Ehliyet almak isteyen tüm sürücü adaylarının harç ödemesi zorunludur. Ödenen harç bedeli karşılığında alınan makbuz ile ehliyet işlemleri tamamlanır.
Yenileme veya kayıp nedeniyle yeni ehliyet çıkaracak olanlar için: Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık belgesi, eski sürücü belgesi, sürücü sağlık raporu, sürücü belgesi için anlaşmalı bankalara yatırılan tutarın makbuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu belirten belge.
Ehliyet yenileme için gerekli evraklar; kimlik belgesi (nüfus cüzdanı ya da pasaport), sürücü sağlık raporu, anlaşmalı bankalara yatırılacak harç ücreti makbuzu, eski sürücü belgesi, kan grubunu gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmaması önemlidir) ve adli sicil belgesidir.
Sürücü belgesi için gereken evrakları tamamladıktan sonra yatırmanız gereken harç ücretlerini de yatırarak randevu aldığınız Nüfus Müdürlüğü'ne gitmeniz gerekiyor. Bu işlemin ardından sürücü belgeniz yaklaşık 1 hafta kadar sonra başvuru esnasında belirttiğiniz adrese posta yoluyla gönderilecektir.
https://randevu.nvi.gov.tr/pages/applicationprices web adresinde yer alan "Sürücü Belgesi Harç, Değerli Kağıt ve Vakıf Ücretleri" başlığından öğrenebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Belgelerinizi teslim ettikten sonra sürücü belgeniz, belirttiğiniz adrese 15 gün içerisinde teslim ediliyor. Fakat bu, 15 gün boyunca araç kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Çünkü randevuda belgelerinizi teslim ettiğinizde Nüfus Müdürlüğü size 15 gün geçerliliği olan bir geçici ehliyet belgesi veriyor.
Ehliyet Harcı Hangi Bankalara Yatırılıyor? Sürücü belgesi harç yatırma işlemleri bu bankalardan herhangi birinde yapılabilir. Kendinize en yakın şubeye giderek harç bedelini nakit olarak yatırabilirsiniz. Ayrıca bu bankaların internet sitelerinden de online olarak ödeme yapabilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerindeki sürücü belgesi Randevu Sisteminden randevu alınarak yapılmaktadır.
Sistem üzerinde teorik derslerin bitiş tarihinden itibaren adayların, 45 gün içerisinde e-sınav harcını yatırıp, randevu oluşturmaları gerekiyor. Aksi durumda ilk e-sınav hakkı yanmış olur.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Peki, ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır? Ehliyet yenileme harç ücretini, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile anlaşmalı bankaların şubelerinden, ATM kanalları veya internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsin.
2023 ehliyet fiyatları için maliyeye ödenen ehliyet yani sürücü belgesi harç ücretleri 13 Temmuz 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre şu şekilde: A sınıfı sürücü belgeleri (A1 ve A2 dahil): 825,70 TL. B sınıfı sürücü belgeleri: 2.489,90 TL. F ve H sınıfı sürücü belgeleri: 825,70 TL.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Ehliyet Yazılı ve direksiyon sınavlarını geçtim bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Sürücü Kursunuzdan sertifikanızı alıp Nüfus Müdürlüğüne giderek ehliyet belgenizi çıkarabilirsiniz.
Direksiyon Sınav Ücreti Yatırma
Teorik sınavdan başarılı olduktan sonra direksiyon sınavına en geç 13 gün kala kursa yatırılır.
Hayır yanmaz. 14 direksiyon dersi ücretini ödemeniz karşılığında 4 hak daha açılır. Bu 4 hakkınızı da yakmanız durumunda kurstaki kaydınız silinerek, yeniden kursa kayıt olmanız ve teorik sınava tekrardan girmeniz gerekir.
SÜRÜCÜ BELGESİ (EHLİYET) BAŞVURUSU
Randevu günü/saatinde, İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek, sıramatikten SIRA NUMARASI alarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. NOT: Sürücü belgesi bilgilerinin, T.C. Kimlik kartına yazdırılması işlemi için de randevu almak gereklidir.
Direksiyon sınavından başarılı olup sürücü belgesi alma hakkı elde etmiş adaylarımız direksiyon sınavının olduğu günden itibaren yaklaşık *5-10 gün sonra kursumuzdan sürücü sertifika ve dosyalarını imza karşılığında elden teslim aldıktan sonra trafik şube müdürlüğüne başvuru sürecini başlatacaklardır.
Ziraat Bankası ATM ehliyet sınav ücreti yatırma:
Giriş tuşuna basınız > Kartsız İşlem > Türkçe > Ödeme İşlemleri > Eğitim Ödemeleri > MEB Ödemeleri > Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı ekranını takip ediyorsunuz. Devamında TC kimlik numaranızı giriyorsunuz ve parayı yatırıyorsunuz.
Gelir İdaresi Başkanlığınca uygulamaya konulan İnteraktif Vergi Dairesi ile artık Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kağıtlar bedeli ile Pasaport harç bedelleri internet üzerinden ödenebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri