T.D.H.P.331-431 nolu hesapları Ortaklara Borçlar olarak düzenlenmiştir. Pasif karakterli hesap olup Bilançoda alacak kalanı vermektedir.Bakiyenin alacağı işletmenin ortağına olan borcunu göstermektedir.
İşletmenin ortaklara olan borçları bilançonun pasifinde 331 ve 431 nolu hesaplarda izlenilmektedir. Bu hesap niteliği gereği sürekli alacak bakiyesi vermesi gereken bir hesaptır. Bu hesapta takip edilen borçlar, ticari bir etkinlik sonucunda oluşmamış borçlardır.
4. 431. Ortaklara Borçlar Hesabi : Işletmenin esas faaliyet konusu dişindaki işlemleri dolayisiyla ortaklara (ferdi işletmelerde işletme sahibine) borçlu bulundugu kisa vadeli tutarlarin izlendigi hesaptir. Ortaklarin işletmeye olan borçlari Bilanço'nun Aktif tarafında 131 ve 231 no lu hesaplarda takip edilmektedir.
Ortaklar borçlar hesabı olarak adlandırılan 331 hesap, işletme ortağının işletmeden alacaklı olması yani işletmenin sermayesinin ortak tarafından giderildiği anlamına gelir. Sürekli olarak alacak bakiyesi vermesi sebebiyle pasif nitelikli hesaptır.
Ortaklara olan borçların, öz sermayenin 3 katını aşmamasına dikkat etmek gerekir. Aksi halde Örtülü Sermaye olarak nitelendirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kanunda borcun hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesinin üç katını aşan kısmı örtülü sermaye olarak kabul edildiğinden, bu limiti aşan kısma isabet eden faiz, kur farkı ve benzeri giderlerin geçici vergi dönemleri de dâhil olmak üzere vergi matrahından indirilmesi mümkün olmayacaktır.
Şirketin belirli koşullarda ortaklarına borç verebileceği hususu TTK'da düzenlenen bir husus olsa da yukarıda belirttiğimiz gibi ortakların şirkete yahut grup şirketlerinin birbirlerine borç vermesi hususunda TTK'da herhangi bir düzenleme bulunmuyor.
381 Hesapta Kaydedilen Giderlere Örnekler
Bu hesap ile ilgili örnek vermek gerekirse elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemeleri örnek gösterilebilir.
321 BORÇ SENETLERİ
İşletmenin ticarî ilişkileri dolayısıyla kısa vadeli senetli borçlarının izlendiği hesaptır. 320 SATICILAR hesabı gibi çalışır. Artışlar alacak, azalışlar borç tarafına kaydedilir. Keşide edilen kısa vadeli senet 321 BORÇ SENETLERİ hesabının alacağında izlenir.
Satıcılar hesabının bazılarının borç bakiyesi vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan parayı satıcı firmaya göndermemizden dolayıdır. Bu durumda yapılması gereken şey, 320 hesabın mizan dökümünden hareketle borç bakiyesi veren 320 hesapları tespit edip karşı taraftan fatura talep etmemiz olacaktır.
431 ORTAKLARA BORÇLAR HESABI
431 Ortaklara Borçlar Hesabının İşleyişi: Borcun doğması halinde hesaba alacak olarak kaydedilir, borcun vadesi bir yılın altına düşmesi halinde ise 331 Ortaklar Borçlar Hesabına aktarılarak borç kaydedilir.
Şirket veya işletme ortağın işletmeden alacaklı olması anlamına gelen 331 hesap, işletme veya şirket tarafından üçüncü kişilerden alınan avansların izlendiği hesap olarak tanımlanır. Pasif karakterli bir hesap olarak yer alan 331 nolu hesap, Ortaklara Borçlar Hesabı olarak isimlendirilir.
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı diğer hesap kalemlerinin hiçbirinin kapsamına alınmayan mali borçların takip edildiği hesaptır.
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
Bağlı ortaklara olan kısa vadeli borçlar bu hesapta izlenir. Örnek: İşletme, %58 sermayesine sahip olduğu Ada A.Ş.'ye olan sekiz ay vadeli 400,000 TL borcunu %4 faizi ile birlikte nakit olarak ödemiştir.
309 DİĞER MALİ BORÇLAR HESABI
309 Diğer Mali Borçlar Hesabı: Yukarıdaki hesap kalemlerinin hiç birinin kapsamına alınmayan mali borçların izlendiği hesaptır. 309 Diğer Mali Borçlar Hesabının İşleyişi: Bu hesaba, borcun doğması halinde alacak kaydedilir, ödenmesi halinde borç kaydedilir.
393- MERKEZ VE ŞUBELER CARİ HESABI
Merkezin şubelerden, şubelerin diğer şubelerden veya merkezden olan alacakları bu hesaba borç, borçları da alacak kaydedilir. Bu hesap envanter işlemleri sırasında kapatılır.
500 Sermaye Hesabı İşleyişi : Taahhüt edilen sermaye tutarı bu 500 Hesap Alacak, ödenmemiş sermaye hesabına veya ödeme araçlarına Borç Kaydedilir. Bu hesap alacak kalanı verir. Bu kalan işletmenin koyduğu sermayenin tutarını gösterir.
102 bankalar hesabı, işletmenin bankaya yatırdığı paraların (mevduatın) izlenmesinde kullanılır. Bu hesabın bakiyesi (kalanı) işletmenin bankadaki ticari mevduatının genel durumunu gösterir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
329 nolu hesap kısa vadeli borçları kapsar. 329 hesap işleyişinde borcun doğması durumunda ilgili hesaba alacak şeklinde kaydedilir, ödenmesi halinde ise borç şeklinde kaydedilir.
335. Personele Borçlar hesabına, Brüt ücretten kesintiler düşüldükten sonra hesaplanan net ücret kaydedilmektedir. İşçinin brüt ücretinden 3 farklı kesinti yapılmaktadır. Bunlar (1) Sosyal Güvenlik Kesintisi, (2) Gelir Vergisi ve (3) Damga vergisi kesintisidir.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
Sadece serbest yedek akçeleri ile kazançları zararlarını karşılayabilen şirketler, hissedarlarına borç para verebilirler. Şirketten borç para alan hissedarın da şirkete sermaye borcunu ödemiş olması gerekir. Yönetim kurulu üyesi hissedar ise şirkete nakit borçlanabilir, hissedar değilse borçlanamaz.
Karz, tüketim ödüncü anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte “kesip koparmak, karşılık vermek”, mekânla ilgili olarak kullanıldığında “çaprazından dolaşıp gitmek” gibi anlamlara gelen karz, terim olarak “geri ödenmek üzere verilen mal veya birine ödünç/borç verme” demektir.
yakınları, kendisinin ve söz konusu yakınlarının ortağı oldukları şahıs şirketleri ve en az yüzde yirmisine katıldıkları sermaye şirketleri, şirkete nakit veya ayın borçlanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri