Evin en değerli katı son Kattır. Zemin kat hariç dairenin diğer tüm kartlarının fiyatı aynıdır. Fiyat zemin katda ucuz olur, dairenin ön cephesi arka cephesine göre pahalı olur.
Güneş alan kat ve cephe her zaman ilk tercihiniz olmalıdır. Yine ara kat seçiminde dikkat etmemiz gereken şey ara kat daire alırken alt katında veya üst katında bir iş yeri değil de barınma amaçlı kullanılan bir daire olması ve bu dairenin boş olmamasıdır.
Çünkü kat yükseldikçe, mesela havuz görüntüsü küçülüyor. * Bunun dışında, konut seçerken insanların başka tercihleri de var. Mesela genelde 'orta katlar' tercih ediliyor. Zemin katların ve üst katların fiyatı ortalama yüzde 10 daha düşük oluyor.
Binanın arka tarafından giriş kat, ön tarafından ise birinci kat şeklinde görülür.
bir apartmanın giriş katı ve en üst katı haricinde kalan katlarına verilen isim.
İlgili 20 soru bulundu
İki katlı, içinden merdiven geçen dairelere dubleks denir. Dubleksin kelime anlamı iki katlı ev olsa da sadece müstakil yapılar dubleks olmaz. Dubleks, apartman dairelerinde en üst kat (çatı dubleksi) ya da en alt kata konumlanmış daire de olabilir.
-Ara Kat Dubleks: Bina içerisinde, genellikle en üst kat ile en alttaki zemin kat arasında kalan dairelere ara kat daire denir. Ara kat dubleks daireler ise bu dairelere göre daha geniş ve büyüklükteki yerler olarak geçmektedir.
Yatırım amaçlı bir mülk satın alıyorsanız, zemin kat sizin için yüksek binada en iyi kattır. Özellikle orta ölçekli şehirlerdeki insanlar üst katları tercih ederken, daha büyük şehirlerdeki alıcılar zemin katlarını tercih etmektedir.
Binalar, temel konumunda bulunan ve kot farkı ile bahçe katında bulunabilen ya da daha alt seviyede bulunan bodrum katı üzerinde bulunan ve giriş katta ifade edilebilecek zemin kat daireler ile başlıyor.
Madde 13 - Yapıların bodrum katında veya bahçelerinde yapılacak sığınaklar kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir. Sığınaklar Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen ortak alanlardan olup bu hali ile yönetilir.
Yapıların yüksekliği, yapıların deprem güvenliklerinin belirlenmesinde dikkate alınması gereken parametrelerden biridir. Yapı yüksekliği yapıyı meydana getiren katların toplam yüksekliğidir.
Hangi bina riskli? ODTÜ modeline göre, 5 katlı bir binanın deprem riski, aynı bölgede ve aynı özelliklere sahip 3 katlı bir binaya göre yüzde 40 daha fazla. Genel olarak “yumuşak” zemin katların, üst katlara göre daha düşük dayanıma sahipler.
Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Güney cephesine bakan evlerin en büyük avantajı ısınma problemlerini ortadan kaldırması olurken kuzey cephesine bakan evlerin ise en büyük avantajı daha uygun olmalarıdır. Bunun yanında kuzey cephesine bakan evlerde özellikle yaz aylarında evler daha serin olmaktadır.
Aslında bu sorunun cevabı da binanın yapısına ve dairenin konumuna göre değişiyor. Kuzey cepheye bakan bir giriş kat daire şüphesiz ki daha soğuk olacaktır ve ara katlara göre daha zor ısınacaktır. Altında ve üstünde başka daireler olan katlar her zaman daha iyi ısınır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Öncelikle binamızın kaç katlı olduğunu doğru tespit etmemiz gerek. Bunu yaparken bodrum katı ve Zemin katları da hesaba katmamız gerekiyor. Bazı kişiler zemin katı ve bodrum katı dahil etmeden, zemin katın üzerinde kalan katları sayıyor, bu yanlış.
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiçbir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar. Kolonların çatlamasıyla birlikte, kolonların taşımış olduğu tabliyeler kırılmaya başlar.
Hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike haline gelir. Ayrıca üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sizin paniklemenize neden olabilir ancak böyle durumlarda sakin olmalı ve asla pencere ve balkonlardan atlamayı denememelisiniz.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Kat mülkiyeti kanunu gereğince; çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, apartman ortak kullanım alanları arasında bulunur. Ancak çatı katında apartmandan bağımsız çatı dairelerinin mülkiyeti altında bir bölüm varsa buranın maliki tek başına daire sahibi olur.
Deprem kuşağına göre 3 kat ve üzeri durumlar risk teşkil eder. Günümüzde imar yapılanması ile bodrum kat yapılmayıp, ara kat boşluğu da değerlendirilerek 3.5 kat binalar türemiştir. Yukarı katların çatı dubleksi olarak satıldığı ve oldukça tehlikeli olan bu binaların depreme karşı riskli olduğunu belirtmek gerekir.
Ters dubleks; genellikle giriş kat ve -1. katta bulunan 2 katlı evleri ifade eden bir terimdir. Dubleks evler çoğunlukla binalardaki en üst 2 katı kapsar, ancak ters dubleks yapılar bunun tam tersi olarak karşımıza çıkar. Yani dubleks yapılardaki kat planı, ters dubleks yapılarda yer değiştirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri