Muzları soyup, çatalla püre haline getirin ve vanilya, yumurta, pirinç ununu ekleyerek iyice birbirine karıştırın. Bu karışımı sütlaca hızlı hızlı karıştırarak katın. 5 dakika sonra ateşten alın. Sıcak sıcak kaselere paylaştırın. Üstlerini servisten hemen önce muz dilimleriyle süsleyin.
Pirinç ve su tencereye alınır, pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Ayrı bir kapta 1 litre soğuk sütün içine 1 yumurta sarısı ve 2 tepeleme kaşık nişasta eklenerek iyice çırpılır. Pişen pirinçlerin üstüne bu karışım eklenerek iyice karıştırılır. Şeker de ilave edilir ve fokurdayana kadar pişirilir.
Pirinçler iyice piştikten sonra az suda erittiğiniz nişastayı da karışıma ilave edin. Şeker ve portakal suyunu ekleyip, koyu bir kıvama gelinceye kadar pişirin. Ateşten aldığınız sütlacı servis kaselerine paylaştırıp soğutun. Üzerine toz tarçın, arzuya göre dövülmüş fındık serperek soğuk servis yapın.
Öncelikle sütlacın olmazsa olmazı kaliteli bir süttür. Marketlerde satılan sütler, ağırlıklı olarak yağı alınmış yağlılık oranı (yani lezzeti) düşük sütlerdir. Bunun için tercihen yerel olan veya yakın bölgelerden gelen nitelikli ve “hastalıktan ari” sertifikası olan sütleri tercih edin.
İlgili 20 soru bulundu
Önce Su, Sonra Pirinç
Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın. Eğer kaynadığından eminseniz ardından tencereye pirinçlerinizi ekleyebilirsiniz.
Sütlaç yapımında en çok dikkat edilecek konu kaynarken mutlaka ara ara karıştırmaktır. Zira sütlü bir tatlı olduğundan çok kolay dibi tutar ve tadı bozulur. Sütlaç yapımında püf noktalardan biri de pirincin piştikten sonra yıkanma işlemidir.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Pirinçleri yıkayıp derin bir tencereye koyun ve üzerine 1 su bardağı soğuk suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Pirinç ve su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pirinçler yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırın. Pirinçler suyunu çekip yumuşayınca üzerine sütü ilave edin ve harlı ateşte kaynamaya bırakın.
1 çay bardağı pirince 500 ml, 2 çay bardağı pirince ise 1 litre su ilave etmeniz yeterli. Suyu mutlaka oda sıcaklığında su olarak ilave edin. Pirinçler haşlanırken kısık ateşte ağır ağır haşlanmaya bırakın.
Sütlacın kıvamı hafif sulu ve yumuşak dokulu olmalı subyesi fazla olan sütlaçlarda sütün tadı ve aromasından çok nişastanın tadı baskın gelmektedir.
Sütlacın kıvamı çok yoğun olursa da 1/2 su bardağı süt, 1/3 su bardağı suyu karıştırın. İçine sütlaçtan 1 kepçe kadar alıp, yukarıda anlattığımız alıştırma işlemini yapın. Ardından azar azar sütlaca ekleyin ve kıvamını açın.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
1 litre sütten yarım su bardağı bir kenara ayırıp geri kalan tüm sütü haşladığınız pirinçlerin üstüne ekleyip kaynatın. Kenara ayırdığınız sütün içinde 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyip pütür kalmayacak şekilde karıştırın ve kaynatın.
Yani nişastanın sütlaca kıvam ve hız katkısı oluyor. Sütlaca nişasta konmadığında ise bazı püf noktalarına ve daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Süt ne kadar yağlı bir kıvamdaysa, sütlacın kıvamı o denli güzel oluyor. Ayrıca lezzeti çok daha hafif ve yumuşak oluyor.
Süt ile pirinç iyice kaynadıktan sonra 2 su bardağı şekeri tencereye ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte bir saat pişmeye bırakın. Piştikten sonra kaselere bölüştürerek servis etmeye hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Nişastasız sütlaç yapımında; öncelikle yarım su bardağı pirinci iyice yıkayıp, orta boy derin bir tencere içine koyun. Pirincin üzerine 2 su bardağı su döküp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Kısık ateş üzerinde pirinçler suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
ilk defa sütlaç yiyecek birinin sorunsalı. Sütlacın ilk kaşığı tencereye atılır, o dip tutmuş sütlaç gibisi yoktur, sonra soğumaya başlayan sütlaçtan henüz sıcakken yenebilir ama soğuk yenmesi daha iyidir, sıcak isteyen kaseye değil tencereye hücum eder.
Püf Noktası: Eğer hafif yerine diyet bir sütlaç hazırlamak istiyorsanız esmer şeker yerine, 2 yemek kaşığı dut pekmezi, 3 yemek kaşığı bal (tatlı sevenler miktarı 1-2 yemek kaşığı arttırabilir) ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri