MEDİMAGAZİN - Birinci basamak için teşvik ek ödeme yönergesi yayımlandı. Sağlık Bakanlığı'ndan 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderilen yazıda teşvik ek ödeme yönergesinin 1 Ekim 2022 itibari ile yürürlüğe konulduğu ifade edildi.
Tarih açıklanır açıklanmaz haberimizden öğrenebilirsiniz. SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TEŞVİK ÖDEMELERİ KİMLER KAPSIYOR? Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca'ya sağlık çalışanlarına teşvik ödemesi de soruldu. Koca, "Birinci basamak ve eczacılar olmak üzere herkes teşvik alacak" dedi.
Diğer taraftan teşvik ek ödemelerinin Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı ek ödeme çalışma takvimine göre her ayın 18'ine kadar muhasebe birimine gönderilmesi gerekiyor. Muhasebe birimi hesabındaki para durumuna göre de genelde ayın 18'ine kadar teşvik ek ödemeleri personelin hesabına aktarmaktadır.
Sağlık Bakanlığı birinci basamakta görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik teşvik ek ödeme yönergesini yayınladı. Birinci basamakta görev yapan sağlık çalışanları 1 Ekim 2022 tarihinden bugüne kadar olan süre için yaklaşık 3 aylık toplu teşvik ek ödemesi alabilecekler.
Yapılan düzenlemenin ardından; Birinci basamak sağlık kuruluşlarında teşvik ek ödemesi yapılacak. 1. Basamak sağlık çalışanları için yapılabilecek teşvik ek ödeme tutarı en fazla 740 TL olacak. 112 çalışanlarının ise teşvik ek ödemede brüt tutarı maksimum 1400 TL olacak.
İlgili 23 soru bulundu
İşverenlere 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde sağlanacak olan günlük 13,33 TL, aylık (13,33 TL x 30 gün) 399,90 TL tutarındaki asgari ücret desteğinin uygulama usul ve esasları SGK'nın 07.03.2023 tarihli ve 2023/12 sayılı Genelgesinde açıklanmıştır.
(2) Birinci basamak ayaktan teşhis ve tedavi hizmeti sunan sağlık hizmet sunucuları şunlardır: a) Bünyesinde birinci basamak sağlık kuruluşu bulunan ilçe sağlık müdürlüğü. b) Toplum sağlığı merkezi (TSM). c) Aile sağlığı merkezi (ASM). ç) Halk sağlığı laboratuvarı (L1ve L2). d) Kurum tabipliği.
Taban ödeme teşvikten ayrı hesaplanmakta, doğrudan her ayın 15'inde, maaş ve sabit ödemeyle birlikte tek bordroda gösterilerek yapılmaktadır.
Teşviklerden küçük büyük tüm işletmeler ve ergin olan tüm Türk vatandaşları faydalanabilmektedir. Teşvik için genel bir yaş, cinsiyet ya da refah seviyesi aranmaz fakat kişilerin idari para cezası, vergi borcu gibi finansal durumlarına bakılabilmektedir.
O halde akademik teşvik ödemesi tutarı nasıl hesaplanır? Akademik teşvik ödeme tutarı formülü= En yüksek memur brüt aylığı*Akademik unvanlara göre belirlenen oran*(Akademik Teşvik puanı/100) dır. Akademik teşvik ödemesi tutarı da = 836,66 X 0,8 X (Akademik Teşvik Puanı/100) dır.
Temmuz ayı ödemelerinin ayın 15'inden sonra hesaplara yatırılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, "Türkiye Aile Destek Programı'nın bu sene de devam etmesi kararını aldık." ifadelerini kullandı.
Teşvik ek ödemesi ise personelin “hizmete katkısı ve verimliliği ile finansal sürdürülebilirliği sağlama, hizmetin kalitesi, çalışan ve hasta memnuniyeti gibi kriterler” göz önüne alınarak döner sermayeden personele yapılan ödemeyi ifade ediyor.
Teşvik ek ödemesi, personelin kadro unvanına göre, hak ettiği taban ödemenin birim teşvik katsayısı ve aktif çalışma gün katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak.
Birinci basamak hizmetler, ayakta teşhis ve tedavi hizmetinin sunulduğu yerlerde verilen tüm hizmetleri kapsamaktadır. Örneğin; ülkemizdeki aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, semt poliklinikleri, muayenehanelerin hepsi birinci basamak sağlık hizmeti veren birimlerdir.
112 acil sağlık istasyonlarında çalışan tabip, diş tabibi, uzman tabip ve uzman diş tabibi uygulama kapsamında yer alacak. Yoğun bakım, palyatif bakım merkezleri, yeni doğan, yanık ve evde sağlık hizmetleri, diyaliz ve kemik iliği ünitelerinde çalışan pratisyen tabipler için de ek ödeme oranı Resmi Gazete'de açıklandı.
6222 Sayılı Kanun uyarınca müsabakada bir takımın başarılı olmasını sağlamak amacıyla teşvik primi verilmesi veya vaat edilmesi halinde şike suçunun cezasının yarı oranında ceza verilir.
Destekten yararlanma süresi 12 Ay'dır; Bu süre, işe giriş tarihi itibariyle 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek sigortalılar ile Türkiye İş Kurumuna engelli olarak kayıtlı sigortalılar için sigortalının işe giriş tarihinden itibaren 18 Ay'dır.
Teşvikten yararlananların brüt asgari ücretin yüzde 34.5'i oranındaki 4B sigorta primleri hazine tarafından karşılanıyor. Bu kapsamda aylık 1234 lira ödeniyor.
6111 Sayılı Teşvikten Yararlanma Şartları
2022 yılı sonunda bitmesi gereken 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 10'uncu maddesi (6111 Teşvik kanunu) Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Öncelikle http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr adresine girin ve sırasıyla “E-SGK”, “İşveren”, “İşveren Sistemi”, “Uygulamaya Giriş”, “İşveren”, “Teşvikler ve Tanımlar”, “Potansiyel Teşvik Sorgulama” seçenekleri işaretleyin. Bu şekilde sorgulama yapabilirsiniz.
İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yüksek öğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir. Devamsızlığı olan, hastalık izninde (raporlu) olan öğrencilerin bu günlere karşılık gelen ücretleri ödenmeyecektir.
Teşvik belgesinin süresi yatırım konusuna göre değişiklik gösterir. Ortalama 3 yıldır. Verilen süre içerisinde yatırım tamamlanamaz ise bir defaya mahsus olmak üzere belge süresinin yarısı kadar ek süre alınır.
Birinci Basamak Sağlık Kurumu Nedir? Resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi, özel sağlık kuruluşları, poliklinikler veya tıp merkezleri birinci basamak sağlık kurumudur.
Bireyin her türlü sağlık problemi için ilk müracaat ettiği kurum birinci basamaktır. Bu kurumda ilk karşılaştığı hekim de birinci basamak hekimidir. Birinci basamak hekimi hangi disiplinden olursa olsun birinci basamak sağlık kurumunda çalışan hekimdir.
Birinci basamak resmi sağlık kuruluşu
(1) Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları, kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin medikososyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri, belediyelere ait poliklinikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri