Geniş zaman, dilbilgisinde bir eylemin ya da durumun geçmişte, şu anda ve gelecekte gerçekleştiğini belirten zaman yapısı. Geniş zaman yapısı, eylem veya durumun ne zaman başladığını ya da ne zaman biteceğini bildirmez, sadece gerçekleştiğine dair bilgi verir.
Bir eylemin belirli zaman aralıklarıyla ya da sürekli olarak yapıldığını anlatan cümlelere geniş zaman cümlesi denir. Örneğin: 1- Gelmek - Gelir. 2- Araştırmak - Araştırır 3- Çalışmak - Çalışır. Sadece fiil değil isim cümleleri de geniş zamanlı olabilir.
İsim ve fiil cümlelerinde de kullanılan geniş zaman ekleri şunlardır: -ar, -er, -z, -me, -ma, -ır ve -ir'dir. Bazı cümlelerde bu ekler ile birlikte ''değil'' sözcüğü de kullanılır. 1- Daha sağlıklı olmak için haftada en az iki gün yürüyüşe çıkar. 2- Her gece yatmadan önce 10 sayfa da olsa kitap okur.
''Ben şimdi okula gidiyorum.'' ''Ses çıkarma, Bebek uyuyor.'' ''Yukarı çıkma, o ders çalışıyor.'' ''Şu an birlikte evin duvarlarını boyuyoruz.''
Geniş zaman eki, dilimizin tarihî gelişimi içerisinde daha çok şimdiki zaman ifade etmiştir. Şekil olarak şu görünüşleri vardır: -ur, ür: bil-ür, başla-y-ur, tile-y-ür (diler), ti-y-ür (der) gibi. -ar, er: tut-ar, kes-er -r: ti-r, başla-r, bil-i-r.
İlgili 15 soru bulundu
Eski Türkçe'de şimdiki zaman, Türkiye Türkolojisinde¹ geniş zaman eki olarak adlandırılan -r, -ır / -ir / -ur / -ür ile karşılanmakta ve geniş zamanın şimdiki zamanı da içine alan işlevlerinden faydalanılarak ifade edilmektedir.
Günlük hayattaki alışkanlıklar anlatılırken genellikle geniş zaman eki kullanılır. Bunun sebebi alışkanlıkların tekrarlanan durumlar olmasıdır. Her gece oğluma masallar okurum. Günde iki defa dişlerini fırçalar.
- Geniş Zaman: Geniş zaman haber kiplerinin ekleri '' -er, -ar, -ır, -ir, -ur, -ür '' ekleridir. Geniş zaman kipleri geniş bir zaman diliminde oluşları içine almaktadır. Fiillerin kök ve gövdelerine ''-r'' eki eklenir. Ünsüzle biten hecelerde ise ekler '' -er, -ar, -ır, -ir, -ur, -ür '' şeklindedir.
Çekimli eylem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri getirilerek oluşturulan eylem türüdür. Çekimli eylemler, aldıkları zaman eklerine göre basit çekimli eylem ve birleşik çekimli eylem olmak üzere iki gruba ayrılır.
Fiilde kipler dilek ve haber kipleri olmak üzere ikiye ayrılır. Haber kipleri cümledeki eylemin hangi zaman diliminde yapıldığını bildirir. Geniş, gelecek, şimdiki, duyulan geçmiş ve öğrenilen geçmiş zaman kipi, haber kipleridir. Dilek kipleri ise dört ana başlıkta toplanır.
Türkçede geniş zaman kipi fiil cümlelerinde fiil köküne -r, -ir veya -er eki eklenerek oluşturulur.
Simple present tense cümle kurarken, “o” anlamını veren tekil zamirlerde (he, she, it) fiillere “s” ya da “es” eklerini ekliyoruz. Örneğin, he works, she plays, it breaks gibi. Sonu “s” ile biten fiillerde “es” kullanıyoruz. Örneğin “it hisses, she kisses” gibi.
Present Simple Tense (İngilizce Geniş Zaman) Exercises
Herkes tarafından bilinen gerçekleri, planlanan eylemleri anlatırken, belli bir süre zarfında tekrarlanan eylemleri, değişmeyen durum, duygu ve arzuları ifade ederken kullanılır. Sürekli tekrarlanan eylemleri anlatırken kullanılır.
Şimdiki zaman, Türkçe dilbilgisinde şu an yaşanan veya süreklilik arzeden bir olayı veya durumu anlatan zaman yapısı. -yor ya da -mekte eki ile bir haber kipi olan şimdiki zaman kipi oluşturulur.
Türkçede olduğu gibi İngilizcede de cümleler zamanlara dikkat edilerek kurulur. Bir iş yapılıp bitirilmişse geçmiş zaman, iş devam ediyorsa şimdiki zaman, daha sonra yapılacaksa gelecek zaman kullanılıyor. Ayrıca sürekli yapılan ve genelleme olarak kullanılan cümlelerde geniş zaman kullanılıyor.
Olumsuz ve soru cümlelerinde s takısı kullanılmaz.
Bunun dışındaki cümlelerde fiil her zaman yalın olarak kullanılır. Yani s takısı almaz.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Çünkü çekimli fiil, çekim eki almış fiildir ve cümlede bütün fiiller aldıkları eklerle kip ve şahıs anlamı taşır. Zarflar da fiillerin özelliğini gösteren kelimelerdir diye kısaca açıklayabiliriz. Fiilimsiler ise fiillerin çeşitli eklerle isim, sıfat ve zarf olarak kullanılabilen halleridir.
Bir eylemin gelecekte yapılacağını bildiren eklere gelecek zaman eki denir. Bu ekler -ecek ve -acak olmak üzere iki tanedir. Olumsuz cümlelerde ise bu eklerin başına -me -ma eklerinden biri getirilir.
Dil bilgisi kitaplarımızda ikisi geçmiş olmak üzere beş zamandan -görülen geçmiş zaman, anlatılan geçmiş zaman, şim- diki zaman, geniş zaman, gelecek zaman- söz edilir.
dilek-şart kipi alan olumlu geniş zaman ek fiili.
Öğrenilen geçmiş zaman, Türkçede fiil sonuna "-miş" ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde (-miş, -mış, -muş veya -müş haliyle) eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı.
Eski Türkçe'de görülen geçmiş zaman eki –dı, -di, -tı, -ti, -du, -dü, -tu, -tü'dür. Bütün ünlülerle kullanımı mevcuttur. Sadece teklik ve çokluk 3. şahıs çekimlerinde ek daima düz ünlülerle kullanılır.
Birinci gruptaki kişi ekleri zamir kaynaklı olup öğrenilen geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zaman, geniş zaman, istek kipi ve gereklilik kipi çekimlerinde kullanılır. İkinci gruptaki ekler iyelik kaynaklı olup görülen geçmiş zaman ve şart çekiminde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri