Duy adı verilen cihazlar, lambanın elektrik bağlantısının tam olmasına ve ışık kaynağının sürekli olarak kullanılmasına yardımcı olur. Başta yerleşim alanları olmak üzere birçok alanda bu ampul duyu kullanılır. Özellikle ileri teknoloji ile bu cihazlar ampullerin bulunduğu her ortamda kendisine yer bulabilir.
Duy, bir lambanın elektrik bağlantısını yapan ve onu sabitleyen cihazlara denir. Duy sayesinde lambalar, arıza durumunda veya yükseltilmesi istendiğinde kolayca yenisiyle değiştirilebilir. Duylar hem konutlarda hem de endüstriyel tesislerde lambaları enerjilendirmek ve tutturmak için kullanılmaktadır.
Duy, ampulün soketin içine uyan kısmıdır. Ampulün elektrik devresine bağlanmasını sağlayan parçadır. Piyasada çok çeşitli ampul duyları ve bunlara uyan çeşitli malzemelerden yapılmış değişik renklerde farklı ampul çeşitleri vardır.
Genel olarak kullanılan duy tipleri sırasıyla E27, E14, G4, G9 ve GU10'dur. Ülkemizde ve Avrupa'da en çok kullanılan duy tipi E27 ve E14 duy tipleridir.
E14, 14 mm genişlikte ince vidalı duy çeşididir. E27 ise 27 mm genişliğinde kalın vidalı duy çeşididir. Duy genişliğini ölçerek hangi tipte ampule ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Standart olarak ifade edilen E27 tip, yaygın olarak tercih edilen türdür. E harfi Edison'dan gelir. Harften sonra gelen sayısal değer ise duyun çevresini ifade eder. E27 duy; evlerde, ofislerde, işletmelerde ampul bağlantısını sağlamak için tercih edilen bir üründür.
Yani özetle, tasarruflu ampul olarak bildiğimiz 10 watt bir CFL 500-700 lümen ışık verirken, 10 watt güçteki bir LED ampul 1000 lümen ve daha üzerinde ışık verebiliyor.
Duy, en kısa yoldan bir lambanın takıldığı yerdir. Lambanın elektrik bağlantısını yapan duy aynı zamanda mekanik olarak sabitleme görevini de üstlenir. Ampul yuvası olan duylar arızalandığında yenisi ile değiştirilebilir. Ayrıca duyun bağlı olduğu kablonun kısaltılıp uzatılmasıyla yükseklik ayarı da yapılabilir.
Braçol duylar, gövde, duy dibi ve duy ringinden oluşur. Gövde üzerinde bağlantı flanşı (M10x1,M13x1 ve R3/8”) bulunur. Duy dibi üzerine merkez ve yan kontak bağlantı klemensleri ile sıvanır. Duy ringi üzerine metal ring takılır.
Aydınlatma cihazlarının duylarının takıldığı bağlantı elemanlarıdır.
Duy bir elektrik malzemesidir. Küçük veya büyük ampullerin sığabileceği şekilde olan bu araç, kablolardan geçen elektriğin daha kolay ve pratik şekilde ampule aktarılmasını sağlar. Yivli bakır veya pirinçten üretilmektedir.
Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
Ampul, Humphry Davy tarafından icat edilmiştir, fakat Edison tarafından geliştirilerek günümüzdeki çalışma prensibini benimsemiştir.
Yüzeysel duyular (Eksteroseptiv duyular): Dokunma, ağrı ve ısı (sıcak, soğuk) duyuları. Derin duyular (Proprioseptiv duyular): Pozisyon, pasif hareket, vibrasyon ve derin ağrı duyuları.
En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
Sese duyarlı led ürünler, çevrelerinde algıladıkları seslere karşılık verebilen akıllı cihazlardır. Anlık olarak duydukları sesleri kumandası üzerinden tercih edilip belirlenmiş renklere dayalı kombinasyonlarla etrafa ışık saçmaktadır.
T20 tek duy ve çift duy (tek kontak, çift kontak) olarak iki tiptir. Gündüz farları, ön ve yan sinyaller, arka park ve stop ampulleri, geri vites, stop ampulleri gibi kullanım alanı vardır. 93 tip olan tek duy, 1016 tip çift duydur. Gündüz farları, ön/arka sinyaller, stop/arka park ampulleri.
Aydınlatmayı sağlayan ampullerin takıldığı, ampullere elektrik akımının iletilmesini ve sabitlenmesini sağlayan elektrik malzemesine duy denir. Duy, materyal olarak yivli bakır ve pirinçten yapılır. Ampulün ışık verebilmesi için mutlaka duy gerekir.
· Kısaca ampulün ışık vermesini sağlayan elektrik iletici aracı duydur.
Cevap. Duy olmadan da devremiz çalışabilir ve ampul ışık verebilir. Çünkü duy sadece bağlantı kablosu ile ampulü birbirine bağlayan bir araçtır. Duy kullanmadan bağlantı kablolarının uçlarını ampule bağlarsak da ampul ışık verebilir.
Tabikide yanar. Duyun görevi sadece ampulun rahatça durabilmesi. Ampul kablolar ve anahtar olmadan bile çalışabilir. Ampulu sadece pile değdirsek bile çalışır.
Lümen (lm), bir ışık kaynağının ne kadar ışık yaydığının bir ölçütüdür. Genellikle aydınlatma sistemlerinde (LED, ampul vb.) parlaklığın bir ölçütü olarak kullanılır. Bir ışık kaynağının lümen değeri ne kadar yüksekse kaynak o kadar parlaktır.
LED lambalar, normal ampullere kıyasla biraz değil, bir hayli az enerji tüketir. Çünkü LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar.
Bu ampulün çalışırken ne kadar güce ihtiyaç duyduğunu gösterir. Piyasada yaygın olarak bulunan LED ampuller 5 ila 30 W arasında bir güce sahiptir. LED'ler, akkor ampullerin ürettiği ışığın aynısını sağlamak için ortalama olarak yüzde 85 daha az güce ihtiyaç duyar. Bu da daha düşük bir enerji tüketimi anlamına gelir.
Günümüzde LED'ler, en fazla enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma teknolojisi olarak öne çıkmaktadır. LED'lerin ve LED lambaların lm/W oranı, yani watt başına yaydığı ışık miktarı, diğer teknolojilere göre oldukça yüksektir. LED lambalar sadece enerji tasarrufu değil, aynı zamanda uzun kullanım ömrü de sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri