İlkbaharda ikileme ve gerekirse üçlemeden sonra ekim yapılır. Bölgemizde fasulye için en uygun ekim zamanı Nisan ayıdır. Ancak iklime göre bu değişebilir. Verimli ve su problemi olmayan alanlarda sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 10-15 cm olmalıdır.
Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır.
Soğuk toprağa ekim yapılmamalıdır. Fasulye Tohumu Hangi Ayda Ekilir? Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekir (bölge ekolojik şartları dikkate alınmalıdır) fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir.
Ülkemize ne zaman geldiği konusunda kesin bir kanıt bulunmamaktadır. 250 ila 400 yıl öncesinde Anadolu'nun fasulye ile tanıştığı söylenmekle birlikte 2010 yılında Muğla Bodrum'da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 1.600 yıllık kuru fasulye M.S. 4. yüzyıla ait mezarda bulunmuştur.
Kuru fasulye ne zaman toplanir? Kuru tane amaçlı üretimde 70 – 120 gün sonra hasat mümkündür. Kuru fasulye üretimi için baklaların çoğunluğunun tamamen olgunlaşıp sarardığı zaman hasada başlanır. Hasat, sabahın erken saatlerinde elle yolmak veya orakla biçmek suretiyle yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Sıcak mevsimlerde ve hava sıcaklığının iyi olduğu zamanlarda fasulye tohumu ekilmelidir. Soğuk toprağa fasulye ekimi yapılmamalıdır. Fasulye Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Rize Çayeli Kuru Fasulye Yemeği 02.01.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yaptığımız araştırmalar ve istişareler sonrasında; Amerika'dan gelen kuru fasulyenin Avrupa'da yaygınlaştıktan sonra Anadolu'ya geldiğini görüyoruz. Her ne kadar “milli yemek” olarak görülse de kuru fasulye, 18. yüzyıldan sonra Türk mutfağına girmiş bir yemek.
Fasulyede vejatasyon süresi 70-140 gün arasındadır. Vejetasyon süresi, bitkinin sarılıcı ve bodur olmasına, erkenci veya geçci olması yanında bölgenin ekolojik koşullarına göre de değişmektedir. Bodur çeşitlerde çiçeklerime 10-15 gün, yan sarılıcılarda 20-25 gün sarılıcı çeşitlerde 30 günün üzerindedir.
Fasulye Tohumu 40 Günlük Amerikan - Atlantis (Oturak)40 Günlük Amerikan Atlantis fasulye meyvesi yuvarlak açık yeşil, kılçıksız, hafif eğri lezzetli bir fasulye çeşididir. Genellikle yemeklik, konservelik ve turşuluk olarak tüketilen bu çeşit, yöresel ismiyle Akşehir eğrisi diye bilinir.
Kuru fasulye dünya verim ortalaması dekara 87.4 kg iken, ülkemizde bu değer 253 kg civarındadır (FAO, 2019).
Kuru bakliyatların her mevsim tüketilmesi gerektiğini belirten Sayın, GDO'lu ürünlerin sağlığı son derece tehdit edici bir unsur olduğunu söyledi. Uzman Diyetisyen Işın Sayın, yaz mevsimi yaklaşırken sofralardan yavaş yavaş uzaklaşan kuru bakliyatların önemine dikkat çekti.
Kuru fasulye üretimi ağırlıklı olarak İç Anadolu'da gerçekleşmektedir. 2017 yılında üretimin yaklaşık %30'u Konya'da, %13'ü Karaman'da ve % 12'si Niğde ilimizde gerçekleşmiştir. 2016 yılında dünya kuru fasulye üretiminin %19'u Myanmar, %14'ü Hindistan, %9'u ise Brezilya tarafından gerçekleştirilmiştir.
Fasulyenin ekim işlemi ile hasat işlemlerinin arası ortalama 100-120 gün arasıdır.
Genellikle kare ve çengel bulmacalarda karşımıza çıkan kuru fasulye bulmaca sorusu için birden fazla yanıt bulunur. Bu yanıtlardan en çok bilinenleri ise kok ve böğülce yanıtlarıdır.
İngiltere'de kahvaltı
İngilizler ilginç bir şekilde kahvaltıda sucuk benzeri et ürünleri yemeyi çok seviyorlar. Kahvaltı tabaklarında ayrıca yumurta, mantar ve bir de sürpriz bir yemek var: Kuru fasulye!
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.
Bu nedenle diyet yapan kişiler tarafından haftada en az 2 ya da 3 kere tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 100 gr ağırlığındaki kuru fasulye yemeği ortalama olarak 350 kalori olarak hesaplanmaktadır. Kuru fasulye miktarı ise bir öğünde 8 – 9 yemek kaşığı yani yaklaşık 100 gr kadar olması yeterli görülmektedir.
Her yörenin kendine özgü pişirme tarzı, ekstradan eklenen malzemelerde farklılık gösterebilir. 80 çeşit kuru fasulye türü bulunur. Yılda bir kez ürün veren otsu bir bitkidir. Türkiye'de tombul, çalı, horoz, selanik, dermason, şeker, battal, bombay ve sıra olmak üzere birçok çeşidi bulunur.
Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur. 1492 yılında Kristof Kolomb'un keşfinden sonra İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen fasulye Avrupa'da ilk kez 1542 yılında TRAGUS ve FUSCHS daha sonra GERARD tarafından tanımlanmıştır.
KURU FASULYENİN MATINI ALMAYIN
O yeni mahsulmüş. Hafif sararmış ve rengi matlaşmışsa eski mahsulmüş. Ürün açıkta satılıyorsa, fasulyeyi ortadan ayırdığımız zaman eğer orta tabakası sararmış ise, o da eski mahsul olduğunu gösterirmiş.
İnce ince yemeklik doğranan soğan, sıvı yağda kavrulur. 12 saat öncesinde ıslatılıp süzülmüş fasülyeler kavrulan soğana eklenir. 2-3 dakika kavrulan fasülyelere ufak doğranmış sucuklar eklenir. Salça da yeterince kavrulduğunda biberi ve tuzu eklenir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri