Vericinin kanında alıcının eritrosit- lerine karşı antikor bulunmasının alıcı için ciddi bir tehlikesi yoktur, bu antikorlar alıcının plazmasında hemen eriyip dağılır- lar. Bu açıdan 0 kan grubu "genel verici" (universal donör) adını alır.
Buna göre AB kan grubu genel alıcı, O kan grubu ise genel verici durumundadır.
0 Rh kan grubu tüm dünyada genel verici kan grubudur, bunun sebebi ise antijen içermemesidir. Eğer ki kan grubu 0 Rh negatif (0 Rh-) ise bütün kan gruplarına kan verebilir. 0 Rh pozitif (0 Rh+) kan grubu ise bütün Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir.
AB grubu ise her iki aglutinojeni taşıdığı için hiç bir gruba kan veremez, fakat tüm gruplardan sınırlı olmak koşulu ile kan alabilir. Bu nedenle AB grubuna genel alıcı denilmektedir.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Her 100 kişiden 7'sinde bulunan 0 Rh- kan grubudur. Bu kan grubu A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilmektedir. Bu kan grubuna sahip olan kişiler cesur, iyimser, güçlü ve dayanıklı yapıdadır.
Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler. O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunur. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur.
Kandaki eritrositlerin A ve B antijenlerini bulundurup bulundurmamasına göre yapılan kan grubu sınıflandırmasıdır. Buna göre kişinin kanında A antijeni varsa A kan grubu, B antijeni varsa B kan grubu, hem A hem B antijeni varsa AB kan grubu, A ve B antijenlerini içermiyorsa 0 kan grubu olarak nitelendirilir.
0 Rh- = Tüm kan gruplarına kan verebilir. Genel vericidir. AB Rh+ = AB Rh+ kan grubuna kan verebilir. AB Rh- = Hem AB Rh+ hem de AB Rh- kan grubuna kan verebilir.
Kimler kan veremez sorusunun yanıtı şu şekildedir; Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi hastalıklar geçirmiş olanlar. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına neden olan otoimmün hastalıklara sahip olanlar. Kanama eğilimine sahip olanlar.
Şemada görüldüğü gibi, Hz. Âdem'de A, Hz. Havva'da da B kan grubu heterozigot genetik yapıda olması halinde, günümüzdeki 4 kan grubu da meydana gelebilecektir.
Kan gruplarından 0 Rh grubu genel verici kan grubu olarak kabul edilmektedir. Bunun sebebi antijen içermemesidir. Şayet kan grubunuz 0 Rh- ise tüm kan gruplarına kan verebilirsiniz. 0 Rh+ kan grubu ise tüm Rh+ kan gruplarına kan verebilmektedir.
Onlar mide, gırtlak ve cilt kanserine yatkındır.0 kan grubunun yatkın olduğu başlıca hastalıklar;Mide yanması, gastrit, reflü, mide ülseri, kr. faranjit, ülseratif enteritis, kireçlenme, balgam üretimi, böbrek ve safra taşı oluşumu, cilt kanseri, gırtlak kanseri, fil hastalığıdır..0 kan grubu olanlar sabah daha iyi ...
Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın sebebinin kan grupları olabileceği aktarılan araştırmada, 0 kan grubunun genel itibarıyla en sağlıklı kan grubu olduğu bildirildi.
AB kan grubu “genel alıcı” olarak ifade edilen yani A, B ve 0 gruplarından kan alabilen evrensel alıcı bir gruptur. 0 kan grubu olan kişiler ise “genel verici” olarak ifade edilen yani diğer kan gruplarının tamamına kan verebilen bir gruptur.
Kanser alt tipleri incelendiğinde pankreas kanserinde O kan grubunun, malign melanom ve böbrek tümörlerde ise A kan grubunun daha yüksek oranda olduğu görüldü. Sağlıklı kişilere göre ileri yaş, A ve O kan gruplarının kanser hastalığı için bağımsız prediktif faktörler olduğu görüldü.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Dünya genelinde A kan grubu %41, O kan grubu %47, B kan grubu %9 ve AB grubu %3 olarak görülmektedir.
Ancak bebekte değişik düzeylerde sarılık ve kansızlık gelişebilir. ABO uyuşmazlığında da bebeğin kanı gebelik esnasında anneye geçer ve anne bu kan hücrelerine karşı antikor yapar. Anne 0, baba A veya B grubu ise bebek babanın kan grubu ile doğarsa kan uyuşmazlığı gelişecektir.
Hangi kan grubuyla yaşamımızı sürdüreceğimiz genetik olarak belirlenir. Bazı istisnalar dışında bir insanın kan grubu yaşamı boyunca değişmez.
Eğer Rh (–) anne ve Rh (+) bir baba çocuk sahibi olursa, ilk bebek Rh+ olduğu takdirde bu bebekte bir sorun olmamaktadır. Ama ilk bebeğin Rh (+) olması annede Rh faktörüne karşı antikorlarının gelişmesine neden olur. Bu antikorlar ilk gebelikte çok yavaş hızda ve bebeğe geçmeyecek türde olduğundan ilk bebek etkilenmez.
Türkiye'nin %37'si A Rh pozitif kan grubuna ve %1'i ise AB Rh negatif kan grubuna sahip. Diğer kan grupları ise şöyle: %37 A Rh pozitif, %30 0 Rh pozitif, %14 B Rh pozitif, %7 A Rh negatif, %5 AB Rh pozitif, %4 0 Rh negatif, %2 B Rh negatif, %1 AB Rh negatiftir.
AB grubu: Bu grup, sinirli ve hassas A'larla dengeli B'lerin birleşimi sonucu oluşmuştur. Bundan dolayı, biraz parça parça karaktere sahiplerdir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri