1 ayda en çok 30 gün sigorta primi yatar | Ekmek ve Gül. Bir ay içinde işçi için iki ayrı işveren 30'ar günlük prim yatırsa bile 30 gün prim yatmış sayılır.
15 günlük sürenin sonunda ise araç sahiplerinin zorunlu trafik sigortalarını yaptırmamaları halinde cezai işlem uygulanmaktadır. Aracın mevcut bir zorunlu trafik sigortası bulunmaması halinde 15 günlük süreden söz edilememektedir.
Çalışma statüsüne göre ilk iki koşul şöyle: SSK: 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı: Kadınlarda 20 tam yıl (7200 prim günü), erkeklerde 25 tam yıl (9000 prim günü).
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, SGK işe giriş bildirgesi verme süresine dair detayları açıkça ortaya koyar. Kanunun 6.maddesinin (I) bendi kapsamındaki çalışanlar için işe başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde bildirimde bulundurmak gerekir.
Adınıza iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sakınca yok.
İlgili 30 soru bulundu
Sosyal güvenliğin tekliği ilkesine göre bir sigortalı aynı anda farklı statülerde sigortalı olmayı gerektirecek faaliyette bulunuyorsa, sadece bir statüden sigortalı olabilir. Diğer statüden, sigortalı olmayı gerektirecek bir faaliyetinin olmasına rağmen sigortalı olamaz.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre, hizmet akdine/iş sözleşmesine istinaden birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı sayılmaktadır. Dolayısıyla, sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
İşveren tarafından düzenlenerek imzalanan ve Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesinin, işçinin en az 1 gün süreyle o işte çalıştığına karine teşkil edeceği kabul edilmelidir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
İkinci el araçlarda trafik sigortasının yaptırılması için 15 gün süre tanınır. Bu süreyi dolduran ve sigorta yaptırmayan araç sahibi birtakım cezalar ile karşı karşıya gelir. Sigortayı yaptırmayan bireyin sigorta prim tutarına her gün için %5 oranında bir gecikme faizi uygulanır.
Bir ay içindeki faaliyeti tam olan işçilerin prim gün sayısı ayın kaç gün olduğuna bakılmadan 30 gün olarak hesaplanır. Bir ay başında değil de içerisinde işe giren işçilerin prim günleri, ayın kaç gün olduğuna göre parmak hesabıyla hesaplanır.
Dolayısıyla ay içerisinde 10 gün ve daha fazla ev hizmetlisi olarak çalışan kişiler, emeklilik, genel sağlık sigortası ve analık gibi bütün sigorta kollarından çalıştıkları gün sayısı doğrultusunda faydalanabiliyorlar.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Bir ayda 20 günden az çalışanların, eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerinin 30 güne tamamlanması gerekmektedir. Fakat anne babası ya da eşi üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişilerin eksik günlerin GSS primini 30 güne tamamlama mecburiyeti yoktur.
4. Ev hizmetinde ayda 10 günden az çalışanların sigortalılığı nasıl sağlanacak? Evinde ayda 10 günden az süre ile sigortalı çalıştıranlar bu kişiler için çalıştırdıkları her bir gün için asgari ücretin günlük tutarının % 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeyecektir.
10 Günden Az Çalışanın Prim Hesabı
Eğer bakıcı ve gündelikçiniz 10 gün ve üzerinde çalışıyorsa bu kez primi asgari ücret üzerinden hesaplanıyor ve devreye uzun vadeli sigorta kolları giriyor. Yüzde 34,5 oranındaki primleri gerçek kişi işverenler tarafından ödeniyor.
Buna göre; Brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücretin 8 bin 506 lira 80 kuruşunu net asgari ücret, 1401 lira 12 kuruşunu SGK Primi ve 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu. Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu.
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 yılı asgari ücreti belli oldu. Asgari ücret ne kadar oldu? 2023'te Asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltildi. Asgari ücret 2023 temmuz zammı...
Brüt asgari ücretten işçi payı olarak 1.878 TL sigorta primi, 134 TL de işsizlik sigortası primi kesilecek. İşveren payı olarak ise 2.079 TL sigorta primi, 268 TL de işsizlik sigortası primi kesintisi yapılacak. Böylece 11.759 TL olan asgari ücretin işverene maliyeti 15.761 TL'ye yükselecek.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Evde on günden fazla gündelikçi, temizlikçi, bakıcı veya kapıcı çalıştıranların sigorta yaptırma zorunluluğu bulunuyor. Ayda on günden az çalıştırılan gündelikçiler için ise iş kazası ve meslek hastalığına karşı günlük sigorta primi ödeniyor.
Emekli olunacak tarihin hesaplanması için gereken bilgi, ilk kez ne zaman sigortalı olunduğudur. İlk kez sigortalı olunan tarih ne kadar eskiyse, emeklilik koşulları da o kadar kolaylaşır.
Yani emeklilik için gereken prim gün sayısına aynı ay içinde 30 günden fazla yatan primler etki etmez. Prim gün sayısı bakımından 30 gün prim esas alınır.
Adınıza iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sakınca yok. Yasal olarak ikinci işte çalışmanın ya da iki yerden prim yatmasının sakıncası yok ama işverenin izni gerekir.
Herhangi bir işte fiilen çalışmayan kişinin sigortalı gösterilmesinin 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yönünden idari yaptırımları, Türk Ceza Kanunu yönünden de cezai yaptırımları bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri