Mibzerle ekim sırasında 75 - 80 cm sıra arası, 25-30 cm sıra üzeri mesafe korunuyor. Dekara iri danelerde 6 - 7 kilogram, küçük danelerde 4 - 5 kilogram tohum verilmesi yetiyor. Ortalama 5 - 7 cm derinliğe tohum ekebilirsiniz.
İlimizde dekara verim ortalaması 380 kg/da civarındadır. 2021 yılı il geneli yerfıstığı üretimi bir önceki yıla göre %11 artış göstererek 165.255 dekar olup dekara ortalama verimin 380 kg/da olduğu tespit edilmiştir. 2021 yılı Osmaniye ili yerfıstığı rekoltesi 63.000 Ton olması beklenmektedir."diye konuştu.
1 kilo Yer Fıstığı ne kadar? 2023 yılı güncel Yer Fıstığı fiyatları 109,00 TL ile 175,00 TL aralığındadır.
Yer fıstığı tohumu yağmurlama tekniği ile günde bir defa ya da iki günde bir şekilde sulanmalıdır. Yer fıstığı bitkisi yetiştikten sonra susuzluğunu kendisini belli edebilir. Eğer yaprakların koyu bir renk aldığı görülüyorsa bu yer fıstığının susamış olması anlamına gelir. Yağmurlama tekniği ile sulama yapılmalıdır.
Yer fıstığı bitkisi için taban gübresi olarak 13.24.12+10(SO3)+ME ürünümüzü tavsiye ediyoruz. 13.24.12+10 (SO3)+ME, klasik kompoze gübrelerden farklı olarak temel bitki besin maddeleri ile birlikte kükürt, demir ve çinko elementlerini içeren dengeli bir taban gübresidir.
İlgili 25 soru bulundu
Bunun için nisan ve mayıs ayı arasında toprağın uygun sıcaklığa gelmesi beklenir. Don ve buz etkileri kırıldığında, bahar bittiğinde yer fıstığı tohumlarını toprakla buluşturabilirsiniz. Yer fıstığı ekilecek arazi ortalama 20 derece sıcaklıkta olmalıdır. Bu sıcaklık, tohumun kısa sürede filizlenmesi için uygundur.
Yerfıstığının fosforlu gübreye ihtiyacı fazla olmamakla beraber toprakta fiske olabilecek fosforda dikkate alındığında ekimle birlikte 3.0-5.0 kg/da seviyesinde verilecek fosforlu gübre bitkinin özellikle kök sistemi ve çiçeklenme ve meyve tutumuna etkili olacağından verim artışları sağlayacaktır.
Tipik Akdeniz iklimine sahip yerlerde ana ürün olarak yetiştirilebildiği gibi hububattan sonra ikinci ürün olarak da yetiştirilebilir. Yerfıstığı yetiştiriciliğini profesyonel olarak yapan çiftçiler dekara 500-600 kg/da verim elde edebilmektedirler.
Yetişme süresi boyunca toplam 500-600mm'lik yağış yerfıstığı için yeterli olmaktadır. Ancak bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekir. Uzun bir süre yerfıstığı bitkisinin susuzluğa mahrum kalması halinde, kapsüllerin içerisindeki tohumlar tam gelişmezler ve neticede verim düşük olur.
Yazlık bir bitki olduğu için yerfıstığının suya olan ihtiyacı oldukça fazladır. Ancak, bu yağışın yetişme dönemine dağılmış olması gerekmektedir. Sulama suyunun yeterli olmadığı koşullarda, kesinlikle yerfıstığı tarımı yapılmamalıdır.
MİMAS BAHÇE - Yer Fıstık Kavrulmuş 200gr (Yerli Ata Tohumu)- 64,00 TL.
Yer Fıstığı Ne Kadar Sürede Yetişir? Yer fıstığı ekim nöbetine uygun bir üründür. Bu sebeple iklim ve toprak yapısı göz önünde bulundurulduğunda yer fıstığı ortalama 110 ila 120 günde yetişir.
Ekim: Toprak yapısına ve çeşide göre 75-90 cm sıra aralığında, 5-9 cm derine, 15-20 cm sıra üzerinde olacak şekilde ekilir.
Ekimden yaklaşık 150-160 gün sonra yerfıstığı hasat olgunluğuna gelir. Virginia (çerezlik) ve Runner (şekerlemelerde) tipi çeşitler 135-160 günde, Spanish (yağlık) ve Valencia tipinde olanlar ise 115-125 günde hasat olgunluğuna gelirler.
Tohumlar. Yer fıstığı nerde yetişir sorusu kadar yer fıstığı tohumu nasıl seçilir konusu da önemlidir. Kızarık derili, çığ ve kırılmamış çiğ fıstıklar kullanılmalıdır. Tohumlar dış kabukta bırakılabilir, ancak kabuksuz Yer fıstığı ekilirse çimlenme daha hızlı olur.
Bitki gelişimi boyunca sık sulamaya ihtiyaç duyan yer fıstığı tarımında, daha verimli bir üretim için damla sulama sistemleri en ideal çözümdür.
Ilıman ve sıcak iklimleri seven yer fıstığı genellikle ilkbahar döneminde Nisan ve Mayıs aylarında ekilir. Yer fıstığı ekimi, tohumların ıslatılmasının ardından genellikle 5-6 cm şeklinde açılan çukurlara ekilir ve tohumlar toprağa gömülür. Sulama, tohum ekildikten sonra haftada bir veya iki kez gerçekleştirilir.
Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Özsöyler, ceylan, geyik, karaca, fil, zürafa, lama ve diğer hayvanların kuru üzüm, fıstık ve incir gibi kendilerine enerji veren yiyeceklerle beslendiğini söylüyor.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
2023 yılı güncel Toptan Yer Fıstığı fiyatları 299,00 TL ile 849,00 TL aralığındadır.
Potasyum eksikliğinde; bitki üzerindeki yaprak kenarlarında yanıklar şeklinde kurumalar meydana gelir. Yer Fıstığı yetişme süresi boyunca topraktan fazla miktarda potasyum kaldırmaktadır.
Yer fıstığı kendi nitrojen ihtiyacını kısmen karşılayabilen ürünlerden biridir; bu nedenle döllenmeye karşı duyarsız olduğu düşünülmektedir. Gübreleme genellikle 60 kg fosforun yanı sıra 40 kg azot eklenebilen döllenmemiş topraklarda faydalıdır. Gübre ekimle aynı anda veya 20-25 gün sonra verilebilir.
Yer fıstığının kalorisi, 100 gramlık bir üründe 567 kaloriye tekabül etmektedir. Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Birçok diyetisyen yer fıstığı diyeti yapmayı tavsiye etmektedir.
Türkiye iklim koşulları yer fıstığı üretmek için birebirdir. Bundan dolayı yer fıstığı ülkemizde en fazla sıcak iklim bölgelerinde olan Akdeniz bölgelerinde yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın gibi bölgelerde yoğun miktarda yer fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri