Dünyanın bilinen en eski şarkısı literatürde geçen adıyla “Bir Hurri İlahisi”, 1950′li yılların başında Suriye'nin kuzeyine rast gelen Ugarit şehrinde bulunan ve milattan önce 14. yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkmıştır. California Üniversitesi'nde Asuroloji profesörlüğü yapan Anne Draffkorn Kilmer ise şarkının ...
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
Kilmer'ın çalışmaları ortaya dünyanın en eski şarkısını çıkardı. Çivi yazısı 36 tablet gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre 'Hurri İlahisi' ismiyle kaydedildi. Asuroloji profesörü Kilmer'a göre, yazıtlardaki melodi tam 3 bin 400 yaşında. Tapınakta keşfedilen ilahi, Ugarit tanrıçası Nikkal için bestelenmiş.
Ancak Suriye'de, tarihi bir “sanat eseri” de bulundu. Dünya'daki bilinen en eski melodi olarak kabul edilen “Hurrian Hymn #6”. Sümerlerin geliştirdiği 'çivi yazısı' tekniği ile kil tabletler üzerine yazılmış olan “Hurrian Şarkıları” bir müzik koleksiyonu.
''Antik müzik'' ya da "Eski müzik", tarih öncesi çağın müziğini takip eden müziğe verilen isimdir. "Bilinen en eski şarkı", Suriye'deki Ugarit'te 3400 yıl öncesine dayanan çivi yazısı ile yazılmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı.
Herkesin dinlemekten zevk aldığı müzik türü farklıdır. Haliyle günümüzde 300'den fazla müzik türü mevcuttur. Bu türlerin birçoğu birbirine yakın olmakla birlikte, diğer müzik türlerine öncülük etmiş bazı ana müzik türleri vardır.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Notaların -si notası hariç- bugünkü şekliyle adlandırılmasını ilk öneren, 11. yüzyılda yaşamış bir din adamı ve müzik teorisyeni olan Guido d'Arezzo olmuştur.
Pisagor'un müziğin içindeki matematiği bir demirci dükkanının önünden geçerken keşfettiği rivayet edilir. Demirci ustasının demir döverken kullandığı aletlere göre değişik sesler çıkarması Pisagor'un ilgisini çekmiş, dükkanı kapattırarak ustaya çeşitli aletler kullandırmış, çıkan sesleri incelemiş ve kayıtlar almış.
TELEVİZYONDA ŞARKI SÖYLEYEN İLK TÜRK ŞARKICI; RÜÇHAN ÇAMAY!
1953 yılında ABD'ye giden Çamay, Türk sanat dünyası içinde televizyonda şarkı söyleyen ilk şarkıcı olarak tarihe geçti.
En eski şarkının adı 'Hurri İlahisi'
Çivi yazısı 36 tablet gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre 'Hurri İlahisi' ismiyle kaydedildi. Asuroloji profesörü Kilmer'a göre, yazıtlardaki melodi tam 3 bin 400 yaşında. Tapınakta keşfedilen ilahi, Ugarit tanrıçası Nikkal için bestelenmiş.
"Heyecanlı" şarkılarına İzzet Öz tarafından da bir klip çekildi. Bu klip Türkiye'nin ilk klibi sayılmaktadır. "Hop Otur, Hop Kalk" ise Ayhan Sicimoğlu düzenlemesiyle bir Mazhar & Fuat bestesiydi. Grup 1977'de eleman değişikliğine gitti.
Kworb.net, YouTube'da görüntülenme bazında bugüne kadar en çok görüntülenen şarkıları analiz etti. Zirvede Luis Fonsi ve Daddy Yankee ortaklığı olan 'Despacito' şarkısı yer alıyor. 'Despacito'yu ikinci sırada Ed Sheeran'ın hiti 'Shape of You' izlerken, üçüncü sırada ise 'See You Again' şarkısı bulunuyor.
Türkçe popun 60 yılı… İlk Türkçe pop şarkısı 'Bak Bir Varmış Bir Yokmuş' ile başlayıp, bugüne kadar gelmiş altmış yıllık bir hikaye…
En çok şarkı yazan şair kimdir? Divan edebiyatında en çok şarkı yazan şair Nedim'in takipçisi olan Enderunlu Vasıf'tır. Bununla birlikte Enderunlu Vasıf çok fazla şarkı yazmasına rağmen şarkıları Nedim'inkiler kadar başarılı değildir.
Sol notası, G harfi olarak adlandırılır. La notası, A harfi ile adlandırılır. Si notası, B harfi ile adlandırılır.
Es (Sus) : İnsan ya da çalgı sesine kısa ya da uzun bir süre ara verilmesi işaretidir. Sus işareti okumak da tabi ki nota okumaktır. Nota okurken, Nota değerlerini nasıl sayıyorsak, Sus işaretlerini de aynı şekilde sayarak okuruz.
Latince asıllı bir kelime olup “not, kayıt” anlamına gelen nota kavramını, müzikte sesleri hatırlatma aracı olarak kullanırız. Başka bir deyişle notalar müziğin alfabesini oluşturur. Do, Re, Mi, Fa, Sol, La ve Si olmak üzere 7 nota vardır.
Enstrüman çalmaya yeni başlayan kişiler için çello, öğrenmesi en zor enstrümanlar arasında yer alır. Bunun nedeni ise müzik kulağının henüz oluşmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle disiplinli çalışma olmadan çello öğrenmek zordur.
20. yüzyılda Türk müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biri haline gelen ud ile kanunun uyumu dinleyenleri büyüler. Darbuka, Orta Doğu ve Balkanlar'da kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Darbuka, düm ve tek olmak üzere sadece iki ses verir ve elle çalınır.
Türklerin en eski milli çalgısı olarak kabul edilir. Yazılı ve basılı kaynaklarda Türkçe kopuz prototipinin yapısal değişikliklere uğradığı ve zaman içinde farklı coğrafi alanlara yayılarak çeşitlerinin ortaya çıkmıştır. Kökleri, Orta Asya'dan Kafkasya'ya, Anadolu'ya, Balkanlar'a ve hatta Avrupa'ya kadar uzanmaktadır.
YouTube Music, 2022 Yaz Özeti'ni kullanıcılara sundu
Yaz mevsimi boyunca dünya genelinde en çok dinlenen şarkı, üç ayda 610 milyondan fazla dinlenmeyle Harry Styles'tan As It Was olarak gerçekleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri