Lingual retainer, dişlerin arka yüzeyine yerleştirilen sabitleyici bir teldir. Bu tel dişlerin tedavinizin bitim halindeki gibi kalmasını sağlar.
Retainer teli ne zaman çıkarılır konusunda net bir süre vermek bu nedenle imkansızdır. Kalıcı ve ömür boyu sürece etkileşim almak istiyorsanız retainer teli kullanımını ömür boyu yürütmeniz gerekiyor.
Essix retainer kullanan kişiler bu plağı 6 ay boyunca tam gün takmak zorundadırlar. 6 aylık süreçten sonra 1,5 yıl sadece geceleri takmak yeterli olacaktır. Hastaların bu aşamada toplam tedavi süreleri 2 yıl kadardır. Hareketli Retainer Teli: Hareketli retainer halk arasında damaklık olarak da bilinmektedir.
Çene ve diş yapısını standart hale getiren hastaların süreci aslında yeni başlamaktadır. Ortodontik tedavi sonrasında elde edilen sonucun korunabilmesi için hastalara ek olarak Retainer teli takmalıdır. Pekiştirme tedavisinin önemli bir parçası olan retainer teli, ortodontik tedavinin ömrünü büyük oranda uzatmaktadır.
Ortodonti yunanca kökenli bir kelime olup "düzgün diş" anlamına gelir. Ortodonti tedavisi ise dişlerdeki konum bozukluğunu dişlere takılan teller aracılığı ile belirli bir süre içerisinde düzelterek daha güzel bir gülüş kazandıran bir tedavidir.
İlgili 45 soru bulundu
Retainer Çıktı/Kırıldı Ne Yapmalıyım ? Retainer telinin çıkması veya kırılması hem rahatsızlık yaratacağı hem de dişlerin hareketlenmesine neden olacağı için en kısa sürede müdahale edilmesi gereken durumlardandır.
Retainer'lar dişlerde çürük veya diş taşı oluşumuna neden olmaz. Retainer takıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmeli ve günde en az 2 kere dişler fırçalanmalıdır.
Özellikle diş teli tedavisi sonrası pekiştirme tedavisi uygulanmadığı taktirde dişlerde bozulmalar meydana gelebilir.
Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Görünmez diş teli olarak tanımlanan ve dişlerin arka yüzeylerine yapıştırılan braketlerin kullanıldığı lingual diş teli tedavisi, dileyen tüm hastalara uygulanabilir.
Hayır. Retainer'lar çürüğe ve diştaşı oluşumuna sebep olmaz. Ağız hijyeni iyi olan ve günde en az 2 kere diş fırçalayan kişilerde retainer'lar hiçbir sıkıntı çıkartmaz.
Diş hizalama işlemi başarısının ömür boyu sürmesini istiyorsanız, şeffaf diş plağı kullanımını düzenli yapmalısınız. Diş teli plak kullanım süresi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ortodontik tedavilerden sonra ilk 6 ay oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde şeffaf plaklarınızı bütün gün takmanız gerekebilir.
Tamamen size özgü şeffaf plaklarınız üretilir ve hekiminize gönderilir. Muayeneden yaklaşık 1 hafta sonra tedavinize başlarsınız. Tedavi süreniz dişlerinizin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir. Her bir şeffaf plak günde en az 22 saat kullanılacak olup 2 hafta boyunca takılır.
Retainerı bir süre takmazsanız, dişleriniz retainer takıldığında ağrı veya rahatsızlık verecek şekilde yer değiştirmiş demektir, bu yüzden retainerın ağzınıza güzel bir şekilde tekrar oturabilmesi için hemen ortodonti uzmanınıza başvurun.
Bu dokuların yeni duruma alışması için biraz zamana ihtiyaç vardır. İşte bu alışma döneminde yapılan müdahalelere pekiştirme tedavisi, uygulanan apareylere ise pekiştirme apareyleri denilir. Pekiştirme tedavisi aktif bir tedavi değildir, tamamen pasiftir, yani dişlerinize bir kuvvet uygulanmaz.
Uzun zamandır kullanılan diş tellerine alternatif olarak uygulanmaya başlanan şeffaf plak tedavisi (Telsiz ortodonti tedavisi) yenilikçi yöntemler arasında yer alıyor. Bu yöntem ile rahatsız eden diş teli kullanımına gerek olmadan kişiye özel şeffaf plaklarla dişler düzgün hale getirilebiliyor.
Pekiştirme aygıtlarının temizliğinde diş ipi, diş duşu ve ağız gargarası kullanılabilir. Normal ağız bakımlarına ilave olarak sabit koruyucuların bulunduğu bölge günde en az en az bir defa diş ipi ile temizlenmelidir.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Şeffaf plaklarınızı kutusuna yerleştirirken üst üste koymayınız. İç içe geçecek şekilde yan yana olacak şekilde yerleştiriniz. Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir.
Aşırı derecede çarpıklık ve yamukluk olan dişlerde şeffaf plaklar yerine daha iyi sonuç almak için metal diş telleri kullanılır. Şeffaf plaklar daha çok çocuk ve gençlerde yamuk dişlerin ve aralıklı dişlerin tedavisinde kullanılır. Dişi metal tellere oranla daha kısa sürede düzeltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri