Aile mahkemeleri, aile hukukuna ilişkin anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma, nafaka, velayet, tazminat vb. gibi davalara bakan özel mahkemelerdir.
Boşanma davalarını, kadına şiddet engellemek, evlenmenin iptali, velayet davası, miras davaları, babalık davası, soy isim davası, gibi davaları ilgilenmeye sorumlu özel mahkemelerdir.
Dava bitmişse bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine başvuru yapılır. Fakat dava devam ediyorsa aynı mahkemeye itiraz dilekçesi sunulmalıdır. Aile mahkemesi ceza verir mi sorusunun yanıtını verecek olursak; Aile mahkemesi sadece kişilere maddi veya manevi yaptırım uygulatır.
Aile mahkemesi boşanma davası için görevli mahkemedir.
Aile mahkemesi; ailenin korunmasını sağlayan, aile hukukundan kaynaklanan dava ve işlere bakmakla yetkili özel mahkemelerdir. Boşanma davaları, aile mahkemesinin görev alanıdır. Çocuğun velayeti, çocuğun ve kadının şiddete karşı korunması vb. gibi tedbirler, aile mahkemesine aittir.
İlgili 33 soru bulundu
Anlaşmalı boşanma davaları ortalama 1 ile 3 ay arasında sonuçlanabilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları ise istinaf ve temyiz süreçleri ile birlikte ortalama 3 ile 5 yıl arasında sonuçlanabilmektedir.
Türkiye'de genel görevli mahkemeler asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bu iki genel mahkeme dışında kalan aile mahkemesi, asliye ticaret mahkemesi, tüketici mahkemesi, iş mahkemesi gibi diğer tüm mahkemeler belirli davalara bakmak üzere kurulmuş özel mahkeme statüsündedir.
Aile mahkemeleri, aile hukukuna ilişkin anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma, nafaka, velayet, tazminat vb. gibi davalara bakan özel mahkemelerdir.
Boşanma davaları istinaf süreleri ile ortalama 1,5 ile 2 yıl kadar sürebilmektedir.
Bu Kanun'la; adlî yargıda, asliye hukuk mahkemesi derecesinde, Kanunda öngörülen ve yalnızca aile huku- kundan doğan dava ve işlere bakmak üzere, tek hâkimli aile mahkemeleri kurulmuştur. Mahkeme bünyesinde, psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı da bulunmakta- dır.
Buna göre, asliye hukuk mahkemeleri kural olarak üç hakimli mahkemelerdir. Ancak, geçici olarak (istisnaen) tek hakimle görev yapmaktadırlar. Aile mahkemeleri kurulurken, bu mahkemelerin bir taraftan asliye hukuk mahkemesi derecesinde olması, diğer taraftan da, tek hakimli olması kabul edilmiştir.
MADDE 2. - Aile mahkemeleri, Adalet Bakanlığınca Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüĢü alınarak her ilde ve merkez nüfusu yüzbinin üzerindeki her ilçede, tek hâkimli ve asliye mahkemesi derecesinde olmak üzere kurulur.
Kanunda da be- lirtildiği üzere aile mahkemeleri hukuk yargısı alanında görev yapan, tek hâkimli, özel görevli, ilk derece yargı yerleri arasındadır11. Aile mahkemelerinin yargı çevresi, kurulduğu il ve ilçenin mülki sınırlarıyla be- lirlenir.
Nöbetçi hakim mesai saatleri dışında vuku bulan bir hadiseye mahkemesinin hakimi yerine bakan hakimdir. Örneğin mesai saatleri dışında tutuklama talebi ile sulh ceza mahkemesine sevkedilen bir sanık için tutuklama talebinin kabulüne veya reddine nöbetçi hakim karar verecektir.
İlişkili kişi kurumların kendi ortakları, kurumların veya ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade eder.
Aile mahkemesi bulunmayan yerlerde boşanma davaları asliye hukuk mahkemeleri marifetiyle incelenip karara bağlanır. Ancak, özellikle belirtmek gerekir ki, asliye hukuk mahkemesi “aile mahkemesi” sıfatıyla davaya bakar.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Çekişmeli boşanma davaları genellikle 8 ay ile 18 ay arası değişebilir, yani ortalama 1.5 yıl kadar sürer.
İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.
Boşanma davalarına bakmakla görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Aile mahkemesi kurulmamış yerlerde asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla davalara bakar. Yetkili mahkeme ise eşlerin son olarak 6 aydır birlikte oturdukları yer ya da eşlerden birinin yerleşim yeridir.
Özel hukuk davalarına bakan mahkemeler esasen üçe ayrılır: Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi. Özel Mahkemeler (Asliye Ticaret Mahkemesi, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi, Kadastro Mahkemesi,İş Mahkemesi vb. gibi).
Dolayısıyla, anlaşmalı boşanma dava örneğin İstanbul Aile Mahkemesi veya İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi sıfatıyla) nezdinde başlatılır.
Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adlî yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir. Kanunla gösterilen belli davalara da ilk ve son derece mahkemesi olarak bakar.
İstinaf mahkemesinin tanık dinleme, araştırma yapma, yani delil toplama yetkisi varken, temyiz mahkemesi olan Yargıtay'ın delil toplama yetkisi yoktur, Yargıtay yalnızca istinaf mahkemesi kararının hukuka uygun olup olmadığını denetler.
İlk derece mahkemeleri, bir uyuşmazlığın dava ile çözümlenmesi aşamasında ilk başvuru yapılan mahkemelerdir. İlk derece mahkemeleri de ikili bir ayrıma tabidir: Genel mahkemeler, Özel mahkemeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri