"Hayır, fakat umre yapmanız, (yapmamanızdan) daha faziletlidir." Ebû Hüreyre'nin (ra) rivayet ettiğine göre, Resûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: "İki umre, aralarında işlenen günahlara kefarettir. (Allah tarafından) kabul gören haccın karşılığı ise ancak cennettir."
Umreye giden Müslüman, Allah'ın kendisine verdiği vücut sağlığı ve mal zenginliği gibi dünya nimetlerinin şükrünü yerine getirmiş olur. Değişik ülkelerden gelen Müslümanlar görüşüp tanışır ve bilgi alış-verişinde bulunur, aynı zamanda ticarî ilişkilerde bulunurlar. Umre, insanın günahlarının affedilmesine sebeptir.
Umre mevsiminde umreye gidenlerin de Harem hudutları dışına çıkarak ikinci, üçüncü… umre yapmaları caiz ise de tavaf yapmaları daha faziletlidir.
Umre kelime anlamı olarak ziyaret etmek anlamını taşır. Dini olarak baktığımız zaman ise belli bir zamana bağımlı olmadan ihrama girip Kâbe'nin tavaf edilmesini sağlamaktır. Umre tam anlamıyla Safa ile Merve arasında SA'Y yaptığımız bir ibadettir. Umre sünnettir ve insanın ömründe bir defa yapması tavsiye olunur.
Dinî bir terim olarak umre, 'Belirli bir zamana bağlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe'yi tavaf etmek, Safâ ile Merve arasında sa'y yapmak ve tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen ibadet' demektir. Umrenin iki farzı vardır: İhram ve tavaf. Bunlardan ihram şart, tavaf rükündür.
İlgili 21 soru bulundu
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir.
Özellikle çeşitli hurmalar ve zemzem suyu, hac umre hediyeliklerinin başında gelmektedir. Bunun ile beraber gümüş yüzük ya da akik yüzüğü, Kur'an – ı Kerim, kıbleyi gösteren pusulalı seccade, tesbih ve ufak tefek magnetler, yine yakınlara hediye edilebilecek olan hac umre hediyeliklerinin en sık tercih edilenleridir.
Umre yapan kişinin tüm günahları affolunabilir. Ancak hacca veya umreye gider herkesin kul hakkı dışında bütün günahları affolunur gibi kesin bir kayıt yoktur.
Hac zamanı dışında bu mekânların ziyaret etmek ise umre olarak sayılmaktadır. Umreye gitmek hac sayılır mı sorusunun cevabı bu noktada verilebilir. Hac ibadetinin belli şartları bulunduğu için umre ziyaretinde bulunmak hac ibadeti yerine geçerli olmaz.
Hanefîler'in çoğunluğuna ve Mâlikîler'e göre kişinin hayatında bir defa umre yapması müekked sünnettir. Bazı Hanefîler'e göre ise umre vitir namazı ve kurban gibi vâciptir. Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde tercih edilen görüşe göre hayatta bir defa umre yapmak farzdır.
Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar şöyle: Aklı yerinde olmak, Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak, hürriyet, maddî imkâna sahip bulunmak, sağlık ve yol güvenliğine sahip olmak. Kadınlar için eşin veya mahrem akrabanın refakat etmesi şarttır.
Hac ibadeti, Kurban Bayramı öncesinde hac sezonunda yapılır. Umre ise yılın her döneminde yapılabilir. Hac ibadeti farz ve İslam'ın 5 şartından biri iken umre sünnettir. Hac ibadeti sonunda kurban kesmek farz iken umre ibadetinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Dinimize göre tüm camilerin en kutsalı ve en değerlisi olan Kabe; umreye giden kişilerin görmek istediği ilk yer olabilir. Müslüman aleminin kıblesi Kabe; Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından inşa edilmiştir.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
"Üç veya dört defa umre yapmakta bir sakınca yoktur. Nitekim Âişe -Allah ondan râzı olsun-, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in zamanında Vedâ haccında yirmi günden daha az bir süre içerisinde iki defa umre yapmıştır." (Mecmû'u'l-Fetâvâ; c: 17, s: 432).
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Değerli kardeşimiz, Hacca gitmek için namaz kılmak şart değildir. Namaz kılmayan kimse de hacca gidebilir.
Değerli kardeşimiz, Zayıf bir ihtimal de olsa; eğer bu soru, "Kaç umre haccın yerine geçer, artık kişinin hac yapmasına gerek kalmaz?" anlamında soruluyorsa, cevabı: böyle bir şey yoktur. Bir milyon umre de olsa, hac yerine geçmez.
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Arafat'da vakfeden sonra, henüz ihramdan çıkmadan eşiyle cinsel temasta bulunmanın cezası ise, büyük baş bir hayvanın kurban kesilmesidir. İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, ''Hac ve umreye giden vatandaşlarımızın 50 kilogram hurma getirme hakkı bulunmakta, hurma dışındaki diğer eşyanın ağırlığının ise 50 kilogramı geçmemesi gerekmektedir'' dedi.
Seccade, tesbih, havlu, başörtüsü gibi çeşitli hediye türleri umreye giden kişiye hediye edilir ve kutsal topraklarda hatırlanmak temennisinde bulunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri