Üçler kuralı, nesnenizi bir görüntünün sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirmeyi ve kalan üçte ikiyi boş bırakmayı söyleyen bir kompozisyon kılavuzudur. Başka kompozisyon biçimleri olsa da üçler kuralı genellikle etkileyici ve iyi kompozisyona sahip çekimler sağlar.
Fotoğrafçılar açısından temel teknikler arasında yer alan 1/3 kuralı ile kadraj yatay ve dikey olarak parçalara bölünür. Bölünen bu parçalar birbirine eşittir ve 3 bölümden oluşur. Toplamda 9 eşit kutucuk içerisine fotoğraflanmak istenen görsel unsurlar yerleştirilir.
Antik çağlardan beri denge ve güzellik unsuru olarak kabul edilmiş olan altın oran, fotoğrafı yatay ve dikey olarak 3'er eşit parçaya ayıran 4 çizgi çekip fotoğrafı toplamda 9 küçük parçaya ayırmak ve objeyi ilgi merkezi olan 4 ana noktadan birisine yerleştirmektir.
Kontrast, fotoğraftaki en aydınlık alan ile en karanlık alanı ifade eder. Yani fotoğraftaki poz farkına denir. Fotoğrafta kontrast etkileyici görüntü oluşturmak için kullanılır. Renk tonlamaları fotoğraflar üzerinde kullanılarak estetik bir görüntü oluşturulur.
Üçler kuralı, dört “üçte birler kuralı” noktasından birine ana ilgi noktanızı koymanızı öneren bir kompozisyon kılavuzudur. John Tunney'in fotoğrafı. Genel olarak (her şey “geneldir” çünkü her zaman istisnalar vardır), üçler kuralını kullanmak, hoş ve dengeli bir görüntü oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Üçte bir kuralı basitçe, kanvasınızı yatay ve dikey olarak üç eşit parçaya bölerek oluşturduğunuz kılavuz çizgilerin, tasarım öğelerini nereye yerleştireceğinizi seçmenize yardımcı olacak bir yaklaşımdır.
Bir doğal sayıyı iki ile bölmek istediğinizde sonucun kalansız veya kalanlı olarak çıkacağını işlem yapmadan bulma yöntemine 2 ile bölünebilme kuralı denir. Bir doğal sayı 2'ye bölündüğünde kalan sayı "0" ise bu sayı ikiye tam olarak bölünüyor, diğer bir anlatımla kalansız bölünüyor demektir.
Dolayısıyla Belirginlik, fotoğrafın mesajını en okunaklı biçimde ortaya koymasıdır. Fotoğrafın mesajı izleyicilerce, belli bir esneme payı olsa da doğru anlaşılmalıdır. Bu esneme herkesin çok zıt şeyler anlamasına kadar gidiyorsa ortada yeterli belirginlik yok demektir.
Kısaca netlik, fotoğrafta ilgi merkezine doğru odaklanarak elde ettiğimiz alandır. Keskinlik ise fotoğrafta net olan alanın renk, kontrast ve çözünürlük açısından kalitesini tanımlayan bir kavramdır.
Altın oran kuralı, neredeyse her fotoğrafçının tartışmasız kabul ettiği bir kuraldır. Çerçeveyi, yatayda ve dikeyde 3'er bölüm olmak üzere dokuz eşit parçaya bölen dört çizgi düşünün. 1/3 kuralı, bu çizgilere veya çizgilerin kesiştiği noktalara, sahnenizdeki ana öğeyi veya ana konuları konumlandırmanızı önerir.
Üçler kuralı, nesnenizi bir görüntünün sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirmeyi ve kalan üçte ikiyi boş bırakmayı söyleyen bir kompozisyon kılavuzudur. Başka kompozisyon biçimleri olsa da üçler kuralı genellikle etkileyici ve iyi kompozisyona sahip çekimler sağlar.
Günümüzde yüz güzelliğine uygulanan altın oran estetik tedaviler için bir rehber görevi görmektedir. İlk olarak yüzün uzunluğu ile genişliği arasında 1.618'lik oran olmalıdır. İkinci olarak burun uzunluğu ve dudaklar ile kaşlar arasındaki mesafe bu orana uymalıdır.
2/1: İlk yarıyı deplasman takımı, maçı ev sahibi takım kazanır. 1/0: İlk yarıyı ev sahibi takım kazanır, maç berabere biter. 0/0: Hem ilk yarı hem maç berabere biter. 2/0: İlk yarıyı deplasman takımı kazanır, maç berabere biter.
Oran, iki oranın (veya kesirlerin) eşit olduğunu ifade ediyor. Bir oran, basitçe iki oranın eşit olduğunun bir ifadesidir.
Bunlardan bazıları; ayaktan dize kadar olan kısım bir birim olarak kabul edildiğinde ardı ardına toplamı insan vücudunda tam olarak göbeğe denk gelir. Bu bir altın orandır ve bize 1,618 sonucunu verir. Başın üst kısmından boyna kadar olan kısmın ardı ardına toplamı da göbeğe denk gelir ki yine bu da bir altın orandır.
Dijital fotoğraf makinelerinde ISO hassasiyeti, lensten gelen ışığın fotoğraf makinesinde ne kadar artırıldığını ifade eden bir göstergedir. Kameraya giren ışık miktarı diyafram açıklığı ve deklanşör hızı ile belirlenir. Bu miktardan başlayarak, iyi pozlanmış bir görüntü oluşturmak için ışık artırılır.
Pozlama, basitçe fotoğraf makinesine girmesine izin verdiğimiz ışık miktarıdır. Bu ışık miktarı çok az olursa fotoğraf karanlık veya yetersiz pozlanmış olur. Çok fazla olursa da oldukça parlak veya aşırı pozlanmış olabilir.
F-stop terimi, fotoğraf makinenizdeki diyafram açıklığı ölçümlerini belirtmek için kullanılır. Diyafram açıklığı, fotoğraf makinesi lensine giren ışık miktarını kontrol eder ve f-stop cinsinden ölçülür.
Resmin üzerine sağ tıklayıp 'özellikler' kısmına tıkladığımızda, 'ayrıntılar' başlığındaki "Programın Adı" karşısında resmimizin hangi programla kaydedildiğini görebilirsiniz. Resmin Photoshop'lu olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise; Resme sağ tıklayarak Birlikte Aç > Not Defteri alanına gidiyoruz.
1️⃣ Google görsel arama ile fotoğraftan kişi bulma
Google Görseller'e gidin, kamera simgesine tıklayın, kim olduğunu öğrenmek istediğiniz kişinin resmi yükleyin veya fotoğrafın bağlantısını yapıştırın ve görsellerde ara butonuna tıklayın.
BELİRGİNLİK. Belirginlik unsurları Sadelik, Şemalar, Ritim, Uyum, Kontrast, Işık, Perspektif, Doku, Hız Ve Hareket İzlenimi şeklinde sıralanabilir.
Anksiyete bozukluğu olanların yorumları ve uzman görüşlerinin sunduğu yöntemler: 3-3-3 kuralı: Kaygı krizi yaşandığı an 3-3-3 kuralı ile sakin kalınabilir. Bu kuralın uygulanması; etrafa bulunan üç şeyin ismini söyleme, duyulan üç sesi söyleme, parmaklar, bilekler ve kolu olacak şekilde vücudun üç bölümünü oynatmadır.
Fibonacci dizisi bir sayı dizisidir ve {1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, …} şeklinde devam eden sonsuz sayılardan oluşur. Dizi, İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci'nin 1202 yılında yazdığı Liber Abaci (Hesap Kitabı) adlı kitabındaki bir problemin cevabıdır.
şeklinde devam eder. >>Örüntü kuralı : 1,2,3,4,5,6,7, 8,9,10,11...şeklinde devam eder.Her seferinde öncekine bir eklenerek örüntü devam ettirilir. O zaman 22 ve 29 arasında 7 artmış birdaki sayıda 8 artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri