- Bol miktarda aminoasit barındırdığı için önemli bir protein kaynağıdır. - Bol miktarda yine A vitamini içerir ve bu vitamin kaynağını destekler. - Mineral açıdan magnezyum ve selenyum zengini olduğunu söylemek mümkündür. - İçerdiği omega-3 yağları ile beraber cilt sağlığını korur.
Genelde biyolojik birikim sonucu oluşan belli başlı hastalıklara yol açar. Cinsel bozukluk, karaciğer, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir. Ayrıca midyenin devamlı sıcak tutulması da bakteri üretimine yol açarak insan vücudu için bir tehdit unsuru haline gelebilir.
Tüketimde aşırıya kaçılması kolesterol, kan şekerinde dengesizlik ve kilo artışına neden olabilirken, midyenin sürekli ve aşırı tüketimi ayrıca ağır metal içeriği sebebiyle zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara, böbrek, karaciğer yetmezliklerine yol açabiliyor.
Yapılan araştırmalara göre midye dolma içerisinde bulunan deniz mineralleri sinir sisteminin genel yapısına iyi geliyor. Kas ve doku onarımına katkısı olan midye, özellikle pirinçsiz şekilde tüketildiğinde faydasını daha da çok gösteriyor. Kemik hassasiyetini artırıcı etkisi nedeniyle de tüketimi öneriliyor.
Genellikle ege bölgesinde daha çok üretilen midyeler sokak lezzetleri arasında önemli bir yere sahiptir. Besin değeri olarak bakıldığında midye içindeki B12 ve A vitaminleri ile dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra midyenin mineral deposu olduğu da belirtilir.
İlgili 44 soru bulundu
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Hattâ hayvana eziyet vermekten kaçınılması kaydı ile onları yakalamak için her şeyi kullanabilme müsaadesini de; insana vermektedir. Bu esaslara göre, midye gibi deniz hayvanları; Hanbeli, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre yenebiliyorken; Hanefî mezhebine göreyse, yenilmemektedir.
Yani may, june, july, august (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) aylarında denizlerde üreyen zehirli yosun türlerinin bulaştığı midyeler bağırsak rahatsızlıklarına yol açar, daha ağır durumlar da olabilir. Mayıstan eylüle kadar yenmemesi tavsiye edilen midyeler ülkemizde en çok bu aylarda açık tepsilerde satılır!
Gün içinde en çok 2 tane midye tüketilmesi de sağlıklı bir porsiyon olur.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
İstanbul'da iskele demirleri, köprü kolonları ve teknelerin altları gibi denizin içerisinde bulunan metallerin üzerine yapışmış haldeyken toplanan midyeler, sağlığı tehdit ediyor. İstanbul'da midye avcılığı yasak. Bakanlığın belirlediği yerlerde ruhsatlı tekne ve kişiler tarafından midyelerin toplanması gerekiyor.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.
Midyenin ağır metal içeriği yüksek olduğu için sağlık açısından zararlı bir besin olduğunu ifade eden Diyetisyen Deniz Zünbülcan, "Midyeyi çok fazla kişi severek ve çok fazla sayıda tüketiyor. Aslında sağlık için oldukça zararlı bir besin. Çünkü ağır metal içeriği oldukça yüksek.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Başta midye olmak üzere kabuklu deniz canlıları, kadmiyum, arsenik gibi ağır metaller içeriyor. Aşırı tüketimde kansere neden olabiliyor”.
Ülkemiz deniz ürünleri açısından oldukça zengindir.Midye denizin altında kayalarda yaşar. Midyenin görevi, denizlerdeki pislikleri temizlemektir.
Günde 60 bin kadar midye satıyorum.
iki parçalı kabuğu olan yumuşakçadır. omurgasızlardandır. midye ve istiridye olarak adlandırılırlar. sindirim yapmazlar. omurgasız denildiğine göre böcek değil hayvanlar grubuna girerler. midyeler hayvanlar aleminin yumuşakçalar şubesine ait bir sınıftır.
Midyeler su kolonundan alg, bakteri, fitoplankton ve diğer küçük partikülleri süzerek beslenirler. Sırasıyla balıklar, sürüngenler, amfibiler, kuşlar ve memeliler tarafından avlanırlar.
İslam hukukçuları bu hususta farklı görüşler ortaya koymuşlardır. Hanefiler, Kur'an ve sünnetteki nasları değerlendirip şu sonuca varıyorlar: Deniz hayvanları ifadesiyle balık türü kastedilmiştir. Bundan ötürü denizde yaşasa da deniz türüne girmeyen midye ve benzeri hayvanların yenmesi caiz olmaz.
Üretilmiş veya avlanmış veya toplanmış midyeler kesinlikle imha edilir.
midye kabuğunda gördüğümüz beyaz tüpler kurt yuvalarıdır. evet ayıla bayıla yediğiniz midyenin üzerindeki kireçimsi (kalsiyum karbonat) tüp şeklindeki çizgilerden bahsediyorum. bu çizgiler bir kurt türünün yuvasıdır. bu çizgilerin varlığı midyenin kirli veya zehirli olduğunu göstermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri