Bir fikirden ya da ilkeden içerdiği olumlu ve olumsuz bütün düşünceleri çıkarma yöntemine diyalektik denilmekteydi. Platoncu anlayışta fikirler, gerçek anlamına geldiklerinden diyalektik, fikirlerin diyalektiğidir.
Bir görüş ya da tez üzerinden yapılacak tartışmalar neticesinde, mantıksal sonuçları kullanarak bu tezi incelemeye ve çürütmeye diyalektik denir. Daha basit şekilde, 'Akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşma yöntemi' şeklinde ifade etmek mümkün.
Zıt fikirlerin mantık çerçevesinde çarpışması ile doğruyu bulma yöntemdir. Temel mantığı şu: Bir insanın, herhangi bir konuda doğruya ve gerçeğe ulaşmaya çalıştığını varsayalım. Eğer bu konu matematiksel ise, formüle dökülebiliyor ise sorun yok, rakamlar kesindir ve bizi doğru sonuca ulaştırır.
Diyalektik Kelimesi Üzerinden Örnek Cümleler
''Bu konunun diyalektik açıdan ele alınması gerekir.'' ''Diyalektik bir bakış açısı ile durumdaki problemler ortadan kaldırıldı.'' Akıl yürütme yoluyla doğruları ulaşma yöntemi olarak öne çıkan diyalektik kelimesi, özellikle birçok felsefi kitapta karşılaşılır.
Diyalektik sözcüğü Fransızca olan ve Türkçede yerleşik olarak değerlendirilen bir kelimedir. TDK açısından ele alındığında kelime anlamı, 'Akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşma yöntemi' şeklinde ifade edilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
«Çelişki» teriminin birçok anlamı vardır, hepsini özdeş görmek yanlıştır. Diyalektik sistemde çelişki; bir varolanın (sürecin) içinde iki karşıtın bir arada var olması, sürecin sonuna değin değişik yoğunlukta mücadele etmeleri anlamında kullanılmaktadır.
Diyalektik düşünce ise metafizik düşüncenin tam karşıtıdır.
Ancak Türk Dil Kurumu düzeyinde temel olarak ele alındığı zaman, gerçekliği onun çelişmeleri üzerinden, bunu inceleyen, aşmayı sağlayan akıl yöntemi olarak değerlendirilir. Ayrıca eş anlamlı olarak eytişim kelimesi üzerinden de aynı anlam kapsamında değerlendirilir.
Marx'a göre dünyadaki değişme mekanik olarak değil, diyalektik yasalara göre (tez, antitez ve sentez), ani sıçramalar yoluyla gerçekleşir. Bu değişim sürecinde madde biçim değiştirir. Böylelikle madde birbirinden nitelik bakımından farklı varlıkları meydana getirir.
Buna göre ilk olarak, bir kavramdan diğerine aradaki çelişkileri yok ederek ilerleme yöntemine verilen isim. karşıtlıklar içinde ilerleyerek ve bu karşıtlıkları geçersizleştirerek sonuca varmaya çalışan mantıksal düşünme yolu. İlk olarak Herakleitos diyalektik mantığı kullanmıştır.
Kant. Yeni Çağ felsefesinde diyalektik terimini ilk kullanan Kant'tır. Kant'a göre diyalektik yanılgının mantığıdır; kendi hâlindeki us, bazı usavurma işlemlerini mantıksal sınırlarına kadar götürüp sonunda kendisiyle çatışma içine düşer.
Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. Lehçe sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Lehçe anlamında bazı sözlüklerde diyelek ve ağgan sözcükleri de bulunmaktadır.
Diyalektiğin şöylece tanımlandığına rastlanır: «Her şeyin, us talıkla ve incelikle tartışılması sanatı».
Diyalektik, doğanın olduğu gibi toplumun da çelişkiler ve çatışmalar üzerinden gelişen ilerlemesine işaret eder. Aynı zamanda toplumu inceleme yoludur.
Diyalektik yöntem, insanları bilgide basamak basamak yükselten ve İyi ideasının kavranması ya da temaşa edilmesiyle nihayetine ulaşan bir süreçtir. Platon, aynı zamanda güzelliğin ve adaletin kendisi olan bu en yüksek varlığın bilgisine hangi süreçle erişileceğini Symposium diyalogunda ayrıntılı biçimde açıklamaktadır.
Diyalektik materyalizm; doğada ve tarihte belirleyici olan süreçlerin, kendi içlerindeki karşıtlık yoluyla oluştuğunu ve bütün olayların bu maddi temelli ilişkilerle açıklanması gerektiğini savunan felsefi görüştür.
Marx'ın toplum, ekonomi ve siyaset hakkındaki teorileri -bir bütün olarak Marksizm- insan toplumlarının sınıf savaşımı -üretimi kontrol eden yönetici sınıf ile üretim için gereken emeği sağlayan mülksüz bir emekçi sınıf arasındaki çatışma- ile ilerlediğini iddia etmektedir.
Diyalektik idealizm, Hegel'in idealizmidir. Ona göre değişim, Karl Marx'ın düşüncesinden farklı olarak düşünce ile başlar ve değişim sonsuzdur. İdealar dünyasından fenomenler dünyasına doğru bir varoluşu öngören düşüncedir.
Felsefenin Rolü Üzerine Hegel ve Marx
Marx'ın Hegel'le karşı karşıya geldiği kapsayıcı bir konu, felsefe hakkındaki bir meta-tartışmadır. Felsefenin rolü hakkındaki karşıt görüşleri, büyük resmi görmemizi ve bu karşıtlığı çeşitli teorilerinin ayrıntılarına kadar izlememizi sağlar.
Marx, diyalektik yöntemin üstünlüğünü ve Hegel'de "idealist bir kabuk" içinde saklı ve "baş aşağı çevrilmiş" olarak bulunan diyalektiğin rasyonel özünü ortaya çıkarabilmek için onu tamamen materyalist temelde yeniden ele almak gerektiğini savunmuştur.
Felsefede geist kelimesi ruh ve bilinç anlamında kullanılır. Birçok filozofa göre, insanın davranışlarını belirleyen soyut güç, ruhtur. Ölüm ise ruhun bedenden ayrılmasıyla gerçekleşir. Sokrates ve Platon gibi filozoflara göre beden fani, ruh ise ebedidir.
Çatışmacı kuram mikrodan makroya gelişen tüm gerilimler için ele alınabilmektedir. Marksist temelli çatışmacı yaklaşıma göre diyalektik olarak zıt kutupların çatışmaları birliği evrensel birliktir. Çağdaş çatışma teorisyenleri Marksist sınıf çatışması anlayışından ziyade çıkarların çatıştığını söylemektedirler.
eskicag'da saglam ve dogru bicimde akil yurutme sanati anlamina gelen, daha modern anlamiyla, celiskilere dayanarak ilerleyen bir dusunce ya da eylem bicimi. lehce ile ilgili. özeti "herşey, aynı zamanda zıttını içinde barındırır" şeklindedir.
Platon'da diyalektik ustalık gerektiren bir yürüyüş biçimidir. “Ruhun dolaşması, varolanın yeniden ortaya çıkması, ruhun oluştan temel olana ve öze yönelmesi, hep varolanı bilmesi” olarak tanımlanan Philosophia'dır.
Şiir, gerçekleşenle gerçekleşecek olanın katıldığı düzlemin anlamlandırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri