1. Alt mükellefler; iade talep eden mükellefin indirilecek ve yüklenilen KDV listesinde bulunan mükelleflerdir.
Murat GEK06 alt mükellef beyan tutarsızlığıdır bu iadesini istediğiniz firmanın iadesine engel değildir, "İndirilecek ve Yüklenilen KDV listelerinde bildirilen 1.alt mükelleflerin ve buradan hareketle 2.alt mükelleflerin ilgili dönem KDV matrahlarının aynı dönemde düzenledikleri fatura tutarlarını kapsamadığı tespit ...
GEK06 Segmenti «Alt Mükelleflerin Fatura Beyan Tutarlılığı Kontrolü»nü sağlamaktadır. birlikte, iade talep eden mükellefin 1. alt mükelleften olan alışlarının tevsiki aranmaktadır. talepli olarak verilebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
KDV İadesi Kontrol Raporlarının oluşması için mükelleflerin; İnternet Vergi Dairesi üzerinden ilgili dönem KDV iade liste girişlerini elektronik ortamda yapmaları ve onaylamaları ve İlgili döneme ait Standart İade Talep Dilekçelerini elektronik ortamda girmeleri ve onaylamaları gerekmektedir.
Sorgulama sonucunda üretilen “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50'si KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde mükellefe iade edilir. HİS ve İTUS sahibi mükelleflerin bu uygulamadan yararlanması mümkündür.
İlgili 41 soru bulundu
KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
Vergi dairesi, KDV iadesi talebini değerlendirdikten sonra işletmenin hesabına KDV iadesini yapar. Ödemenin yapılacağı süre, vergi dairesinin iş yoğunluğuna, talebin tutarına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle ödeme, inceleme sürecinin tamamlanmasını takiben kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
KDV İadesini Kimler Alabilir? Mal ve hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar KDViadesi alabilirler. Yapılan mal ya da hizmetlerin yurt dışı için olması halindekanuna uygun olarak gerçekleştirilmiş ise KDV iadesi alabilmeleri mümkün halegelir.
KDV iade kontrol raporlarında tespit edilen eksiklikleri gideririz. Vergi Dairesinden eksikli yazısı gelirse içeriğe göre gerekli düzeltme ve güncellemeleri yapar vergi dairesine arz ederiz.
KDV iade sistemi içerisinde Yeminli Mali Müşavirlerin görevi mükellefle yapılan sözleşmeyle fiilen başlamış olmaktadır. TÜRMOB tarafından hazır- lanan bu sözleşmeler “Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Sözleşmesi” şeklin- de adlandırılmaktadır.
2. Alt mükellefler; 1. alt mükelleflerin ilgili dönem Ba formunda yer alan mükelleflerdir. - Sigortacılık işlemlerine ilişkin işlemlerden kaynaklanabileceği için SMV beyanına bakılarak Ba formunda bildirilen tutarların beyan edilip edilmediği kontrol edilmektedir.
18-GEKSİS Kontrol Raporu(Özet Rapor) hangi durumlarda görüntülenemez? Mükellefin GEKSİS iade talep girişini onaylamaması ve/veya standart iade talep dilekçesini vermemesi durumunda rapor oluşmaz ve görüntülenemez.
10. KDV iadesi çalışması sırasında GİB sistemine yüklenilen indirilecek KDV ve yüklenen KDV listelerinde, mal ithalatlarına ilişkin faturalar, ithalat beyannamesi no.larının farklı olmasına rağmen, fatura no.larının aynı olmasından dolayı ''mükerrer fatura'' olarak risk analiz raporu GEK 21 segmentinde yer alıyor.
GEK08-2. İade Talep Eden Mükellefin satış faturasına belge basım bilgileri veri ambarında bulunamamaktadır.
Önceki dönemlere ilişkin olarak liste girişi yapılmış olmasına rağmen herhangi bir sebeple (iade talep dilekçesi verilmemesi ya da vergi dairesine ibraz edilmesi gereken herhangi bir belgenin verilmemesi gibi) henüz kontrol raporu oluşmamış ise GEK10 segmentİ bu listeleri görmediği için hata verecektir, dolayısı ile ya ...
KEYS, Gelir İdaresi Başkanlığı birimleri için üretilmiş elektronik belge yönetim programıdır. Elektronik imzalı belge teslim alma ve özelge süreci 81 ildeki tüm birimlerde (malmüdürlükleri hariç) yaygınlaştırılmıştır. 01.04.2016 tarihinde e-Tebligat kullanılmaya başlanılmıştır.
KDV iadesi, herhangi bir işletmenin yüklenmiş olduğu verginin son tüketiciye yansıtılmadığı durumlarda, aradaki KDV farkını devletten talep etmesi anlamına gelmektedir. Yani burada işletmenin satış yapmış olduğu son müşteri dışında kimsenin üzerinde vergi kalmaması amaçlanmaktadır.
KDV nin nihai yüklenicisi (dolayısiyle asıl mükellefi) nihai tüketici durumunda bulunan kişi ve kuruluşlardır. KDV mükellefleri vezne görevi yapmaktadır. Başka bir anlatımla verginin nihai tüketiciden tahsili konusunda Devlete yardım etmekle görevlendirilmişlerdir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Buna göre, 01.01.2019 tarihinden sonra gerçekleşen işlemler için, tam istisnadan kaynaklanan KDV iade alacakları istisna işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yıl başından itibaren iki yıl içinde iade talep dilekçesi verilmek suretiyle talep edilmez ise zamanaşımına uğrayacaktır.
KDV Kanunda alacağın temlikine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Anlaşma tarihinde %8 olan KDV oranı, anlaşmadan sonra %1'e düşerse, indirimden alıcı yararlanır. Normalde 100+8=108TL olan fatura, 100+1=101 TL şeklinde kesilmeli ve ödenmelidir. Aradaki fark olan 7 lira, alıcıya iade edilmelidir. Zira bu anlaşmada, KDV'yi alıcı üstlenmiştir.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Kurumlar vergisi veya gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden 2022 yılı faaliyet döneminde aktif toplamı 40.254.000 TL ve net satışlar toplamı 80.487.000 TL aşmayan mükellefler, 2023 yılı beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatmak zorundadırlar.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun yasalaştığı ilk günden bu yana, kanunun 29. maddesinde yer alan düzenleme uyarınca, devreden katma değer vergisinin iadesi yapılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri