Her meridyen arasında 4 dakikalık zaman farkı vardır. Kutup noktalarında birleşirler. 0 ve 180 derece meridyenleri karşı karşıyadır ve birbirini daireye tamamlar.
Her Boylamın Uzunluğu Aynı Mıdır? Her boylamın uzunluğu aynıdır. İki paralel arası sabit 111 km ve 180 tane paralel dairesi olduğuna göre bir boylam yayının uzunluğu 180×111= 19990 kmdir.
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
Bilgisayarınızda Google Haritalar'ı açın. Haritadaki yeri veya alanı sağ tıklayın. Bu işlemle bir pop-up pencere görüntülenir. Enlem ve boylamı en üstte ondalık biçimde bulabilirsiniz.
90 kuzeyde ve 90 güneyde olmak üzere 180 paralel vardır. 360 meridyen olmasına rağmen 180 paralel olmasının nedeni paralellerin tam daire olmasıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Bir deniz mili 1 dakikalık açı ya da 1/60 derecelik enlem olarak tanımlanır.
Meridyenler, Ekvator'a dik açı yapacak şekilde yerküreyi 360 eşit parçaya bölen ve uçları kutuplarda birleşen, yay şeklindeki varsayımsal çizgilerdir.
Bir noktadan geçen meridyenin başlangıç meridyeni düzlemi ile arasındaki açıya ise boylam denir. Enlemi ve boylamı verilen bir noktanın dünya üzerindeki yeri kolaylıkla bulunabilir. Örneğin İstanbul'un enlemi 41°00'16”, boylamı ise 28°58'59” dır.
- 1 Derece 60 dakikaya eşittir. - 1 Derece 1,1111111111 grada eşit olmaktadır. - 1 Derece 3600 saniye olmaktadır.
Boylam (Meridyen) : Kuzey ve Güney kutuplardan geçen ve yer küreyi çepeçevre saran tam bir çemberdir. Bunların sayısı 360 adettir.
Ayrıca Dünyamız 180 tanesi batıda, 180 tanesi doğuda olmak üzere 360 meridyene bölünmüştür. 1440 / 360 = 4 dakikalık zaman farkı buradan gelmektedir. Peki kaç meridyen bir araya geldiğinde 1 saatlik bir zaman farkı oluşuyor? 60 dakika / 4 dakika = 15 meridyen bir saat meydana getiriyor.
Bir başka ifade ile Ekvator'a ve Greenwich'e göre konumudur. Türkiye'de 360 – 420 kuzey enlemleri (paralelleri) ile 260 – 450 doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.
Küresel bir geometriden dolayı iki meridyen (ya da iki boylam) arasındaki mesafe, ekvatordaki maksimum mesafe olan 111.32 km çarpı kosinüs(enlem)'dir. İstanbul örneğine dönecek olursak 41° enleminde iki meridyen arası mesafe 111.32*cos(41)=84 kilometre olarak bulunur.
Enlem ve Boylam
Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır. Böylece ekvator yerküreyi kuzey ve güney yarıkürelerine böler. Boylam (kısaltması: λ, lambda ya da Lon.)
Boylamın bir derecelik uzunluğu değişik yerlerde farklı olmasına rağmen, yerküre üzerinde her yerde bir derecelik enlem yayı altmış mil uzunluktadır.
www.sollaresailing.com 1 dakika enlem = 1 deniz milidir 1 derece = 60 dakikadır; o yüzden 1 derece = 60 deniz milidir 1 kn = 1 dm saatte 60 x deniz mili = knot x dakika Haritanın yanından – enlemlerin dakikaları ölçeceğiz. 7 dakika 7 deniz mili eşittir.
Bir çemberin çevresi 360 eş parçaya bölündüğü zaman bu eş yay parçalarından birini gören ; köşesi merkezde olan açının ölçüsüne 1 derece (1o ) denir. 1o nin 60 ta birine 1 dakika (1') denir.
Şimdi bir derecenin 60 dakika olduğunu, bir dakikanın da 60 saniye olduğunu biliyorsak eğer bir derecenin 3600 saniye olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu bizim günlük hayatta aslında bir saatin 3600 saniye olduğunu söylememiz ile aynı şey.
Yerel saat için hesaplama yapılırken, mutlaka meridyenler baz alınmaktadır. Enlem olarak bilinen paraleller iki nokta arasındaki uzaklığı ifade ederken, saat hesabı yapılırken enlem hesabı yapılmaz. Sat farkı hesaplayabilmek için iki noktanın birbirine olan meridyen uzaklığını bilmek gerekmektedir.
Enlem İle Boylam Arasındaki Fark Nedir? Enlemler aslında dünyayı sanal bir gerçeklik üzerinde enine kestiği dorular olarak bilinmektedir. Ve enlemlerin her birinin arasında ki fark sabit olarak bilinmektedir. Fakat boylamlar ise daha çok dünyayı boyuna kesen sanal gerçeklik çizgilileri olarak bilinmektedir.
Boylamın sadece zaman kavramına ve yerel saatlerin oluşumuna etkileri vardır. Kısaca, bir yerin yerel saatini belirler. Boylamlar üzerindeki farklı yerlerdeki noktalar, yerel saatler arasındaki farklılıklara yol açar. Aynı boylam üzerindeki yerleşim yerlerinin veya noktaların yerel saatleri de aynıdır.
Meridyen, astronomi bilimi dahilinde yarım çember olarak anılsa da genel olarak boylam kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılır. Tul, uzunluk, tul derecesi, tul dairesi, uzunluk dairesi de eş anlamlı diğer kelimelerdir.
Enlem sayesinde dünya üzerinde yer alan bölgelerde hangi mevsimlerin yaşanacağı belli olur. Enlemler ekvatora ve kutuplara eşit uzaklıkta olması ile bilinir. Ayrıca enlemler güneş ışınlarını da aynı açı ile alırlar. Enlemde gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olarak bilinir.
Başlangıç meridyeni için günümüzde kabul edilen yaygın kanı Londra'nın Greenwich kasabasından geçtiği yönündedir. Uluslararası meridyen ya da Greenwich meridyeni gibi adlarla da anılır.
Her boylam derecesi arası 4 dakikadır. Bu nedenle 15 derecelik her meridyen dilimi bir saate eşittir. Böylece 12 saat doğuda, 12 saat batıda olmak üzere, yeryüzü 24 saat dilimine bölünmüştür. Greenwich meridyeninden doğuya doğru gidildikçe saatler ileri (+), batıya doğru gidildikçe geri (-) gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri