Zencefilde verimin dekarda 2-3 ton olduğunu söyleyen Süleyman Tuncer, "Tabii ki toprak verimi ve bakım önemli. Dekar başı 2 ile 3 ton arasında değişir. İthal ürünler 5 kilosu 90 ile 100 liraya satılıyor.
Dekardan bakım ve ortamına göre zencefilden 3 tondan başlayıp, 5 tona kadar ürün elde edilebilirken, zerdeçalda 2 tonla 4 ton arasında ürün elde ediliyor. Zencefilin yeşil kısımları da çay olarak değerlendiriliyor.
Zencefil Yetiştiriciliği Karlı Mıdır? Zencefil yetiştiriciliği, özellikle doğru pazarlama stratejileri ve kaliteli ürün ile oldukça karlı olabilir. Rizomların kilogram fiyatı, üretim maliyetlerini genellikle karşılar. Burada önemli olan pazarın ve pazarlama stratejilerinin doğru ve zamanında kurgulanmasıdır.
Ellerinizle ektiğiniz zencefiller 10 hafta itibariyle iyice büyümüş gibi gözükseler de toprağın altında yer alan ve asıl tüketilen kısım alan kökleri kendini geliştirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyuyor. Ama doğru bir şekilde bakıldığında 8 ila 10 ay arası gibi bir sürede kök zencefilleri yemek mümkün oluyor.
Zencefil Sıkça Sorulan Sorular
%20 indirimle Arifoğlu 1000 gr Öğütülmüş Zencefil 150 TL'ye, %7 indirimle Bağdat Baharat 1000 gr Zencefil 220 TL'ye, %15 indirimle Toz Zencefil 500 Gr 49 TL'ye, %4 indirimle Knorr 50 gr Zencefil 24 TL'ye sahip olabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Zencefil dikimi için en iyi zaman kış bitimi ya da ilkbahar aylarıdır: Bu dönemleri iyi değerlendirmelisiniz. Çok soğuk şehirlerde yaşıyorsanız, balkon içinde aynı dönemleri değerlendirmeniz tavsiye edilir. Dış mekanda kökleri öldürebilirsiniz.
Güney Hindistan'da muson yağışlarıyla sulama yapılmadan yetişirken Kuzey/Orta Hindistan'da sulama yapılarak yetiştirilir [19, 4]. Türkiye'de Antalya koşullarında da sulama yapılarak yetiştirilebilmektedir [24].
Zencefilleri Toprağa Ekin:
Zencefilleri suda beklettikten sonra toprağın içerisine aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Zencefilleri çok derine gömmemeye özen gösterin. Ortalama 5 cm derinlik yeterli olacaktır. Zencefilleri yerleştirdikten sonra üzerini gevşek bir şekilde toprakla örtün.
Sıcak iklim yapısını seven zencefil ülkemizde ise en çok Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirilir. Evde zencefil yetiştirmek isteyenlerin bazı püf noktaları bilmesi gerekecektir. Toprak seçiminin yanı sıra, doğru sulama işleminin yapılması ve yeterli güneş görmesi son derece önemlidir.
Özellikle ilk 3 aylık dönem sonrası bulantı ve mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız günde 1-2 kez yarım gram (çay kaşığı) kadar zencefil ile kendinize keyifli bir çay hazırlayabilirsiniz. Hamilelerde zencefil miktarı günlük 1 gramın üzerine çıkarılmamalıdır.
Hasat ardından zerdeçalı taze ve toz haline getirip satışa sunabilirsiniz. Ortalama 1 dönüm tarladan elde edilen zerdeçaldan yaklaşık olarak 50 kg toz zerdeçal elde edilmektedir.
Hafif, kumlu, kireç bakımından zengin toprakları sever.
Zencefil Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı? Birçok bitkide olduğu gibi zencefil de iyi drene edilmiş toprak istiyor. Havalandırılmış, kumlu, killi tınlı, kırmızı tınlı topraklarda zencefil yetiştiriciliği daha iyi yapılıyor. Ayrıca toprak pH derecesinin 6.0 ile 6.5 arasında olması avantajlı.
1 zencefil kaç gram? Küçük bir parça zencefil (yaklaşık 30 gram), ortalama 22.4 kaloridir.
1 adet zencefil kaç gram? Küçük bir parça zencefil (yaklaşık 30 gram), ortalama 22.4 kaloridir. Ayrıca; 0.5 gram protein, 5 gram karbonhidrat ve 0.2 gram yağ içermektedir.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Zencefil bitkisi Asya'nın Çin, Japonya ve Hindistan gibi daha sıcak bölgelerine özgüdür.
Latince adı 'Zingiber Officinale' olan Zencefil, zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Asya'nın tropik bölgeleridir. Başta Çin olmak üzere Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya'da yetişir.
Zencefil (Zingiber officinale), zerdeçal ve kakule kök ailesine ait bir bitkidir. Zencefil bir kök bitkisidir ve 1300`den fazla farklı türe sahiptir.
Zencefil tropik ve yarı tropik bir iklimde yetiştir. Bu sebeple ılıman ve yağış alan iklimleri sever. Zencefil deniz seviyesinde 1500 metre yüksekliğe kadar aynı zamanda 3 bin ila 4 bin mm yağış alan nemli ve sıcak iklimlerde ideal olarak yetiştirilebilmektedir.
BAŞTA ÇİN OLMAK ÜZERE, HİNDİSTAN, ENDONEZYA, VİETNAM, JAPONYA GİBİ TROPİK YA DA YARI TROPİK İKLİMLERDE YETİŞİR.
Asya ülkelerinde çoğunlukla taze olarak tüketiliyor. Orta Doğu ve Avrupa'ya kervan yollarıyla ulaştığında kuru kökler halinde olduğu için, buralarda zencefili kuru olarak kullanma geleneği yaygınlaşmış. Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor.
Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır. Türkiye'de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir. Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir.
✔ Rizom ile üreme: Zencefil, bambu gibi bitkilerin toprak altında ilerleyen yassılaşmış gövdeleri vardır. Bu gövdelere rizom denir. Rizomun toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
Çoğu zencefil çeşidi, çiçeklenme döngüsünü tamamladıktan sonra olgunlaşacak ve hasat etmeye hazır olacaktır. Çiçeklerin öleceğini ve bitkiden uzaklaşacağını fark edeceksiniz. Sonra yapraklar kurur ve aynı şeyi yapar. Yeşil sürgünlerin etrafında bir daire kazmak için bir el malası kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri