Dekara ortalama tane verimi ise, 550-600 kg olup, Dünya ve Türkiye ortalamasının üzerindedir. Ülkemizde üretilen mısırlar değişik amaçlarla tüketilmektedir.
Mısır bitkisinde ekim derinliği;
Değerler tecrübeye dayalı ortalama değerdir. Doğru bakım ve yetiştiricilikte dönüme 1500-2300 kg arası verim alınabilmektedir. Toplam dönüm maliyeti: 5125 TL'dir.
Bir dekar alanda 8000 – 10000 bitkinin olması iyi bir verim için uygun bir ekimin yapıldığını gösterir. Tohumun 5 – 6 cm. derinliğe düşmesi yeterlidir. Silajlık mısırda dekara atılacak tohum miktarı dane iriliği ve çeşit özelliğine göre 4 – 6 kg'dır.
Aynı şekilde silajlık mısırda da bazı bölgelerde hiç sulama yapılmadan, yukarıdaki maddeler tam uygulanmadan dekara 10 ton verimler görülebiliyorsa, akıllı adımlar uygulandığında 13-14 ton verimler alınabilecektir. 350 gr: 2450 kg verim alınabilir.
Mısır bitkisinde iyi düzeyde tane bağlayan koçan sayısı genellikle 1 veya 2'dir. Yetişmiş ve hasat zamanına ulaşmış mısır içeriğine "koçan" adı verilir.
İlgili 42 soru bulundu
İlkbaharda ana ürün olarak ekilen Mısır Temmuz ve Ağustos aylarında, ikinci ürün olarak ekilen mısır ise Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilebiliyor.
Dekardan ortalama 1200-1400 kg dane mısır veya 7-8 ton silajlık ürün için aşağıda örnek olarak damla sulama ile gübreleme programı verilmiştir.
2023 yılı mısır üretimimizin geçen yıla göre aynı seviyede 8,5 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir.
PAKETLENMİŞ TANELİ MISIR SİLAJI ( SİLAJ SLAJ SILAJ )TONU 2.300TL.
Silajlık Mısır Tohumu
Güçlü ve sağlıklı kök – gövde yapısı sayesinde hasat zamanı dahi yatmaya karşı yüksek tolerans göstererek verimli sonuçlar sunar.
Mısır bitkisi, su ihtiyacına göre yaklaşık 2 günde bir sulanmalı ve en fazla 7-8 gün aralıklarla sulama yapılmalıdır. Bununla birlikte, hava koşulları, toprak yapısı ve su kaynağı kapasitesi gibi faktörlere bağlı olarak, sulama programı ayarlanabilir.
Akdeniz Ada 523 Hibrit Mısır Tohumu 100 Günde Slajlık 135 Günde Danelik Mısır 50.000 Adet (6 Dönüm Eker)
Birçok tarım ürününde çiftçi nasıl satacağını düşünürken mısırda sanayicinin talebi nedeniyle alım garantili bir ürün olarak da öne çıkıyor. Özellikle sulanabilir arazilere sahip bölgeler için mısır üretimi karlı görünüyor.
Havaların sıcak veya yağışlı gitmesine ve çeşidin erkenciliğine bağlı olarak çiçeklenmeden 45 ile 55 gün sonra hasat olumuna gelir. Hasat olumuna geldiğinde bitkilerin sap, yaprak ve tablaları tamamen kuruyup kahverengine dönüşür.
TMO mısır alım fiyatı ton başına 6 bin TL olarak belirledi.
2023 yılı mısır üretiminin, 8,5 milyon ton olacağının tahmin edildiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi: "TMO mısır alım fiyatı, ton başına 6 bin lira olarak belirlenmiştir.
Susuz mısır üretimi, çok yağış alan bölgelerde nadiren yapılabiliyor. Ülkemizde susuz tanelik mısır yetiştiriciliği Karadeniz'de gerçekleştiriliyor. Topraktaki faydalı su oranı %50'nin altına düştüğünde tarlanın sulanması gerekiyor. Mısır yetiştiriciliği sırasında en az 4 kez sulama yapılıyor.
Mısır, tohumdan ürün verme sürecine ulaşmak için uzun süreçlerden geçer. Dikildikten 1 ay sonra mısırın ilk çimlenme belirtileri toprağın üzerinde görülebilir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde mısırın olgunlaşması sonucu hasat dikimden 90-130 gün geçtikten yapılabilir.
Silajlar ineklere 25-30 kg'a kadar yedirilebilir.
Mısır silajı enerji bakımından oldukça zengindir. Fakat protein bakımından yeterli değildir. Mısır silajının yanında protein bakımından zengin yağlı tohum küspeleri (ayçiçeği ve pamuk tohumu), yonca, fiğ ve korunga gibi baklagil kuru otları kullanılmalıdır.
2021 mısır alım fiyatı: 1.325 TL. 2022 mısır alım fiyatı: 5.700 TL.
Mısır Sıkça Sorulan Sorular
%16 indirimle Mytat Doğal Yerli Üretim Patlayan Mısır 1 Kg 65 TL'ye, %5 indirimle BenimAktar Patlatmalık Cin Mısır Sinema Mısırı 1 kg 105 TL'ye, %11 indirimle HALUK AYDIN KURUYEMİŞ Patlayan Mısır 1 Kg 33 TL'ye, %22 indirimle Patlayan Mısır 500 G 57 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Mısır Kaç Günde Bir Sulanır? Daha önce de vurguladığımız üzere mısır suyu seven bir bitkidir ve tohumdan ürün vermeye uzayan süreçte daima nemli bir toprağa ihtiyaç duyar. Mısır kaç günde bir sulanır sorusunun yanıtı, mısırın yetiştiği iklime göre değişiklik gösterebilir.
Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır.
1 koçan (100 gr) haşlanmış mısır 96 kcal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri