0 Numaralı Kod: Organik Yumurta Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
0 numaralı kod: Yumurtanın organik bir şekilde üretildiğini işaret eder. Tavuğa verilen yem organiktir ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmamıştır. Yumurtalar arasında en sağlıklı olanı ve de en pahalısıdır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta.
Üretilen yumurtalar üzerlerindeki 0, 1, 2, 3 kodlarıyla satılıyor. "0" yumurtanın organik olduğunu gösteriyor. Açık dolaşımda yetişen yumurtalar için "1", kümeste kafessiz yetiştiricilik için "2", kafeste yetiştiricilik için ise "3" kodları basılıyor. Yumurtaların fiyatları da bu kodlara göre değişiyor.
İlgili 32 soru bulundu
Paket üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım” damgası varsa bu yumurtanın organik olduğunu göstermektedir. IMO ya da Ecocert gibi ulusal damgalar da organik yumurtayı ayıran damgalardır. Bu tür sertifikalar, yumurtanın organik olduğunu kanıtlar. Yumurtanın sarısı ve boyutu da organik olup olmadığını belli eder.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.
Özetle, A sınıfı yumurtalar kalite açısından daha yüksek olabilir, ancak bu damga olmayan yumurtaların besin değerleri aynı kalitede olabilir. Tavukların daha iyi koşullarda yetiştirildiği, doğal yemlerle beslendiği ve antibiyotik kullanılmadığı yumurtalar genellikle daha sağlıklı ve besleyici olacaktır.
Kız çocuğunun anne karnında 5 aylıkken sahip olduğu yumurta sayısı yaklaşık 6-7 milyon kadardır, bu sayı doğumda 1-2 milyona düşer, çocukluk çağında yavaş yavaş azalarak ergenlik döneminden itibaren ayda bir yumurta yumurtlamak suretiyle bu azalma menopoza kadar aylık ortalama 350-400 yumurta harcayarak devam eder.
Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar. Bu da kahverengi yumurtaların daha pahalı satılmasına yol açar.
Firmanın web sitesinde verdiği bilgiye göre, helal yumurtadan kasıt; ekolojik olarak temiz, uyarıcı ve antibiyotik içermeyen ürünlerle beslenmiş tavuklardan elde edilen yumurta imiş. Ayrıca tavuklar, islami geleneklere göre haram olan ürünlerle beslenmiyorlarmış.
Yumurtaların üzerinde böyle bir numaralandırma yok ise kesinlikle uzak durmalıyız. Eğer seri numarası 0 ile başlıyorsa organik yumurta, 1 ise gezen tavuk yumurtası, 2 numara köy yumurtası ve 3 numara ise endüstriyel besinlerle beslenen tavukların yumurtaları anlamına geliyor.
Adetin 2. ya da 3. günü transvajinal ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede boyutları 2-9 mm arasında olan antral foliküllerin sayılması ile yumurta rezervi değerlendirilebilir. Bu sayının 7-10 arasında olması durumunda yumurta rezervinin iyi olduğu söylenebilir.
2. A sınıfı yumurtanın özellikleri aşağıda verilmiştir:
Kabuk, hafif pütürlü olabilir. Kabuk, sağlam yapılı, çatlaksız, kırıksız ve şekli normal olmalıdır.
Yumurtanın üzerinde yazan bu kodlar, ne tür bir tavuktan alınan yumurtayı yediğimizi göstermektedir'' diye konuştu. “Kod '0' ile başlıyorsa 0 ile başlayan kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir hormon uygulanmadığını göstermektedir.
Çok fazla küçük klavuz yumurtalar gibi veya çok sivri yumurtalar kuluçkaya koyulmamalıdır. Zengin tüm vitaminlerini doğadan ve yemlerle alan sağlıklı yumurtalar seçilmeli. Döl kontrol yaptığımızda bazı yumurtaların damarlarının kalın bazıların ise saç teli gibi ince ve zayıf olduğu görünür.
Bim Yumurta Kodları: Bim'de satılan Tunçlar Organik Yumurta, adı üstende organik olan ve 0 kod ile başlayan yumurtalardan. Bili Bili L boy yumurtalar ise 3 kodlu numara ile başlıyor. Şok Market Yumurta Kodları: Şok Market'de satılan Anadolu Çiftliği markasının yumurtaları 3 koduyla başlıyor.
- Organik yumurtanın iç kısmı koyu sarı renkte olmalıdır. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden KESİNLİKLE almayınız. - Yumurtanın renginin tavuğun rengi ile alakalı olduğu için organik yumurtaya özel bir renk gözetilmemelidir. Organik yumurta beyaz ve kahverengi olabilir.
Sıkça “Olgun yumurta kaç mm olmalı?” diye merak edilir. Olgunlaşmış foliküller genellikle 16-20 mm boyutlarındadır.
Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Bakterilerden ve dış kabuğundaki pisliklerden arındırmak için yıkadığımız yumurtalar aslında bu şekilde daha fazla zarar görüyor. Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor.
Ancak; yumurta kalitesi üzerinde etkisi olan bazı faktörler vardır. Bunlar; kadın yaşı, yumurta rezervi, önceki tüp bebek tedavilerinde elde edilen yumurtaların kalitesinin bilgisi, sigara kullanımı, obezite, beslenme şekli, çikolata kisti hastalığı olup olmadığıdır.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri