Nevraljiler genelde baş boyun bölgesinde ortaya çıkan nöropatik ağrı karakterinde sinirin kendisinin hasarından kaynaklanan kronik, yanıcı, batıcı ya da soğuk hissi şeklinde, bazen sürekli, bazen şimşek çakar tarzda şiddetli vurucu ve geçici tarzda ağrılardır.
Trigeminal nevraljinin diğer yüz ve baş ağrısına yol açan sebeplerden ayrılması uzman bir doktor muayenesinde hastanın şikayetlerinin ve belirtilerinin değerlendirilmesi ile yapılır. Trigeminal sinire yönelik yapılan MR görüntülemeleri ile tanı doğrulanabilir.
Nevralji, hasar görmüş veya tahriş olmuş bir sinir nedeniyle oluşan şiddetli ve keskin ağrılar olarak adlandırılır. Ağrı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirken, semptomlar hafif ya da şiddetli olarak seyredebilir. Yaş, enfeksiyonlar ve birtakım kronik rahatsızlıklar bu duruma neden olabilir.
Trigeminal nevraljinin spazm benzeri ağrısına dönüşmeden önce ortaya çıkabilecek sürekli ağrı ya da yanma hissi oluşabilir. Yanak, çene, dişler, diş etleri, dudaklar veya daha az sıklıkla göz ve alın dahil olmak üzere trigeminal sinir tarafından etki altında tutulan bölgelerde ağrı gelişebilir.
Nevralji, etkilenensinirin ağrıya duyarlı uyarıyı taşıyıcı liflerinin aşırı uyarılmasındankaynaklanır. Sinir üzerindeki bası veya başka sebepler sinirin aşırıuyarılmasına ve sinirin çevresindeki ağrılı lifler ile etkileşimine neden olur.Böylece tekrarlayıcı ağrılar ortaya çıkar.
İlgili 35 soru bulundu
Rahatsızlığın Belirti ve Bulguları
(Yüz yıkamak, saç taramak, diş fırçalamak vb.) Herhangi bir neden olmadan da ağrı görülebilir. Atak kümeleri arasında aylar, bazen yıllar olabilir. Duygusal ve fiziksel stres, şiddetli ağrı atakları olma olasılığını arttırır.
Yüksek Tansiyon: Bilimsel çalışmalar, yüksek tansiyonlu kişilerin damar yıpranma ve hasarına bağlı olarak, daha fazla trigeminal nevralji riski altında olduğunu gösteriyor. Diğer durumlar: Uyku problemleri ve stres trigeminal nevraljide ana tetikleyicilerdendir.
Trigeminal nevralji, yüz bölgesinde bulunan yüzün duyu hislerini ileten trigeminal sinirin bir ya da birden fazla dalının etkilendiği ve bunun neticesinde şiddetli ağrıların görüldüğü sinirsel bir hastalıktır. Bu ağrılar genellikle yüzün alt kısmında görülmekle birlikte bazen burun ve göz çevresini de etkileyebilir.
Nevralji, kısa ve beklenmeyen ataklar halinde gelir ve çoğunlukla başladığı gibi aniden biter. Ataklar en fazla iki dakika sürer.
İlaç tedavisinde de ilk tercih aslında epilepsi tedavisinde kullanılan karbamazepindir. Ayrıca diğer antiepileptikler olan okskarbazepin, lamotrijin, fenitoin, valproik asit, topiramat, gabapentin, pregabalin, klonazepam gibi ilaçlar da kullanılabilir.
Bu ağrılar nedeniyle hastalar günlük aktivitelerini yapmakta zorluk çekebilirler ve iş, okul ve sosyal hayatları etkilenebilir. Ayrıca, trigeminal nevraljinin uzun süreli tedavi edilmemesi, hastalarda depresyon, kaygı bozukluğu ve uyku bozuklukları gibi psikolojik semptomlara da neden olabilir.
Tezgah üstü ağrı kesici ilaçlar – parol/parasetamol, aspirin veya ibuprofen gibi – trigeminal nevralji ağrısı için etkili tedaviler değildir.
Trigeminal nevralji ilerler mi? Trigeminal nevraljiye neden olan esas probleme göre hastalık ilerleme gösterebilir. Örneğin bir beyin tümörünün trigeminal sinire yaptığı bası nedeniyle hastalık oluşmuşsa tümör büyüdükçe trigeminal sinir de o kadar zarar görür. Dolayısıyla ağrı atakları şiddetlenebilir ve sıklaşabilir.
En sıklıkla görülen spesifik nevralji çeşitleri: Trigeminal Nevralji, Postherpetik Nevralji, Oksipital Nevralji ve Glossofarengeal Nevralji'dir. Sinir hasarına bağlı vücudun belli bölgelerinde ortaya çıktığında o bölgenin ismiyle de adlandırılabilirler.
Kısacası oksipital nevralji, kafa derisinden geçen sinirlerin iltihaplanmasına denir. Boyun, başın arka tarafı veya kulak arkalarında hissedilen şiddetli zonklama veya şok benzeri ağrı hissine neden olur.
Kısa Süreli Ve Tek Yanlı Nevraljiform Ağrılar (SUNHA)
SUNHA seyrek görülen bir diğer başa giren saniyelik ağrı türüdür. Tipik başlangıç yaşı 30-60 arasındadır ve kadınlarda daha sık görülür. SUNHA'da ağrı tek taraflı, şiddetli, oyucu ve elektrik çarpması gibidir. Ataklar halinde gelir ve günde en az 1 atak olmalıdır.
Sonunda bir diş doktorunun, nöroloğun ya da beyin cerrahının tanı koyması ile ne olduğu anlaşılır. Trigeminal nevraljinin tanısı ancak hastanın şikayeti ile konur. MR çekerek ya da başka bir tetkik yaparak trigeminal nevralji tanısı konmaz.
Atipik vakalarda ağrı yüzün belli bir bölgesinde devamlı ağrı ve yanma hissi oluşur. Bu tipte özel tetikleyici nokta bulunmaz. Ağrı zamanla gittikçe kötüleşir. Atipik Trigeminal Nevralji genellikle tümör veya nörovasküler kompresyon gibi rahatsızlıklardan meydana gelmektedir.
Trigeminal Nevraljinin klasik tedavisi ilaç kullanmaktır. En çok tercih edilen ilaçlar karbamazepin, gabapentin gibi antiepileptik ilaçlar, baklofen, benzodiazepin grubu sakinleştiricilerdir.
Trigeminal nevralji, özellikle yüz bölgesinde şiddetli ağrılara neden olan bir sağlık problemidir. Duyuları ve hisleri yüz bölgesinden beyne ileten trigeminal sinire etki eden kronik bir ağrı durumudur.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Hastanın başına lokal anestezi ile uyuşturarak özel vidalar yardımıyla stereotaktik çerçeve denilen bir cihaz yerleştirilir, ardından gerekli hesaplamalar yapılarak radyocerrahi cihazına alınır. Herhangi bir ağrı hissetmeksizin yaklaşık 30-45 dakikalık bir radyasyon uygulamasının ardından tedavi sonlandırılır.
Kafa ve yüz bölgesine (Kraniyofasiyal bölge) uyarı götüren sinirlerden biri olan 5. Sinirin (trigeminal sinir) herhangi bir nedenle etkilenmesi sonucu ortaya çıkan bir ağrı hastalığıdır. Toplumda “delirten hastalık” veya “intihar” hastalığı olarak da bilinir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri