Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Haşlayacağınız patatesleri tercihinize göre kabuklu ya da soyulmuş olarak tencereye ekleyin ve üzerini suyla doldurun. Orta derecede açık olan ocakta patatesleri haşlanmaya bırakın. Ortalama yarım saatte haşlanacak olan patateslerin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını anlamak içinse patateslerden birine bıçakla dokunun.
Haşlayacağınız patatesleri kabuklu veya kabuksuz olarak tencereye ekleyin. Patateslerin üzerini 3 parmak geçecek şekilde su ekleyin. Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın.
Patatesleri tencereye aldıktan sonra üzerini 3 parmak kadar geçecek miktarda soğuk su ekleyin. Sıcak ya da ılık değil, mutlaka soğuk su eklemelisiniz.
Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş olan patateslerin normal bir tencerede haşlanma süresi 20 dakikadır. Kabuklu ve bütün olarak haşlanan patatesler ise yaklaşık 40-45 dakikada hazır hale gelir. Düdüklü tencereyi tercih edenler için bu süre çok daha kısadır. 10-15 dakika içinde patatesler haşlanmış olur.
İlgili 39 soru bulundu
Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Patates Haşlarken Kapak Kapatılır mı? Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Kaynamayı hızlandırmak için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Öncelikle patatesleri güzelce yıkayın ve tencereye aktarın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 25 dakika orta ateşte pişirin. Haşlanma derecesini test etmek için bir bıçakla kesin, rahatça giriyor ise pişmiş demektir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Patates, özellikle pişirildikten sonra, sağlık için zararlı bakterileri üretme riski en fazla olan sebzedir. Bunun nedeni ise içindeki nemin asit ve protein içermesidir. Dolapta 4 günden fazla bekletmemek gerekir.
- 1 adet küçük porsiyon yani 100 gram haşlanmış patatesin kalori değeri yaklaşık 93 kaloridir, - 1 adet orta porsiyon yani 200 gram haşlanmış patatesin kalori değeri yaklaşık 183 kaloridir, - 1 adet büyük porsiyon yani 300 gram haşlanmış patates 279 kaloridir.
100 gram haşlanmış patates kaç kalori? 1 küçük porsiyon (100 gr) 1 adet haşlanmış patates kalori değeri 93 kcal. 1 orta porsiyon (200 gr) haşlanmış patates 183 kcal. 1 büyük porsiyon (300 gr) haşlanmış patates 279 kcal.
Patatesin tok tutma özelliği sayesinde bu diyet esnasında çok fazla acıkılmaz. İçinde yağ olmadığı için haşlanmış patates kilo da aldırmaz.
Pişirilen patatesin acı tadı yüksek solanine oranından kaynaklanır. Solanine 'in biyosentezi klorofil biyosentezine paraleldir, fakat birbirinden bağımsızdır. Solanine sentezinde klorofilde olduğu gibi ışık gerekmez, fakat ışık solanine sentezini arttırır.
"Kızartmalık patates biraz iridir"
Nişastasından da belli olur. Bir gün öncesinden ıslattığımızda nişastası çıkar bunu kızartmalık olarak kullanırız. Haşlamalık patatesi ıslatmaya gerek yok direkt haşlama yapabiliriz. İki numara diye tabir ettiğimiz patatesin küçük olanı yemeklik haşlamalık olarak geçer.
Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Yemekte kullanmayacak olanlar ise patatesi haşlanmış şekilde direk olarak tüketebilir. Patatesi haşlamadan önce iyice yıkamanız gerekmektedir. Bazı patateslerin üzerinde toprak kalıntıları olabilir.
Patatesi bu şekilde tüketmek, daha iyi bir sindirim için fayda sağlayabilir. Haşlanmış patates ayrıca, kan şekerinin ani yükselmesinin önüne geçmeye de yardımcı olabilir. Haşlanmış patates suyunun faydaları ise kabızlık ve bazı sindirim sorunlarının düzeltilmesinde katkı sağlamak olarak sayılabilir.
Patatesleri haşladıktan sonra süzdüm ve süzgeçte elim ısısına dayanana kadar bir 10 dakika kadar beklettim. Hala sıcakken patatesi, orta kısmından boylu boyunca kabuğuna gelecek şekilde çizdim. Kenarlardan tutarak elimle çektiğimde kabuk bütün halde sıyrıldı ve rahatlıkla soymuş oldum.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
- Haşlanmış patates, doyucu olmasının yanında hazmı kolay olduğunda mide hassasiyeti olanların sıkça tüketmeleri tavsiye edilmektedir. - Ülser ve reflü gibi kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen hastalıklara karşı mideyi rahatlatması için haşlanmış patates ya da patates suyu tüketmeleri önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri