İman bir nurdur, Allah'ın bir lütfudur. Fakat iman aynı zamanda bir ilimdir, öğrenilmesi gereken bir hakikattir. İmanımızın güçlenmesinin iki yolu vardır: Birisi ve en birincisi, Kitap ve sünnet çizgisinde Ehl-i sünnetin akidesini öğrenmek ve çağımızın bir gereği olarak bunu tahkik süzgecinden geçirmektir.
Pürüzsüz iman, Allah'a ve Allah'ın indirdiklerini -şüpheye yer vermeyecek biçimde- kalben tasdik edip dil ile ikrar etmekten ibarettir. Kalp ile tasdik, “içten ve yürekten inanmak” demektir. Dil ile ikrar da, inancını dil ile söylemek ve inancını yaşamaktır.
İmansız, yani kâfir olarak ölmemek için, ilim sahibi olmak, ihlâsla amel etmek, haramlardan kaçıp ibadetleri yapmak şarttır. İnsan nasıl yaşarsa öyle ölür. O hâlde, imanlı yaşamak lazımdır. İmanlı yaşamak için de, haramlardan sakınmak ve ibadetleri yapmak gerekir.
(Kalpte iman demek, Allah'ı sevmek demektir.) [
İmanlı olup olmamak buradan belli olur. Mesela bir kimse, salih Müslümanları seviyor, kâfirleri, bid'at ehlini sevmiyorsa, o kişinin iman sahibi olduğu anlaşılır. Allahü teâlânın emir ve yasaklarına da uyuyorsa, artık onun Müslüman olduğunda hiç şüphe kalmaz.
Bütün ibadetler, alışverişler, her iş, Allah rızası için yapılıyorsa, imanı korur ve kuvvetlendirir, parlatır. İmanı korumak için, ihlâsla ibadet yapmak gerekir. Bunlar kalbi parlatır. İhlâsla büyüklerle irtibat kurmak, mesela sohbetlerinde bulunmak, kitaplarını okumak, onları düşünmek de kalbi parlatır.
İlgili 29 soru bulundu
İman bir nurdur, Allah'ın bir lütfudur.
Fakat iman aynı zamanda bir ilimdir, öğrenilmesi gereken bir hakikattir. İmanımızın güçlenmesinin iki yolu vardır: Birisi ve en birincisi, Kitap ve sünnet çizgisinde Ehl-i sünnetin akidesini öğrenmek ve çağımızın bir gereği olarak bunu tahkik süzgecinden geçirmektir.
İman eksikliği, imanı kuvvetlendirmek suretiyle giderilir.
İmanı kuvvetlendirmenin birkaç yolu vardır: a) İlim ve tefekkür yoluyla âfâki ve enfüsi alanlardaki -iman esaslarını kuvvetli bir şekilde ispat eden- delilleri öğrenmek, bununla tahkiki imanı elde etmek suretiyle eksikliğimizi tamamlayabiliriz.
Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir. Ancak kalbin tasdiki, insanlar tarafından bilinemediğinden ikrâr ve bu ikrârı gösteren dinî görevleri yerine getirmek, kalpteki imanın varlığının göstergesi olarak kabul edilmiştir.
Etrafında işlenen haramlara, günahlara, haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı umursamaz davranmak. İyiliği emretme ve kötülükten menetme vazifesini terk etmek. Allah'ı zikretmeyi unutmak. Günlük zikir ve virt vazifelerini yerine getirememek.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Sefamerve - İslamın İmanın Şartları İslam'ın beş şartı sırasıyla: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak , zekat vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.
Kul hakkı yemek, emeği hiçe saymak, işi ehline vermemek, adam kayırmak, işine ve tartısına hile karıştırmak, hırsa kapılmak, zayıf bulunca zulmetmek, büyük görünce dalkavukluk etmek, topluluk içine fitne sokmak, bölüştürmek değil bölücülük yapmak, dostunu dahi kıskanmak, yalan söylemek, buğz beslemek.
Peygamber, ashabı ile otururken beyaz elbise içerisinde bir adam gelir ve Hz. Peygamberin önüne diz çöküp oturur. Rasulullah'a: “İman nedir?” der. Rasulullah: "İman: Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe (öldükten sonra dirileceğine), kadere, hayrına ve şerrine inanmandır" cevabını verir.
Kulların ayetlerin anlamını bilerek, araştırma yaparak ve müşahede ederek iman etmesine tahkiki iman denir. Tahkiki iman, imanın en üst derecesidir. Bu mertebeye erişen kişiler insan-ı kamil olarak nitelendirilir.
Allah'ın varlığına, birliğine, eşi, benzeri ve ortağı olmadığına inanmak, yani tevhidi kabul etmek, iman esaslarının temelidir.
Bilgi olmadan tasdikin genelde bir anlamı olmaz. Çünkü insan; neye, niçin ve nasıl iman ettiğini ancak akletme yoluyla bilebilir.Dolayısıy- la bilgiye dayanmayan bir iman, gerçek bir iman değildir. Bilgi, ister akıl ister nakil yoluyla elde edilmiş olsun, her iki durumda da imandan önce gelir.
İmanın şartları 6 tanedir.
İman; bir şeyi gönül huzuru ile benimseme, ona içten ve yürekten inanmadır. İslâm'a göre iman, Peygamber Efendimizin Yüce Allah'tan getirdiklerinin doğru olduğunu kabul edip, onlara gönülden inanmaktır.
İman, inanılması gereken hususlar (iman esasları) açısından artmaz ve eksilmez. Bir kimse iman esaslarının hepsini kabul edip de bir veya bir kaçına inanmasa meselâ meleklere inanmasa veya namazın farz yahut adam öldürmenin haram oluşunu inkâr etse, iman etmiş sayılmaz.
Peygamber bu hadiste, imanın formülü olan kelime-i tevhid ile yolda insanlara eziyet veren bir şeyi kaldırıp atmayı birleştirmiş ve her ikisini de imanın tarifi içinde zikretmiştir.
Allah, Müslümanlara Nisa Suresinin 136. ayetinde ''Ey iman edenler, iman ediniz.'' diye emreder. Bu ayeti yorumlayan tefsirciler imanın dereceleri olduğuna kanaat getirmiş ve inancı iki kısma ayırmıştır. Bunlardan ilki taklidi ikincisi ise tahkiki iman şeklinde tanımlanır.
Ahiret ahvali başladıktan sonra iman sözünü söylese gayba iman etmeyip kendine ayan olan şeyleri görüpde iman ettiğinden dolayı imanı geçersizdir. Son anda tevbe kabul değildir. Son nefeste de olsa tevbe ve iman sahihtir. Aynı şekilde günah işleme de küfür de geçerlidir.
Kainatta her şeyin Allah'a açılan bir pencere olduğunu ve bu pencerelerden Allah'ın isim ve sıfatlarını seyrederek, sağlam ve kuvvetli bir iman getirmek anlamındadır. Yani tahkiki iman, sarsılmaz ve şüphelere mağlup olmaz derecede, ispat ve deliller ile Allah'a ve onun bildirdiklerine iman etmek demektir.
Allah'a şirk koşmaması, ana-babaya iyi davranması, evladını şirke zorlamaları halinde buna itaat etmemekle birlikte onlarla güzel geçinmesi, Allah'a yönelenlerin yoluna girmesi, Allah'ın her şeyden haberdar olduğu ve bunları karşısına çıkaracağı, namazı kılması, iyiyi emredip kötülükten vazgeçirmesi, başa gelenlere ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri