Zorunlu göçün ve küreselleşmenin ortaya çıkardığı düşük ve niteliksiz işgücünün kentlere olan hareketliliği sonucu (Özgen, 2001, s.89) ortaya çı- kan “yeni kentsel yoksulluk” 1990 sonrası Türkiye'de yapılan yoksulluk çalışmalarının temel analiz kavramı haline gelmiştir.
Bu yoksulluk biçimi, bireyin fiziksel yaşamını sürdürebilmesi için yeterli asgari gelire sahip olmaması durumunu anlatmaktadır.
Fakat kitlesel yoksulluk olarak nitelendirilen yoksulluğun yaygınlaşması ve süreklileşmesi 18. yüzyılın ortalarından itibaren gözle görülür biçimde artmıştır (Şenses, 2006:32). 20.yüzyılın sonlarında yoğun olarak yaşanan ekonomik, siyasal ve toplumsal krizler ile birlikte yoksulluk, giderek daha da yaygınlaşmıştır.
İngiltere'de ve Osmanlı İmparatorluğu'nda yoksulluk konusunda çıkarılmış yasa, kanun ve nizamnameleri tarihsel bir süreç içerisinde incelemeyi amaçlayan bu çalışmada, yoksulluk bir sorun olarak ele alınmaktadır.
Yeni yoksulluk özellikle gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan yoksulluk tipine işaret etmektedir. Onlar, modern toplumun temel karakteristiklerinden biri olan tüketim fonksiyonunu yerine getiremeyen ve tüketim toplumunda tüketemedikleri için normal toplumsal yaşayışını devam ettiremeyen insanlardır.
İlgili 23 soru bulundu
Zorunlu göçün ve küreselleşmenin ortaya çıkardığı düşük ve niteliksiz işgücünün kentlere olan hareketliliği sonucu (Özgen, 2001, s.89) ortaya çı- kan “yeni kentsel yoksulluk” 1990 sonrası Türkiye'de yapılan yoksulluk çalışmalarının temel analiz kavramı haline gelmiştir.
2002 yılında yapılan Hanehalkı Bütçe Anketi ile birlikte Türkiye'de ilk kez yoksulluk sınırı ve oranı resmi olarak açıklanmıştır. TÜİK'in çalışmalarında, sadece satın alma gücü paritesine göre kişi başı dolar cinsinden yoksulluk oranları tahmin edilmektedir.
1601 yılında kabul edilen Yoksul Yasasıyla yoksulların iki kategoriye ayrılarak ele alındığını görülmektedir. Bu ayrıma göre, çalışamaz durumda olan yoksulların yardım alması uygun görülürken, fiziksel olarak çalışmaya elverişli olduğu halde çalışmayan yoksulların bir şekilde çalışması gerektiği belirtilmiştir.
Ülke nüfusunun hepsini yansıtan toplamda ise Türkiye'de yoksulluk oranı yüzde 15. OECD ortalaması ise yüzde 11,4. Toplam nüfusta yoksulluğun en yüksek olduğu ülke yine Kosta Rika (yüzde 20,3). 37 ülke içinde Türkiye 10. sırada yer alıyor.
2022 yılı sonuçlarına göre fertlerin %32,6'sı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda %42,7, 18-64 yaş grubunda %30,2, 65+ yaş grubunda ise %20,5 olarak tahmin edildi.
Var olan yoksulluk türleri ise; insani yoksulluk, gelir yoksulluk, kentsel yoksulluk, kırsal yoksulluk, kadın yoksulluğu şeklinde daha da çoğaltılabilir.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2021 yılında 0,6 puan azalarak %14,4 oldu. Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk oranı ise son yılda 0,6 puan azalarak %21,3 olarak gerçekleşti.
gelirlerinin asgari refah düzeyini dahi karşılayamaması durumudur. ihtiyaçları karşılayacak olan harcama miktarını belirleyen mal ve hizmet fiyatlarından oluşmaktadır. toplumda yaşayan ve ortalama bir gelire sahip olan birey arasında sahip olunan gelir kaynakları açısından farklılık olarak tanımlanmaktadır.
Buna göre 2017 yılında Türkiye'deki en zengin yüzde 20'lik grubun geliri en yoksul yüzde 20'lik grubun gelirinin 7,5 katı oldu. P80/P20 oranının en yüksek olduğu bölgeler; 8,2 ile TR10 (İstanbul), 7,1 ile TR62 (Adana, Mersin) ve 6,8 ile TR31 (İzmir) oldu.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 39.733,03 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.813,15 TL'ye yükseldi.
TÜİK, bu tanımlamalara uygun olarak Mutlak yoksulluk, göreli yoksulluk ve uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan yoksulluk sı- nırlarını ve bu sınırların altında kalarak yoksul olarak nitelenen fert sayılarını hesaplayarak sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktadır.
Euronews Türkçe'nin haberine göre ülkeleri ekonomik koşullarına göre değerlendiren Hanke'nin endeksine göre, 2022'de dünyanın 'en sefil' ülkesi 414,7 puanla Zimbabve oldu. 157 ülkenin yer aldığı bu listede Türkiye, 2022'de sefaletin en yüksek olduğu 10'uncu ülke olarak sıralandı.
Türkiye İstatistik Kurumu, fert geliri yoksulluk sınırı altında olanların (yoksulluk riski altında olan nüfus), toplam nüfusa oranını “yoksulluk oranı” olarak tanımlıyor. Türkiye'nin 2019'da yoksulluk oranı yüzde 14,4 oldu. Bu oran, 2018'de yüzde 13,9'du. Yani Türkiye'de her 100 kişiden 14'ü yoksul.
Türkiye'de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesiminin, yani 51 milyon 600 bin kişinin açlık sınırının altında yaşadığı tespit edildi. BM 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nun Sıfır Açlık hedefine yönelik verilere göre; Türkiye'nin yetersiz beslenme yaygınlığı oranı yüzde 2,5.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,48 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 12.469,98 TL'ye yükseldi.
EKİM 2023 AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 44.573 TL! OLDU.
Kronik ya da başka bir deyişle kalıcı yoksulluk, yoksulluğun zaman içerisinde ve dönemsel olarak değişmeme durumunu ifade etmektedir. Kronik yoksulluk içerisinde olan bireylerin yoksulluk durumları çok uzun süre, belki de hayatları boyunca değişmemektedir.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yoksulluk ve yoksulluğun ölçülmesi yaklaşımlarını genişleterek katkıda bulunmuştur. UNDP' nin 1997 İnsani Gelişme Raporu ile ilk defa ' İnsani Yoksulluk' kavramını ortaya atmıştır.
Almanya'da yoksulluk sınırı için baz alınan gelirin geçen yıl tek başına yaşayan bir kişi için ayda net 1250 euro olduğu aktarılan açıklamada, bu gelirin 14 yaş altı iki çocuğu olan iki yetişkin için aylık net 2 bin 625 euro olduğu belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri