1.ay- 3. ay arası emzirme süreleri her ağladığında emzirilmelidir. Günde ortalama 6-7 kez emerler. Bebeğin gelişimi idealse artık geceleri 4-5 saat emmeden uyuyabilir, emzirmek için uyandırıp uyku düzenini bozmaya gerek yoktur.
İLK AYLARDA 3 SAATTE BİR EMERLER
Genellikle 3-4 günden sonra anne sütünün tam gelmesi ile bebekler yaklaşık 3 saatte bir emerler. İlk aylarda geceleri de 3 saatte bir emerler.
1-3 Ay Emzirme Rutini
Bebeğiniz daha güçlendiği ve güçlü emdiği için beslenme aralıkları bazen 4-5 saati bulabilir. Günde 7-9 defa emmek isteyebilirler.
Pek çok anne bebeğin bu kadar emmesine şaşırabilir. Bebeğiniz acıktığında onu beslemeye devam edin. Bu yaşta, emzirilen bebekler için 24 saatlik bir süre içinde muhtemelen yaklaşık 8-12 kez, biberonla beslenen bebekler için yaklaşık her üç ila dört saatte bir beslemek uygundur. O her istediğinde onu emzirmelisiniz.
Bebeğin üç saatte bir emzirilmesi önerisi doğru bir öneri değildir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir.
İlgili 24 soru bulundu
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bu bebeklerin günde 3-4 saatte 1 beslenmeleri gerekir. Yani gece boyunca uyumaları mümkün değildir. Özellikle ilk 2 ay, gecede en az 2 kere uyanırlar. Bunun sebebi ise acıkmaları!
1 Aylık Bebek Gece Uyandırılmalı mı? İlk ayda bebeğinizi gece 3 saatte bir uyandırıp emzirebilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Memede uyuyan bebeğinizin ayağını, elini, çene altını gıdıklayarak uyandırıp tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.
Belirli uyku saatleri belirlemeli ya da bebeğinizin yorulduğunu fark ettiğiniz zamanlarda onu uyutmalısınız. Yeni doğan bebeğiniz günde ortalama 14 – 18 saat uyuyabilir. 1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez.
Bir yenidoğanın her memeden 10-15'er dakika emmesi annenin memelerinin boşalması ve süt yapımı için uygun ortamın oluşması açısından doğru bir süre. Anne bir memeyi boşaltmadan diğer memeye geçmemeye dikkat etmeli.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Yenidoğanlar günde 16- 18 saat uyuyarak gelişir. 2 - 6 ay arasında uykudaki dalgalar daha net hale gelir. 2-12 ay arasındaki bebekler ise arada uyanıklık dönemleri olmak üzere toplam 14-15 saat uyur. 9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar.
İlerleyen aylarda mide kapasitesinin artmasıyla bu kadar sık beslenme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Gece Uykusu
Sabah güne başlangıç saatini de ortalama 7.00 gibi düşünebiliriz. Güzelce beslendikten sonra, gece ortalama 22.00-23.00 arası bir saatte gece uykusuna başlayıp, sabah ortalama 7.00 civarına kadar gece genelde 2 veya en fazla 3 beslenme ile karnını doyurup hemen uykuya dönmesi beklenebilir.
Bazı bebekler bu süreden daha kısa sürede uyusalar da yeni doğan bebeklerin 2 veya 3 saatte bir beslenmelerinden dolayı mutlaka uyandırılarak sağlıklı beslenmeleri sağlanmalıdır. Yeni doğan bebeklerde uyandırma yöntemler şunlardır: - Bebekleri emzirmek için tam uyanmalarına gerek olmamaktadır.
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır. Aksi takdirde gereksiz bir enerji verir, hazımsızlık, gaz problemleri ve uyuma güçlüğü yaratır.
1 Aylık bebeklerin beslenmesi
Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bebeğin Kilosu
Gözle görülür bir değişim görmeseniz bile, bebeğinizi doktor kontrollerine götürdüğünüz zaman kilo artışı gözlemleniyor ise, yeterli miktarda beslendiği anlamına gelir. Bebekler doğumdan sonraki büyüme sürecinde; haftada 125 gram, ayda 500 gram ve üzeri alması yeterli beslenmeye işaret eder.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri