Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.
Ayrıca toprak olmadığı için araziyi nadasa bırakma derdi de yok. Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilirken, topraksız tarım serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.
Sofralarımızın vazgeçilmezi domatesin, kalite ve veriminin artırılması amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce uygulanan proje ile bölgemizdeki su kaynaklarının kullanım etkinliğinin artırılarak açık alan domates yetiştiriciliğinde dekar başına 2-3 ton olan üretim miktarı 11 ton seviyelerine çıkarıldı.
Açık Alanda Domates Yetiştiriciliğinde Verim
Açık alanda sırık domates yetiştiriciliğinde verim hektar başına ortalama olarak 60-100 tondur.
Domates üretimi için yıllık ortalama girdi maliyeti 1 dekar için 20 bin 250 lira. Üretici, 1 dekar seradan 15 ila 20 ton olmak üzere ortalama 18 ton domates alıyor. Komisyon ve vergi sonrası üreticinin geliri kilo başına 2 lira 66 kuruş olarak hesaplanıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Sofralık yuvarlak domates 1000 m2 alana 1300-2000 adet arası domates fidesi dikilir. karık arası 75-125 cm arası değişir, fide sıra arası 50-100 cm arası değişir.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
14,95 TL!
Domates Yetiştiriciliği Karlı Mı? Domates yetiştiriciliği, özellikle doğru teknikler ve uygun koşullar sağlandığında oldukça karlı bir iş olabilmektedir. Bunun yanında sadece üretim değil, aynı zamanda hasat zamanı ürünün elde kalmaması için pazar araştırmasının iyi yapılması gerekmektedir.
Dünyanın En Lezzetli Domatesi / Elazığ Yerli Tohum Domates - YouTube. Verimi az, ömrü kısa olduğu için pek tercih edilmeyen fakat lezzet sınırlarını zorlayan bir domates çeşidi olan Elazığ yerli domatesini tanıyalım. Piyasada bulunması imkansız olan bu domatesi sadece köylüler kendi evleri için yetiştiriyorlar.
Ege Tarım Salçalık Kurutmalık Domates Kasa 15 kg.
Dönüm verimi 30-40 ton.
Örneğin; açık tarla sofralık domates çeşitlerinde dekara ortalama 1.500 fidenin dikilmesi, salçalık domates çeşitlerinde ise 3.500 fidenin dikilmesi öneriliyor.
Geleneksel tarım yöntemiyle 1 dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretiliyor. Topraksız tarım serasında ise 1 dönümden bir yılda 40 tonun üzerinde hasat yapılabiliyor.
Okka pembe domates tohumu her bir ortalama 1 kilo - 32,68 TL.
Kurutulmuş domates, salçalık cinsi domateslerin kurutulmuş şeklidir. Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Toprak isteği: Domates seçici olmamakla beraber süzek, humus ve organik maddece zengin, su tutma kabiliyeti iyi, tınlı topraklardan hoşlanır. Kumlu-tınlı topraklarda erkencilik gösterir.
İdeal ışık, ideal sıcaklık gibi iklim koşullarının uygunluğu nedeniyle, Türkiye'de yetiştirilen domateslerin Avrupa'da yetiştirilenlere göre daha lezzetli olduğu kaydedildi.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Domates Ne Zaman Meyve Verir? Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Birçok kaynakta 1 kilo salça elde etmek için aşağı yukarı 5-6 kilogram salçaya ihtiyaç duyulduğu yazılıyor ise de özellikle bazı uzmanlarca bu oranın yüksek olduğu bilgisi gelmektedir. Fakat genel itibarıyla bir kilo salça elde etmek için yaklaşık olarak 7-7. 5 kilogram domatese ihtiyaç olduğu bilgiside yer almaktadır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Domatesi Ekmeden Önce: Büyüme zamanı boyunca domatesin toprağı besin açısından zengin olmalıdır. Bu nedenle kompost, sıcaklık hala düşükken ekimden önce toprakla karıştırılmalıdır. Transplantasyon Sonrası: En güvenli çözüm, ekimden üç veya dört hafta sonra bitki toprağa alıştığında dengeli gübre kullanmaktır.
hasada kadar 80-100 gün, fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zaman vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri