Santimetre Uluslararası Birimler Sistemi'nin verilerine göre, metrenin yüzde biri değerindeki bir uzunluk ölçüsü birimidir. Metrik sistem içinde yer alır. Santimetre-gram-saniye (cgs) birim sistemindeki temel birimi oluşturur. Alan hesaplamalarında santimetrekare, hacim hesaplamalarında ise santimetreküp adını alır.
SANTİMETRE: Metrenin yüzde birine ( 1/100 ) santimetre denir. Kısaca; cm diye yazılır, santimetre diye okunur. Metreden küçük olan nesneleri santimetre ile ölçeriz.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
İnç (İngilizce tekil: Inch, çoğul: Inches), 2,54 cm uzunluğundaki uzunluk ölçüsü birimidir. ( " ) işareti ile ifade edilir.
Bazen 1 CM KAÇ MM ya da KAÇ MM 1 CM soruları şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir. Bu şekilde karşılaşacağımız soruların cevabı ise 1 CM = 10.00 MM şeklindedir.
İlgili 28 soru bulundu
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Türkçeye Latince ve Yunanca gibi Avrupa dillerinden geçmiş kelimelerin kısaltmaları ise kelimelerin orijinal dildeki yazılışlarına göre yapılır. Örneğin Santimetre - Cm. Nokta kullanılmayan kısaltmalarda kullanılan eklerin tamamı kesme işaretiyle ayrılır.
“s” sembolü ile ifade edilen saniye, zamanın SI birimidir. Birim, Sezyum 133 atomunun temel enerji seviyesindeki iki aşırı ince düzey arasındaki geçişine karşılık gelen frekansın (ΔνCs) sabit değeri s-1 'e eşit olan Hz birimi cinsinden 9 192 631 770 alınarak tanımlanmıştır.
Uzunluğun ölçülmesinde santimetre kullanılır. Santimetre temel uzunluk birimlerinden biridir ve küçük harfler kullanılarak "cm" şeklinde ve sonuna nokta konulmadan kısaltılır. Santimetre kelimesi "sant" ve "metre" kelimelerinden oluşur.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
1 cm = 10 mm'dir. 1 m = 100 cm'dir. 1 km = 1000 m'dir. - Santimetre uzunluk ölçü birimi: Santimetre olarak verilmiş olan uzunluk ölçü birimi ise milimetreye çevrilirken 10 ile çarpılır.
10 mm tam olarak 1 santimetreye eşit olmaktadır.
Metreyse uzun bir cetvel gibidir. Üzerinde 100 tane santimetre işaretlidir. Yani 100 santimetre, tam 1 metreye eşittir.
Milimetre bir metrenin binde birine eşit olarak bilinmektedir ve bu şekilde hesaplanmaktadır. 1 mm 0.10 cm eşittir. Milimetrenin santimetrenin binde birine eşit olduğu bilinmektedir.
Metrenin askatları ve üstkatları bulunuyor. Askatları; desimetre (dm), santimetre (cm) ve milimetredir (mm). Üstkatları ise; dekametre (dam), hektometre (hm) ve kilometredir (km).
Saniye, bir dakikanın 60, bir saatin ise 3600 eşit parçaya bölünmesiyle elde edilir. Saniyenin tanımı, 1967 yılında kabul edilmiştir ve Cesium-133 atomunun iki hiperfein seviyesi arasındaki geçiş süresi esas alınarak yapılmıştır.
Sayı ve ölçü birimi kısaltmaları aralarında boşluk bırakılır. Tıpkı 5 m, 20 kg, 350 ton örneklerinde olduğu gibi, °C “santigrat derece” işaretiyle sayı arasında boşluk bırakılır: 15 °C gibi. Bu yazı 21 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Buna göre 1967 yılında saniyenin tanımı oda sıcaklığındaki uyarılmamış Sezyum-133 atomunun temel durumdaki iki enerji seviyesi arasındaki geçişe karşılık gelen, 9.192.631.770 döngülük radyasyon olarak belirlendi.
TDK'ye göre: Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
1 kg (kilogram) = 1000 gr (Gram)
Görüldüğü üzere 1 kilogram 1000 grama eşittir.
Kural :Elementlerin ve ölçülerin kısaltmalarında nokta kullanılmaz: C, Ca, Fe, m, mm, cm, km, g, kg, l, mg... * Kurum , kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmalarıgenellikle sözcüklerin ilk harfleri alınarak ve büyük harfler kullanılarak yapılır.
1metrekare kaç santimetre kare ayrıntıları ile derledik. 1m2'nin kaç santimetre kare ettiği kolaylıkla bulunabilmektedir. 1metre 1 cm'nin 100 katı olduğuna göre 1m2 de 1cm2'nin 10000 katıdır. Yani 1 m2 10.000 cm2 etmektedir.
Fransa Ulusal Meclisi 26 Mart 1791'de yeni uzunluk biriminin, Paris üzerin- den geçen meridyen uzunluğunun çey- rek kısmının 10 milyonda biri olmasında görüş birliğine vardı. Bu yeni birim, “bo- yut” anlamına gelen Yunanca metron ke- limesinden türetilerek metre olarak ad- landırıldı.
Metrenin santimetreye dönüştürülmesi mümkün olmaktadır. 1 metre 100 cm olarak bilinmektedir. Bu durumda 2 metre ise 200 cm olarak hesaplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri