Serin, verimli, kireçli toprakları severler. Tabansuyu yüksek, bol humuslu kumlu topraklarda yetiştiği gibi az derin ve kireçli topraklarda da yetişir. Genellikle kayınların toprak isteklerinin andırırlar. Hızlı büyürler.
Ihlamur ağacı genellikle ılıman iklim bölgelerinde yetişir. Özellikle Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerinde doğal olarak bulunur. Türkiye'de de çeşitli bölgelerde Ihlamur ağaçları yetiştirilmektedir. Bu ağaçlar genellikle nemli ve iyi drene edilmiş topraklarda yetişmeyi tercih ederler.
Dikimden sonra can suyu vererek toprak içerisinde ki hava boşluklarının doldurulması sağlanmalıdır. Can suyundan sonra özellikle yaz aylarında 15 günde bir sulanarak mümkünse çapalanması faydalıdır.
Sahil kenarlarında rahatlıkla yetiştirilebilen bu ağaçlar, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde, güneşin yoğun olduğu bölgelerde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Toprak olarak ise, humuslu toprağı sever.
Ihlamur Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın doğu kısımlarındaki ılıman iklimlerde yetişir. İyi drenajlı, yeterince havalandırılmış ve nemli toprakların yanı sıra tam güneşli ortamlarda büyümeyi tercih eder.
İlgili 45 soru bulundu
1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.
Ihlamurlar yeteri kadar sulandığı ve uygun gübreleme yapıldığı zaman 5 ve 10 yıl arasında büyüme göstererek çiçek açmaya başlar. Olgunlaşan ıhlamurlar Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açmaya başlar.
Soğuk havanın toprağı dondurması neticesinde pek çok ağaç topraktaki suyu almakta zorlanmaktadır. Diğer yandan bu ağaçların yaprakları ekstra su istediğinden ağaçlar su tasarrufu yapmak için yapraklarını dökmektedirler. Aynı durum ıhlamur ağacı için de geçerli olduğundan o da kış aylarında yapraklarını dökmektedir.
Şifalı etkileri ile bilinen ıhlamur ağacı kireçli, humuslu, serin, aydınlık bir bölgede yetişir. Ihlamur ağacının humuslu ve kireçli topraklarda ekiminin yapılması çok önemlidir. Zengin kaynak ve mineralli topraklarda bu ağaçlar hızlı bir şekilde büyür.
Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Dikimden en az iki ay sonra gübrelenecek. Ihlamur fidanı normal hızında büyür yılda 100 cm boy atabilir.
Ihlamur fidanı, humuslu toprakları sever ve güneş gören yerlerde daha kolay büyür. Toprak çok tuzlu olmadığı sürece asidik ve hafif topraklarda da yetiştirilebilir. Eğer mümkünse toprak yanmış gübre ile desteklenmelidir. Ihlamur yavaş büyüyen bir bitki olduğu için sabırlı olmak gerekir.
1000 yaşına kadar yaşayabilen ıhlamurlar görülmüştür. Türkiye'de de 500 yaşını geçmiş çok sayıda ıhlamur ağacı vardır.
Üretimi tohumla yapılmakla birlikte daldırma, kalem aşısı ve çelikle de üretilir. Tohumlarında embriyo dinlenmesi vardır. Tohumların üzerinde su geçirmez bir tabakada bulunmaktadır. Bu nedenle tohumların çimlenmesi yavaş olur.
Ihlamur ağacı ıhlamurgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. 30 metreyi bulan boyu ile Anadolu'nun heybetli ağaçları arasında yer alır. Oldukça hızlı büyüyen bir ağaç türleri arasında yer alır. Kışın yapraklarını döken ağaç türlerindendir ve ılıman iklim kuşağında yetişir.
YETİŞTİĞİ YERLER: Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Marmara, Ege sahil şeridinde ve Antalya çevresinde yetişir. YAPISI: Çok sayıda değişik türü vardır. Yaz ıhlamuru, kış ıhlamuru, gümüş olan ve Kafkasya ıhlamuru yaygın olanlarıdır. Olgun odunlu ağaçlar grubundandır.
Çok yıllık bir ağaçtır. Karasal iklimde yaprak dökmektedir. -Ihlamur Fidanı Soğuğa Dayanımı: Soğuklara dayanıklı bir süs bitkisidir.
Verimli topraklarda daha kolay yetişen ıhlamur fidanı, genellikle her rakıma uyum sağlayan bir bitkidir. Saksıda da yetiştirilebilen ürünler, hızlı büyür ve ürünlerin üretiminde çelikleme, tohumlama veya doku kültürü tercih edilir.
Ihlamur ağaçtan toplanan bir bitkidir ve ıhlamuru toplamak için mutlaka çiçek açmasını beklemek gerekir.
Ihlamuru demlerken çiçekleri, hemen bitişiğindeki sarı ve uzun yapraklarıyla birlikte demlenmelidir. Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır. Demleme işlemi sırasında yıkadığımız 1 avuç ıhlamuru demliğe alırız.
Ihlamur çayı, genellikle ağacın çiçek ve yapraklarından yapılsa da bazı bölgelerde ağacın kabuğu da çay olarak hazırlanmak amacıyla kullanılır. Ancak ıhlamur ağacının şifalı bitki olarak tüketilmesi anlamında en değerli bölgesi çiçekleridir.
bu ağacın dişisi, erkeği oluyor. dişisi çiçek açar, ki bu çiçekler toplanır ve kurutularak ıhlamur çayı olur, erkeği ise çiçek açmaz; ancak boy atar.
-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman. Güneşin doğuşuyla birlikte ay ışığı kaybolur . Şair burada ay ışığını bir muma benzetip mum nasıl eriyerek tükenirse tükenmeden sana geleceğim demektedir. Şair umutludur,kararlıdır.Bekleyen kişiye tükenmeden tüketmeden geleceğini haber vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri