Son rakam çift sayılardan oluşuyorsa (0, 2, 4, 6, 8) bu sayı ikiye tam olarak bölünüyor demektir. Sayının birler basamağında (1, 3, 5, 7, 9) rakamları bulunuyorsa bu sayı ikiye kalanlı olarak bölünüyor demektir. Bir doğal sayının iki ile kalansız olarak bölünebilmesi için çift sayı olması gerekiyor.
Bugünkü sayı sisteminde sıkça kullanılan sıfır, bir niteliğin yokluğunu temsil eder. Toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan, bölmede ise bir sayıya bölündüğünde 0 sonucu çıkar. Ancak bir sayıyı böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır.
Çıkan sayı 7'nin katı veya 0 ise bu sayı da 7'ye tam bölünüyor demektir.
Matematik üzerinde uzun zamandır düşünmemiş olsanız bile, şu kuralı mutlaka hatırlıyorsunuzdur: Bir sayıyı sıfıra bölemezsiniz. Bunu yapmak imkansızdır.
"1 bölü 0?"ın işleminin sonucunu ne kadar bulmak istesek de, bu işlemin sonucunu bulmak ne yazık ki imkansızdır. Neden diyecek olursanız, kısaca, sonuç olarak ne bulursak bulalım, o sonucu sıfırla çarptığımızda 1 elde edeceğimizi otomatik olarak kabul etmemiz gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
Aslında 1/0 da tanımsızdır. Ancak 0/0 ifadesi belirsizdir. Tanımsızlık tanımlanmayan durum, belirsizlik ise tanımlı ancak tam belirli olmayan durum demek. 1/0 = x dersek 1 = x .
Bir sayıyı 11'e bölmek için, sayının rakamlarının altına birler basamağından başlayıp sırasıyla +, -, +, -, + ... işaretleri yazılır, artılar bir tarafta, eksiler bir tarafta toplanır, sonrasında farkı alınır. Elde edilen toplam 11'e bölündüğünde kalan 0 ise o sayı 11'e tam bölünüyor demektir.
1 sayısı ise asal sayı değildir. Çünkü asal sayıların sadece 2 pozitif tam sayı böleni olmalıdır. 1 ise sadece 1'e bölünebildiği için yalnız tek böleni bulunmaktadır.
Bir doğal sayının iki ile kalansız olarak bölünebilmesi için çift sayı olması gerekiyor. Çift sayı olması için bütün rakamlarının çift olması gerekmiyor. Birler basamağının çift sayı olması yeterlidir. Son rakamı 0, 2, 4, 6 ve 8 olan sayılar çift sayılardır.
Birler basamağında 0, 2, 4, 6, 8 rakamlarından herhangi biri bulunan sayılar (çift sayılar) 2 ile tam (kalansız) bölünebilir. Örneğin; 12, 44, 180, 1022, 7806, 9998 sayıları 2 ile tam bölünür.
Parite, matematikte herhangi bir tam sayının çift ya da tek olması durumudur. Çift sayılar, 2 ile kalansız bölünebilen (2'nin tam katı olan) sayılardır. Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
0 bölü 0 0'e eşittir diye düşünebiliriz, ne de olsa sıfırı hangi sayıya bölersek bölelim sonuç sıfırdır.
Bölme işleminde sıfır ile bölüm tanımlı değildir. Ayrıca sonsuz da değildir. Bölümün sonucu pozitif sonsuz ya da negatif sonsuz olabilir. İki sonsuz da bir reel sayı belirtmez, dolayısıyla kesin olarak söyleyebiliriz ki, sayı bölü sıfır tanımsızdır.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Diğer tüm asal sayılar tek sayıdır. En büyük asal sayı ise yazılamaz. Çünkü sonsuz tane asal sayı vardır.
Sorunuzun cevabı aslında oldukça basit ve kısaca açıklamam gerekirse bunun gibi sorularda yapmanız gereken şey bölünebilme kurallarını kullanmak. 99 sayısının bölünebilme kuralı bir sayı 9 ve 11 sayılarına bölünebiliyorsa 99 ile tam bölünür.
Kural: Basamaklarının toplamı 3'ün katı ise (3; 6; 9; vb.) Bir tam sayı 3'e bölünebilir. 534 3'e bölünebilir çünkü 5 + 3 + 4 = 12 ve 12 = 4 × 3.
- 60 sayısı hem ikiye hem de üçe tam olarak bölündüğünden altı ile de kalansız bölünmektedir. - 144 sayısı hem ikiye (144/2=72) hem üçe (144/3=48) tam olarak bölündüğünden altı ile de (144/6=24) kalansız bölünür. Birler basamağı tek sayıdan (1, 3, 5, 7, 9) oluşan doğal sayılar altı ile kalansız bölünemezler.
75 sayısının çarpanları ya da bölenleri 1, 3, 5, 15, 25 ve 75 sayılarıdır.
Bir sayının sıfıra bölümü tanımsızdır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Reel sayılar, hem rasyonel hem de irrasyonel sayıları içeren sayılardır. Tamsayılar (-2, 0, 1), kesirler(1/2, 2.5) gibi rasyonel sayılar ve √3, π(22/7) gibi irrasyonel sayıların tümü reel sayılardır.
0/0 durumunda – sonsuz ile + sonsuz arasında her sayıyı ifade edebilir ve her durumda gerçek bir büyüklüğü ifade eder. Diğer rakamların anlamlı olması için sıfır olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri