Patates çeşitli iklim koşullarına kolayca adapte olabilmesi, ucuzluğu, alternatif bitkilerle kıyasladığında birim alandan fazla verim alınması, besin değerinin yüksek oluşu gibi nedenlerden dolayı ülkemizde değişik bölgelerde üretilmektedir. ekiminde dekara 250 – 300 kg tohumluk kullanılır.
Tohumluk miktarı, tohum iriliğine bağlı olup ortalama olarak suluda dekara 200-250 kg, kuru tarımda ise 150 kg'dır.
Dikim için önerilen tohumluk patates miktarı ( yumru çapı = 45-60 mm) hektar başına 2 ila 2,5 ton arasındadır. Unutmayın ki, 1 ton = 1000 kg ve 1 hektar = 10.000 metrekaredir. 28-35 mm'lik yumru için önerilen tohumluk patates miktarı ise hektar başına 1,5 – 1,8 tondur.
Patates üretiminde dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm' dir. Tohumluk üretiminde sıra araları aynı kalırken sıra üzeri kısalır (20 cm). amaç daha fazla büyümeyen yum- ru elde etmektir. Dikim derinliği; yüzlek dikimde 2 cm, derin dikimde 5 cm'dir.
Eylülde hasat başladı, dekardan yaklaşık 6 ton ürün bekleniyor.
İlgili 25 soru bulundu
sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patatesten dönüm başına alınacak hasat miktarı öncelikle toprağın sulak ya da kurak olmasına göre değişir. Bol yağış alan iklim yapısına sahip olan topraklarda dönüm başına 200-300 kilo patates tohumu gerekir. Kurak bölgeler için ise bu miktar 150 kg ile sınırlıdır.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Gübreleme işlemi, patateslerin besin ihtiyacını karşılamak ve verimini artırmak için önemlidir.
En ideal patates ekim zamanı ilkbaharın ilk aylarıdır. Bunun yanı sıra patates serin havayı seven bir bitkidir. Dolayısıyla don olma riski bulunan ya da havaların en yüksek sıcaklık derecesine ulaştığı zaman dilimi patates ekimi için uygun olmaz. Ayrıca patates yetiştiriciliğinde toprak ısısı da önemli bir faktördür.
Çalışmada, en yüksek yumru verimleri erkenci özellikteki Florice (5901 kg/da) ve Safran (4110 kg/da) çeşitlerinden, en düşük ise orta erkenci özellikteki Aurea (1707 kg/da) çeşidinden elde edilmiştir.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
Ekim Zamanı: Genellikle ilkbaharda ekim yapılır. Don riskinin geçmesi ve toprak sıcaklığının uygun olması beklenmelidir. Ekim Derinliği ve Mesafesi: Patates tohumları 10-15 cm derinliğe ve 30-40 cm aralıklara ekilir. Sıralar arası mesafe en az 70 cm olmalıdır.
Patates hasadından sonra bu topraklarda Yonca veya diğer baklagiller de yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde patates yetiştirilen tarlalarda ikinci nöbet mahsulü olarak yonca yetiştirmek çok yaygındır. Toprak hazırlığı, ürün yapısı üzerinde dikkate değer bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Yetişme Sürelerine Göre Patates Çeşitleri; Çok erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 80 günden önce. Erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 81-90 gün. Orta Erkenci çeşitler: Yetişme süreleri 91-110 gün.
Bir çuvala yaklaşık 5-6 patates yeterli olacaktır.) Torf, dere kumu ve gübre bakımından zengin kaliteli toprak (Toprak seçiminde kendinize güvenmiyorsanız toprağı temin edeceğiniz çiçekçilerden bu konuda yardım alabilirsiniz.)
Patates gübresi olarak organik gübreler tercih edilebilir. Çünkü organik gübreler, toprak yapısını korur ve bitkilerin doğal olarak büyümelerine yardımcı olur.
Patates yumrusu su oranının yüksek olması nedeniyle düşük sıcaklık derecelerine hassastır. 0 °C'nin altında yumrular ve toprak üstü kısımları donar. Bu nedenle patates ürünü ilkbaharın son sonlarından etkilenir.
Konya, Niğde, Afyonkarahisar ve Kayseri patates üretiminde önemli ilk dört ildir. Bu dört il, ülke üretiminin %45'ini, ekim alanlarının ise %41'ini oluşturmaktadır.
Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz.
Patates, ilkbahar mevsiminde yetişir. Şubat ve Mart aylarında ekilen patates, Nisan-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Hasat edileceği zaman yumrular kesilmemeli, toprak nemli olmamalıdır.
Hasat zamanından 15 – 20 gün önce yumruların olgunlaşması ve kabukların sertleşmesi için su verilmesi bırakılır. PATATES KAÇ GÜNDE YETİŞİR? Patates yetiştirilmesi dikkat gerektiren bir sebzedir. Patates yetiştirmede her şey olması gerektiği gibi yapıldığında patatesler 2,5 – 4 ay içerisinde yetişmektedir.
•Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. Patates bir çapa bitkisidir.
Patates yetiştiriciliği rasyonel ve ölçekli bir şekilde yapılırsa, pH 5,2-6,7 oranında, iyi drene, verimli olan toprakta ekilmesi şartıyla, iyi bir gelir kaynağı olabilir.
1 Kg patates, genellikle orta büyüklükte 3 veya 4 patates anlamına gelir ve buradan hareketle, 20 kg'lık patates çuvalı içerisinde yaklaşık olarak 80 – 85 adet patates tanesinin bulunduğu söylenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri