Radıyyüddin es-Sâgānî'nin (ö. 650/1252), derlediği bazı sahih hadisleri nahiv konularına göre düzenlediği eseri.
İbn Melek telif ettiği Mebâriku'l-ezhâr şerhu Meşâriki'l-envâr adlı eseriyle ön plana çıkmış velûd bir alimdir. Bu eser sahip olduğu özellikler sayesinde yaygın bir şekilde kullanılmış ve medreselerin müfredatında yer almıştır.
Mebarikul Ezhar fi Şerhi Meşarikil Envar Arapça (2 Cilt Takım) (İbn Melek ) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Konkordans bu esere de kitap ismi ve bab numarası olarak atıfta bulunmaktadır. Örneğin, ( ن, Buyu', 14) rumuzu, Nesâî, Kitabü'l-Buyû', 14. bâba tekabül etmektedir. yayımlanan İbn Mâce'nin Sünen'i budur. Konkordans'ta bu esere de kitap ve bab numarası olarak işaret edilir.
(ﺍﺯﻫﺎﺭ) i. (Ar. zehre – zehere “çiçek”in çoğul şekli ezhār) Çiçekler: Ezhâr-ı bahârın hepsinden güzel olan çehresi görünüyordu (Sâmipaşazâde Sezâî).
İlgili 18 soru bulundu
envar / envâr / انوار / اَنْوَارْ
(Tekili: Nur) Nurlar, ışıklar, aydınlıklar. Maddi veya mânevi karanlıktan kurtarmaya vâsıta olanlar.
Sünenü't-Tirmizî adıyla meşhur olan hadis kitabı, Tirmizî'nin en önemli eseridir. Bu isim ile meşhur olmasına rağmen Ebû Gudde'nin tespitine göre Tirmizî, kendi kitabını Sünen olarak değil Câmi' olarak isimlendirmiştir.
Tirmîzî bazılarınca Hanbelî, bazılarınca Şafiî gibi mezheplere nisbet edilmiştir. Ancak, ashâbu'l-hadis'ten olduğu, sünnete uyup doğrudan sünnetle amel ettiği, herhangi bir mezhebi tâkip etmeyen müstakil bir müçtehid olduğu görüşü çoğunluktadır.
Hadisleri yazılı haliyle elde etmek, bulmak manasına gelen vicâde, usûl-ü hadîsin rivâyet keyfiyeti esası ile ilgili bir ıstılahtır. Tahammül ve edâ yolları, hadis öğrenim ve öğretim şekilleri olarak da zaman içinde isimlendirildiği gö- rülmektedir.
İmâm Şâfiî âhâd haberi “Peygamber'e (s.a.v.) veya ondan başka bir kişiye nispet edilmek üzere tek bir kişinin tek bir kişiden rivâyet ettiği haber” şeklinde tanımlamaktadır.18 Mezkûr tanıma göre âhâd haber, tüm tabakalarda tek bir râvinin rivâyet ettiği haber şeklinde anlaşılsa da aslında Şâfiî'nin burada haberin ...
enva / envâ / انواع
Türler, çeşitler.
Bir şeyin çok fazla seçeneğe sahip olduğunu belirtmek için envai çeşit deriz. Enva kelimesi nev kelimesinden türetilmiştir ve Arapça kökenlidir. Nev, cins ve tür anlamına gelirken Enva da bu kelimenin çoğuludur.
envar-ı imaniye / envâr-ı imaniye
İman nurları, aydınlıkları.
Hakaik-i İman: Kelime olarak imana dair hakikatler demektir. Bu tabir İslam dininin iman ve inanca ait kısmını temsil ediyor. Mesela imanın altı şartının hakkaniyeti ve doğruluğunu gösteren bütün delil ve ispatlar, iman hakikatleri kapsamına girer.
ayine-i mahluk / âyine-i mahlûk
Cenâb-ı Allah'ın isimlerine aynalık yapan yaratıklar.
kemal-i iştiyak / kemâl-i iştiyâk / كَمَالِ اِشْتِيَاقْ
Tam bir istek ve arzu.
geçişli f. (< ev+er-mek) halk ağzı. Evlendirmek: Akıllı düşününceye kadar deli oğlunu everir (Atasözü).
envar ne demek? Maddi veya manevi karanlıktan kurtarmaya vasıta olanlar. Ziyalar, aydınlıklar, ışıklar, parlaklıklar.
eben ne demek? Töhmetli, kabahatli kişi.
Edna kelimesi günümüzde yaygın olarak kullanılmayan bir kelime olup Arapça lugatında ise değersiz, aşağı olan şeklinde anlamlara gelmektedir.
vefa / vefâ / وفا
Ahdinde, sözünde durma. Sevgi ve dostlukta sebat ve devam.
bela / belâ / بلى
Evet. Farsçada "Belî" diye söylenir.
Buna göre istilâhì anlamda müdelles hadis, râvisi tarafından herhangi bir kusuru gizlenerek, kusursuz bulunduğunu vehmettirecek şekilde rivayet edilen hadistir.
Hasen-garîb, tek isnadla rivayet edilmiş ve hasen seviyesine ulaşmış hadis demektir. Buna göre söz konusu hadis hasen li-zâtihîdir; onun hasen olabilmesi için başka tariklerden rivayetine ihtiyaç kalmamıştır.
Sözlükte “su başına gidip su içmek; hadis nakletmek” anlamlarındaki rivâyet kökünden türeyen râvî (çoğulu ruvât), terim olarak “hadisi öğrenen ve onu eda terimlerinden biriyle nakleden kişi” mânasında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri