Bu alt gruplar kalıtımla yavruya geçtiğinden, adli tıpta, genetikte ve babalık tayininde önemli kriterlerden birisi olarak göz önüne alınırlar. A ve B kan grupları belirleyen kalıtsal özellik O kan grubuna baskın durumdadır. Buna göre AB kan grubu genel alıcı, O kan grubu ise genel verici durumundadır.
Bu açıdan 0 kan grubu "genel verici" (universal donör) adını alır. Çünkü eritrositlerinde hiçbir antijen taşımaz ve antikorları da plazmada dilue olur. Benzeri biçimde AB kan grubuna da "genel alıcı" (universal recepient) denir. Bu da hiçbir antikor yani aglütinin taşımaz.
Hangi Kişiler veya Kan Grubu Herkesten Kan Alabilir? Transfüzyon gerektiği durumlarda diğer kan gruplarından kan alacak genel alıcı niteliğine sahip olan kan grupları AB Rh Pozitif kan grubudur. AB Rh + şeklinde yazılmaktadır.
0 (sıfır) gurubu kanı olanlara genel verici denir. AB kan gurubu olan bir insan, her gruptan kan alabilir, çünkü kan serumunda hem A hem de B aglütinojenleri vardır. Ancak kendi gurubundan başka gruplara kan veremez. AB kan gurubundan olanlara genel alıcı denir.
Bu kan gruplarından biri de genel verici kan grubu olan 0 Rh negatif kan grubudur. 0 Rh negatif kan grubu bünyesinde alerjen içermediğinden dolayı tüm kan gruplarına kan verebilme özelliğine sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
AB grubu ise her iki aglutinojeni taşıdığı için hiç bir gruba kan veremez, fakat tüm gruplardan sınırlı olmak koşulu ile kan alabilir. Bu nedenle AB grubuna genel alıcı denilmektedir.
Her 100 kişiden 7'sinde bulunan 0 Rh- kan grubudur. Bu kan grubu A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilmektedir. Bu kan grubuna sahip olan kişiler cesur, iyimser, güçlü ve dayanıklı yapıdadır.
Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın sebebinin kan grupları olabileceği aktarılan araştırmada, 0 kan grubunun genel itibarıyla en sağlıklı kan grubu olduğu bildirildi.
Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler. O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunur. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur.
Ancak bebekte değişik düzeylerde sarılık ve kansızlık gelişebilir. ABO uyuşmazlığında da bebeğin kanı gebelik esnasında anneye geçer ve anne bu kan hücrelerine karşı antikor yapar. Anne 0, baba A veya B grubu ise bebek babanın kan grubu ile doğarsa kan uyuşmazlığı gelişecektir.
Buna göre kişinin kanında A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni varsa B kan grubu, hem A hem B antijeni varsa AB kan grubu, A ve B antijenlerini içermiyorsa 0 kan grubu olarak nitelendirilir.
0 Rh pozitif kan grubu dünya genelinde orta sıklıkta bulunan bir kan grubudur. 0 Rh pozitif kan grubuna sahip olan kişilerin kanı diğer insanların kanına göre daha sıvıdır, bu durumu etkileyecek olumsuz şartlar gelişmediği takdirde bu grup kana sahip insanların kalp ve dolaşım sistemleri oldukça güçlüdür.
Kan uyuşmazlığı iki farklı sebepten oluşabilir. İlki anne ve bebeğin kanındaki Rh proteini farklılığından oluşur. Anne kanının Rh negatif, bebeğin kanının Rh pozitif olması durumunda ortaya çıkar. Bir diğer uyuşmazlık çeşidi ise AB0 kan grupları farklılığı sebebiyle oluşan kan uyuşmazlığıdır.
Kan bakımından insanlar başlıca 4 grupa ayrılır: 1 — A Grubu; 2 — B Grubu; 3 — AB Grubu; 4 — 0 Grubu. Bunlardan başka birtakım ara gruplar daha vardır. Ayrıca, kanda RH harfleriyle gösterilen özel bir etken bulunur.
0 Rh kan grubu tüm dünyada genel verici kan grubudur, bunun sebebi ise antijen içermemesidir. Eğer ki kan grubu 0 Rh negatif (0 Rh-) ise bütün kan gruplarına kan verebilir. 0 Rh pozitif (0 Rh+) kan grubu ise bütün Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir.
Okunuşu 'eraş pozitif' olan kan grubu, yazım sırasında RH (+) olarak yazılır.
Türkiye'nin %37'si A Rh pozitif kan grubuna ve %1'i ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. Diğer kan grupları ise şöyle: %37 A Rh pozitif, %30 0 Rh pozitif, %14 B Rh pozitif, %7 A Rh negatif, %5 AB Rh pozitif, %4 0 Rh negatif, %2 B Rh negatif, %1 AB Rh negatiftir.
Bu çalışmanın so- nuçlarına göre Türkiye genelinde A kan grubu: % 44.62, O kan gru- bu: % 32.24, B kan grubu: % 15.45, AB kan grubu ise % 7.69 olarak bulunmuştur.
Beyaz kan hücreleri kendi içerisinde 5 temel gruba ayrılır. Nötrofiller, lenfositler, monositler, eozinofiller ve bazofiller, beyaz kan hücrelerinin ana hücre gruplarını oluşturur. Bu hücre gruplarının sayıları çeşitli hastalıklara bağlı olarak ayrı ayrı ya da tek başına etkilenebilir.
Gebeler kan veremez. Doğum veya gebeliğin sonlan(dırıl)masından 6 hafta sonra kan verebilirler. Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez.
Birbirlerine kan verebilen kan gruplarını şöyle sıralayabiliriz; 0 Rh Pozitif (0 Rh+ ) = Bütün Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir. 0 Rh negatif (0 Rh- ) = Bütün kan gruplarına kan verebilir. 0 Rh negatif genel verici kan grubudur. AB Rh pozitif (AB Rh+) = AB Rh pozitif kan grubuna kan verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri