Konut kiralamalarında sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılır. İş yeri kiralamalarında ise uzun süreli sözleşmeler tercih edilir. Kanun gereği kira sözleşmelerinde süre ile ilgili bir kısıtlama bulunmaz.
Taşınmazın Altı Ay veya Daha Kısa Süreli Kiralanması
Bu durumda kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesinin birinci fıkrasına göre kiracı sürenin sona ermesinden en az on beş gün önce bildirimde bulunması gerekir. Aksi halde bir yıl aynı koşullarda uzatılmış sayılır.
Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmeleri için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Kanunen kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ev sahibi veya kiracı tarafından aksi belirtilmedikçe her 1 yılın sonunda kira sözleşmesi yenilenmiş sayılır. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı istediği zaman kiralananı tahliye edebilir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 300. maddesinin ikinci fıkrası ile belirli süreli kira sözleşmelerinin tanımına yer verilmiştir. Bu hükme göre; kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
TBK madde 300 düzenlemesinde belirtildiği hali ile, kira sözleşmeleri belirli veya belirli olmayan süreler için yapılabilir. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.
Sözleşmenin sona ereceği anın, tarafların açık veya zımni irade beyanıyla öngörüldüğü hallerde belirli süreli kira sözleşmesi söz konusu olur . 4 Bir başka deyişle, tarafların kira süresini, gün, hafta, ay ya da yıl olarak belirledikleri kira sözleşmeleri belirli süreli kira sözleşmeleridir.
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanununa göre konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kira süresi bir yıl olabileceği gibi bir yıldan uzun süreli de olabilir. Bir yıllık kira sözleşmeleri, bir yıllık sürenin bitiminden on beş gün önce yalnızca kiracının fesih beyanı ile sona erdirilebilir.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
“Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?” ; Türk borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Herhangi bir biçime de tabi değildir. Yani taraflar sözlü olarak dahi kira sözleşmesi kurabilirler.
Sözleşmesi Olmayan Kiracıyı Tahliye İçin Geçerli Nedenler
Herhangi bir kontratın olmadığı durumlarda kiranın aksamasına örnek olarak banka hesap dökümleri gösterilebilir. Kiracının tahliyesini sonuçlandırabilecek en önemli yasal etken olarak da; bir kira yılı içerisinde iki kez haklı ihtarda bulunmayı gösterebiliriz.
Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi bitmeden önce evden çıkması mümkündür.
Türk Borçlar Kanunu'nun 325. maddesine göre, taşınmazın erken tahliye edilmesi durumunda, kiracının borçları, taşınmazın benzer koşullarda tekrar kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Buna göre kiraya verenin, erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı talepli tazminat davası açması mümkündür.
Özetle “kira sözleşmesi olmayan kiracı nasıl çıkarılır” sorusuna, yazılı kira sözleşmesi bulunmasa dahi sözlü kira sözleşmesinin varlığına dayanarak kiracının çıkarılabilmesi mümkündür diyebiliriz.
Borçlar Kanunu'nda yer alan düzenlemeye göre kira sözleşmesi 1 yıldan kısa süreli ise, bu süre içerisinde kira bedelini ödemeyerek iki haklı ihtarda bulunulmuşsa, kiraya veren kira süresinin sona ermesinden itibaren 1 ay içinde dava açarak kira sözleşmesini sona erdirerek tahliyeyi sağlayabilir.
Kira sözleşmesinde artış, her kira döneminin bitiminde sadece bir kez yapılabilir.
Türk Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olmasa da herhangi bir sorun yaşanması halinde, evi kiralarken uzlaştığınız şartların kanıtlanması gerekir. İşte, yazılı kira kontratı da tam olarak bunu sağlar! Ne de olsa söz uçar, yazı kalır!
Konut ve İşyeri Kira Sözleşmesi
Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse ve herhangi bir bildirim olmaksızın kararlaştırılan sürenin geçmesiyle sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli kira sözleşmesidir.
Kiralama döneminin belli olduğu yani sözleşmesinin bitiş tarihinin belirtildiği kontrat türüne belirli süreli kira sözleşmesi denir. Belirli süreli kira sözleşmesinde, taraflar bildirimde bulunmadığı takdirde 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş olur.
Kiracı ile ev sahibi arasında tahliye taahhütnamesi yapılmış olması durumunda, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı evet olacaktır. Bu durumda, tahliye taahhütnamesinde yazan tahliye tarihinin gelmesiyle birlikte kiracının evi boşaltması gerekir.
“Belirli süreli kira sözleşmelerinde, belirlenen sürenin dolması halinde taraflar arasında açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisi sürdürülürse kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Belirli süreli kira sözleşmelerinde, ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmak için kiracıya ihtarname gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır. Dolayısıyla, belirlenen sürenin bitiminden itibaren 1 ay içinde doğrudan dava açılır.
Türk Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmesinin geçerliliği bakımından herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Dolayısıyla kural olarak, konusu ister taşınır ister taşınmaz olsun, taraflar sözleşmeyi sözlü, yazılı ya da resmi şekilde örneğin noter aracılığı ile yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri