması en kolay olan sayı 1'dir ve başka hiçbir sayıyla çarpılmasına gerek olmaz.
i sayısı karesi -1 olan sayıdır. Dolayısıyla, x2 = -1 eşitliğinin bir çözümüdür. i'yi bu şekilde tanımlandığında, cebrî olarak hemen i ve -i'nin karelerinin -1 olduğu sonucuna ulaşırız.
0'ın 3.kuvveti demek 0'ı 3 kere yan yana yaz çarp demektir. Çarpma işleminde 0 yutan elemandır. Cevbımız ise 0.0.0= 0' dır. Yani kısaca cevabımız 0'dır.
00 belirsizdir. 02 =0.0=0 Sıfırın pozitif kuvvetleri 0'a eşittir. Sıfırın negatif kuvvetleri tanımsızdır.
Soru : 0 Üssü 5 Kaçtır? Cevap : 0 üssü 5 = 0 'dır.
Cevabımız "0" olacaktır. Açıklayalım ; >> Bildiğimiz üzere sıfır yutan elemandır. Yani ne ile çarpılırsa çarpılsın sonuç 0 olur.
Unutmayalım ki 0'ın bütün kuvvetleri (0 hariç) 0'dır. ✧Yani 0⁴=0 olmalıdır.
Doğrulanmış Cevap
↪0'ın tüm kuvvetleri 0'dır.
Sayı sistemlerine göre çift/tek sayılar
0, 2, 4, 6 ya da 8 ise o sayı çift sayıdır; 1, 3, 5, 7 ya da 9 ise o sayı tek sayıdır.
Pozitif tam sayılar Z+ şeklinde, negatif tam sayılar ise Z- şeklinde gösterilir. Tam sayılar kümesi şu şekilde ifade edilir: Z+ + Z- + {0} Sıfır (0) sayısı ne pozitif ne de negatiftir, yani nötrdür.
Diğer bir ifade ile ikinin tam katı olan sayılardır. Tek sayılar ise iki ile tam bölünemeyen, ikinin katı olmayan sayılardır. Çift ve tek doğal sayılar şunlardır: Çift Sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,......
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri