Sıfır, ilk olarak M.Ö 3. yüzyılda Mezopotamya'da nötr kavramını tanımlamak amacıyla kullanılmış bir ifadedir. Yani ne pozitif ne negatif değere sahiptir.
Babil tabletlerinde ve Maya yazılarında karşımıza çıkan sıfır o zamanlar mevsimlerin akışı ile ilgili hesaplarda kullanılmış. Eski alimler bir sayının yokluğunu belirtmek için sıfırı kullanmış, tıpkı bizim 101 derken 10'lar basamağında bir değer olmadığını göstermek için kullandığımız gibi.
M.S. 2. yüzyıl : Eski Yunan'da, Batlamyos'un astronomi metinlerinde, Yunan alfabesinde görülen, içi boş anlamını ifade eden "0" şeklinde bir harf kullanmışlardır. M.S. 400 yılları : Eski Hint Dünyasında, ilk defa, bugünkü ifadeyle sıfır anlamına gelen, "0" ve "." şeklinde işaret (sembol) görülmeye başlamıştır.
12. yüzyıla kadar Avrupa'da “hiçliği” temsil eden bir sayı yoktu. Sıfırın kökenleri, Antik Mezopotamya'nın bereketli hilaline kadar uzanır. Sümerli kâtipler, bundan 4.000 yıl kadar önce yokluğu belirtmek için boşluklar kullandılar ancak sıfıra benzer bir sembolün kaydedilen ilk kullanımı MÖ 3. yüzyılda Babillere ait.
Asıl adı, Muhammed bin Musa El Harezmi'dir. 780 tarihinde Harezm'de (Özbekistan) doğdu. Bağdat Saray Kütüphanesi Müdürlüğü yaptı.
İlgili 23 soru bulundu
Yazılı matematiğin en eski kanıtı, Mezopotamya'daki en eski uygarlığı inşa eden eski Sümerler'e dayanır. MÖ 3000'den itibaren karmaşık bir metroloji (ölçme bilimi) sistemi geliştirdiler.
Tarihçe. Sıfırın MÖ 1770 itibarıyla Antik Mısırlılar, MÖ ikinci binyılın ortalarında Babiller, MÖ 450 yıllarında Orta Amerika'da yaşayan Mayalılar tarafından kullanıldığına dair kanıtlar vardır. MS 800 civarında ise Hintler sıfıra benzer bir sembol kullanmışlardır.
Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür. Harezmi sıfır rakamını (0) ve x bilinmeyenini kullandığı bilinen ilk kişidir.
Babil tabletlerinde ve Maya yazılarında karşımıza çıkan sıfır o zamanlar mevsimlerin akışı ile ilgili hesaplarda kullanılmış. Eski alimler bir sayının yokluğunu belirtmek için sıfırı kullanmış, tıpkı bizim 101 derken 10'lar basamağında bir değer olmadığını göstermek için kullandığımız gibi.
Kabın üstüne, madalyonların tür ve sayısını işaretleyen Sümerler ilk “rakamları” geliştirmeye başladı.
0 ise çift sayıdır.
y. MÖ 3400 - Mezopotamya, Sümerler ilk sayı sistemini ve bir ağırlık ve ölçü sistemini icat etti. y. MÖ 3100 - Mısır, bilinen en eski ondalık sistem, yeni semboller getirerek sınırsız saymaya izin veriyor.
Rakamlar 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 olurken sayılar ise tüm sayıları kapsamaktadır. Buna ek olarak doğal sayılar 0'dan başlar ve +sonsuza kadar devam eder. Rakamlar dediğimiz gibi toplamda 10 tanedir ve 0 da dahil 9'a kadar olan sayılar rakam olarak geçmektedir. Her rakam bir sayıdır fakat her sayı bir rakam değildir.
Bu durumda, 5'in 5'li kombinasyonunun 1'e eşit olması için 0! ifadesinin çarpma işlemine göre etkisiz eleman olması gerekir. Bu nedenle de 0! ifadesi 1'e eşittir.
Çok onemli olan sıfırı her hangi bir rakamın yanına getirdiğinizde, onu on misli büyütür ya da küçültür. Sıfırın keşfi ateşin ve tekerliğin keşfi gibi, insanlık tarihindeki en onemli birkaç büyük keşiften biridir. Sıfır olmasaydı ne bugünkü matematik, ne cebir, ne eksi sayılar, ne uzay gemileri, hiç biri olamazdı.
1. İlk çağda insanların yavaş yavaş yerleşik hayata geçmesi ile bozkırlara yayılan hayvanları hesaplayabilmek için ilk defa sayılar kullanılmaya başlandı. Tamamen bir ihtiyaçtan dolayı rakam ve sayılar hayatımıza girdi.
Ancak 0 rakamı nasıl ortaya çıktı ve matematik kaynaklarına girdi dersek M.S 632 yılına gitmek gerekiyor. Keza bu tarihlerde Hindistan'da yaşayan matematik ve gökbilimci Brahmagupta isimli kişi sıfırı ilk defa rakam olarak kullanan kişidir.
0'dan 2 çıkmaz. Eksilenin on binler basamağından ödünç almamız gerekir.
Mutlak sıfır, matematiksel olarak iyi tanımlanmış bir kavram olsa da bugün doğru olarak kabul edilen fiziksel kuramlara göre mutlak sıfıra ulaşılması imkânsızdır.
CEVAP=1 sayısını kimse bulmamıştır. Ama Mısırlıların Hiyeroglif yazıları ile sayıları göstermek çok zordu. Daha sonra Yunanlılar sayıları bulmuşlardır. Bunların başlangıcı Euclid (Oklid) tarafından yazılan ''Elementler Kitabı'' olmuştur..
Thales Antik Yunanistan'da matematiğin öncülerinden biri olarak kabul edilir ve Matematiğin Babası olarak anılır.
Harezmi, Tam adı Ebu Abdullah Muhammed Bin Musa el-Harezmi olan bu büyük bilim adamı, Horasan'ın az kuzeyinde Harezm bölgesinin Hive şehrinde 780 yılında doğmuştur. Harezmi, Harzem Türküdür ve müslümandır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır.
Fakat 0 sayısı sayma sayısı değildir. Sayma sayıları : 1,2,3,4,5,6,7,8,9... vb. şeklinde devam eder. Bu bakımdan 0 sayma sayısı olarak kabul edilmemektedir.
Harezmi tarafından, 830 yılında yazılan eserin ilk kopyaları, Viyana Saray Kütüphanesinde bulunmaktadır. Bu elyazmaları, 1143 tarihini taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri