ABD'nin Batı Virginia eyaletinde geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Berkeley Su Yarışması'nın sonuçları açıklandı. Yarışmada, Kanada'nın British Colombia eyaletine Clearbrook kentinin içme suyu, "Dünyanın en iyi, en temiz ve taze suyu" ödülüne layık görüldü.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Türkiye'nin en kaliteli çeşme suyu Sakarya'daki çeşmelerden akıyor. Sapanca Gölü'nden kente verilen içme suyunun, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriterlere göre Türkiye'deki en kaliteli çeşme suyu olduğu belirtildi.
İnanılmaz temiz ve sağlıklı doğal su kaynaklarının bulunduğu Alpler'den yararlanırken on yıllardır çok titiz davranan İsviçre, kaynak sularını işleyip halka sunarken bu kaynakların kapasite ve yenilenme oranlarını da dikkate alıyor.
Dünya'nın sahip olduğu okyanus suyunun dörtte birini nasıl kaybettiğini açıklamak için 4,5 milyar yıl öncesine, yani Güneş Sistemi'nin bebekliğine geri dönmek gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Bu durum, havzalar üzerinde baskıyı arttırmış ve doğal ekosistem üzerinde büyük bir tehlike oluşturmuştur [2]. Türkiye ile su yoksulu Orta Doğu ülkeleri arasında yer alan ve çok sayıda önemli su arıtma projeleri bulunduran Dicle-Fırat Havzası, birçok büyük nehirden oluşan su potansiyeli bakımından en büyük havzadır.
Saraybosna Su ve Kanalizasyon İşletmesinden alınan bilgiye göre, Saraybosnalılar içme suyu için 0.70 KM, atık su için ise 0.30 KM ödemek zorunda. Bu fiyata vergiler de eklenince Saraybosnalıların bir metreküp su için ödeyecekleri fiyat 1.17 KM'ye (0.59 avro) çıkıyor.
Şebeke sularının içme suyuna dönüştürülmesi için klorlanması oldukça önemli bir işlem. Ancak birçok insan, klorun sağlığa zararlı olduğuna ve bu yüzden musluk suyu içilmemesi gerektiğine inanıyor.
Deniz suyundan içme suyu elde edilmesi binlerce yıldır uygulanan bir işlem. Örneğin geçmişte gemilerdeki içme suyu ihtiyacı bu şekilde karşılanıyordu. Deniz suyundaki tuzun ayrıştırılması için genellikle iki yöntem kullanılıyor. İlkinde deniz suyu ısıtılarak buharlaşması sağlanıyor.
1) Munzur Su
Munzur su, Tunceli'de Ovacık'ta karlarla kaplı olan dağlardan çıkarılan doğal mineralli kaynak suyudur. Bu suyun pH değeri 8,11 olarak ölçülmüştür.
Mavidağ Suyu
Ülkemizde mineral seviyesi ve pH değeri en yüksek olan sular içerisinde birinci sırada yer alan Mavidağ suyun derecesi 8,81' dir.
Türkiye'nin geçen yıl içme suyu sattığı ülkeler arasında Fransa, Yunanistan, Malta, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Çin, Japonya, Avustralya, İspanya, Moritanya, Sierra Leone, Fildişi Kıyısı, Panama, Haiti, Arjantin, Lübnan, Katar, Maldivler, Güney Kore ve Yeni Zelanda bulunuyor.
Japonya'nın her yerinde musluktan su içebilirsiniz. Oteller, büyük mağazalar, küçük marketler, süper marketler ve lüks restoranlardan içme suyu temin edebilirsiniz.
İçme Suyu Temin Koşulları
Kudüs genelinde musluk suyu içilmesi önerilmemektedir. Bu nedenle arıtma cihazları yaygın olarak kullanılmaktadır.
Suların markalarına göre değil, içerdiği zenginliğe göre tercih etmek gerekiyor. Puanlama sistemi bu noktada çok önemli. Puan olarak en iyi üç marka: Buzdağı ,Beyyap ve Fuska olarak sıralanmış.
Uzmanların araştırmalarına göre kaynatma işlemi sırasında sudaki ağır metaller ve klor ortadan kalkmaz. Doğal olarak bu da sağlıklı bir çözüm olmayacağı anlamına gelir. Kaynatma işlemi sırasında suyun içerisindeki partikül yoğunluğu değişmez, fakat suyun tadında da farklılaşma yani acıma dediğimiz durum meydana gelir.
En sağlıklı su kesinlikle arıtılmış olan sudur. Çeşme Suyu ile Arıtılmış Suyun Farkı: Çeşme sularının içerisinde çok sayıda zehirli atık bulunur ve klor miktarı her zaman için daha yüksektir. Mineral değeri azalan çeşme suları, lezzet ve koku olarak da sizleri tatmin edecek ölçüde değildir.
Akdağ'dan yeniledikleri borularla ulaştırıp tonunun bu fiyatla verilmesiyle Amasya'nın Türkiye'de suyun en ucuz olduğu kentlerin başında geldiğini vurgulayan Belediye Başkanı Sarı, “Amasya'mızda 10 ton su 10 lira.
Dünya nüfusunun en az dörtte birinin aşırı derecede susuzluk çektiği, birçok ülkede çeşme suyunun dahi verilemeyecek derecede kuraklık yaşandığı açıklandı. Araştırma verilerine göre yapılan listede Türkiye en çok su sıkıntısı çeken dünyadaki 32'inci ülke.
Türkiye'nin suyu
Bu durumda ülkemizin su zengini bir ülke olmadığı açık bir şekilde görülmektedir. Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir.
Su mülkiyeti, Cumhuriyetin ilk yıllarında kabul edilmiştir. Bu anlamda 743 sayılı Türk Kanun-u Medenîsi'ndeki düzenleme, mehaz İsviçre Medenî Kanunu'nda olduğu gibidir. Buna göre gerek kaynaklar gerek yeraltı suları, içinden çıktığı arazi malikinin mülkiyetindedir.
Her türlü yaşamın kaynağı olan su, 4,5 milyar yıl önce Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde uzaydan geldi dünyaya. O sırada gezegenimiz yanardağların sürekli patladığı kupkuru bir yerdi.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri