Bir buçuk yaşına gelen bebeğin dil becerileri aşağıdaki gibidir. - 3 kelime kullanır.
Bir buçuk yaşındaki çoğu çocuk yaklaşık bir düzine kelime konuşur. “Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır.
18 aylık bebeğin konuşma ve dil gelişimi nasıldır? Çocukların çoğu, 18 ay civarında “baba, mama” haricinde üç ya da daha çok kelime söyler. İki yaşına kadar ise en az elli kelimeye ulaşır ve kısa bir cümle oluşturmak için iki kelimeyi bir araya getirir, ancak bu dönüm noktaları çocuklar arasında farklılık gösterebilir.
Dr. Dicle Çelik, 18-24 aylık bebek gelişimi hakkında bilgi veriyor. 12-18 aylık bebek gelişimi nasıldır? Dil gelişimi devam eden çocuğun 14-20 kelime bilmesi önemlidir. 2 yaşına kadar kelime sayısı 40-50 olmalı, 2 yaşta ise en geç iki kelimeli cümle kurabilmelidir.
1-2 yaş: “Hayır” kelimesini anlar. İsimler de dahil olmak üzere 10-20 kelime söyleyebilir.
İlgili 38 soru bulundu
18 ile 24 ay arasında bağlaç ya da ek olmadan anlamlı iki kelimeli cümle kurabilirler. Yirmi dördüncü kelime haznesi 200'e ulaşır. Konuşmalarının yaklaşık yarısı anlaşılabilir.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
İlk anlamlı kelimeleri 12-18 ay civarında söylerler. 18 aylık bebek için dil gelişiminin en ayırt edici özelliği bu dönemde sorular sormaya başlamış olmasıdır. Çocuğun 2 yaşını doldurduğunda yaklaşık 50-100 kelime konuşabiliyor olmalı. Çocuklarda konuşma gelişimi 2,5 yaşında tamamlanmış olmalı.
Alıcı dili gelişen ancak ifade edici dili henüz oluşmamış 18-20 aylık çocuklarda gelişimsel dil gecikmesi olabilir. Bu durumda çocuk “bekle-gör” yöntemiyle izlenebilir ancak bu arada diğer patolojiler araştırılarak dışlanmalıdır. Bu çocuklarda genelde ailede geç konuşan ana, baba veya kardeş öyküsü mevcuttur.
Çocukların ilk 18-30 aylık süreçte konuşma ve yürüme becerilerini sergilemeleri beklenir. Bazı becerilerde yaşıtlarına göre geri kalabilen çocuklar, yemek yeme, yürüme ve tuvaletini yapma gibi becerilere sahip olabilirken konuşması gecikebilir. Genellikle tüm çocukların ortak gelişim aşamaları vardır.
Bebeğiniz 1,5 yaşına geldiğinde ortalama olarak boyu 80 cm ve ağırlığı 10 kilogramdır. Bu dönemde bebeğinizin en az 75 cm boyunda ve 8,2 kg ağırlığında olması gerekir. Aynı zamanda bebeğinizin 87 cm'den uzun veya 13,5 kilogramdan daha ağır olması da gelişim sürecindeki bir soruna işaret eder.
Peki 17 aylık bebek kaç kelime söyler? 17. ayında pek çok bebek “baba, dede, mama” gibi basit kelimeleri söyleyebilir. Net şekilde söyleyebildiği kelime sayısı yaklaşık 10 kelime civarındadır.
3,5 yaş ile çocuğun öğrenmiş olduğu kelime sayısı 1000'i aşar ve artık iletişim çok daha keyifli hale gelir. 4-4,5 yaşlarında çoğu çocuk doğru fiil kalıpları ile sorunsuz cümle kurmayı başarır.
Kullandıkları kelimelerin sayısı artış gösterir, 3-10 kelime arasında kelime dağarcığı olabilir. 15 aylık bebekler bu dönemde henüz fiilleri kullanamadıklarından, istediklerini işaret edebilir, günlük hayatın rutinlerini dahi iyi anlayabilirler.
15 aylık çocukların çoğunluğu (yaklaşık %75'i) anne ve baba kelimelerinden başka en az üç kelime daha söyleme becerisine sahiptir. Bu üç kelime genellikle mama, al, top, ver gibi ya tek heceden oluşan kelimeler ya da birbirinin tekrarı hecelerden oluşan basit sözcüklerdir.
Konuşma geriliği olan çocuk ya hiçbir şekilde konuşamaz ya da sadece birkaç sözcük kullanabilir. İsteklerini anlatma ve düşünme konusunda zorluk yaşayabilirler. Salya akıtma, çiğneme ve yutma sorunları ortaya çıkabilir. Anlaşılmaz sesler çıkarttığı görülebilir.
Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir. Sözel iletişim esnasında kişide meydana gelen bazı problemler nedeniyle konuşma seslerini düzgün veya akıcı telaffuz edememektir.
Çocuklar genellikle 10 aydan 3 yaşa kadar olan süreçte yavaş yavaş önce hecelemeye sonra da cümleler kurarak konuşma sürecine girerken bazı çocuklar ise 3 yaşına gelmesinde rağmen konuşmaya başlamazlar. Burada çocuklarda konuşma geriliği adı verilen problemden bahsedilebilir.
Üstün zekalılarda dil gelişimi gecikmiş ya da düzensiz gelişmiş olması imkân dahilindedir. Dil ve konuşma güçlüğü çeken çocukların Üstün zekâlı olması bir ihtimaldir fakat asla kesin bir sonucu değildir.
12 aylıkken basit kelimeleri kullanmaya başlarlar. 18 ve 24 ay arası kelime haznesinin gittikçe büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Bu andan itibaren çocuklar basit cümleler kurmaya başlarlar.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Konuşma gelişiminin 2,5 yaşında tamamlanmış olması gerektiğini belirten Prof.Dr. Konrot, “Eğer bir çocuk 3 yaşına geldiği halde hala konuşamıyorsa bu durum gecikmiş konuşma olarak adlandırılabilir. Bir çocuk 2 yaşında eğer tek tek sözcük kullanamıyorsa ebeveyn durumdan şüphelenmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri